Vorig jaar kreeg ik van Uitgeverij De Fontein dit prachtige boek opgestuurd. Prachtig dan van buitenaf gezien (die cover <3 !), want de inhoud van het boek is gewoonweg gruwelijk! Als je benieuwd bent naar enkele weerzinwekkende citaten uit het boek, lees dan zeker verder. Die wil ik jullie namelijk niet onthouden!

Misschien eerst een kleine toelichting: het verhaal speelt zich af in het toekomstige Londen. Daar is een circus dat de hele wereld doorreist op bezoek. Het circus bestaat uit mensen die ze als kind hebben geronseld uit sloppenwijken. Nou ja, “mensen”… Volgens de (in het boek) superieure witte elite, zijn de personen die in het circus spelen geen personen of mensen, maar “Droezels” en dus minderwaardig. De elite noemt zichzelf “Zuiver”. Uit de verschillende personages kon je afleiden dat Droezels etnische minderheden waren: zo hebben de meesten onder hen een Aziatische, Afrikaanse of Oost-Europese afkomst. Na de vluchtelingencrisis in het Westen kregen ze geen opleiding of werk meer aangeboden en zo zakten ze steeds verder in de maatschappij.

Ik had soms heel veel moeite om verder te lezen. Niet omdat ik het niet goed vond (integendeel), maar omdat het racisme dat hier zo openlijk een spreekbuis krijgt, me de kriebels gaf. Op bepaalde momenten dacht ik echt: “hoe is dit boek ooit gepubliceerd kunnen worden?”. Ik kan me nog voorstellen dat mensen die écht racistisch zijn, het boek zouden lezen en het nog een goed idee vinden ook. Jakkes. Ook lijken sommige uitspraken uit het boek rechtstreeks van de gemiddelde reageerder op de Facebookpagina van de lokale krant te komen.

Titel: Showstopper| Auteur: Hayley Barker | Uitgeverij: De Fontein | Genre: Young Adult, dystopian | Pagina’s: 416| Beoordeling: 5/5

Oké, je hebt speciaal voor die uitspraken verder gelezen en bent nu waarschijnlijk razend benieuwd. “Hoe erg kan het zijn?”, toch? Goed, hier gaan we:

‘Je weet toch wel hoe het komt dat zij het voor elkaar krijgt om daarboven zo te staan springen en dansen?’

Nerveus schud ik mijn hoofd.

‘Omdat ze dichter bij de apen staat dan bij de mens, daarom.’

Droesems zijn vies. Droesems zijn dieven. Droesems zijn evolutionair gezien minderwaardig. Droesems zijn geen echte mensen.

Hoog op een sokkel staat een Zuivere, badend in goudkleurig licht. Boven zijn hoofd hangt een knipperend lichtbord dat juicht: DE EVOLUTIE IS VOLBRACHT. AANSCHOUW DE ONBEZOEDELDE ZUIVERE.

Ja, dus… Ik was echt niet aan het overdrijven, denk ik zo. De gruwelijkste dingen kan ik hier nog niet eens vertellen, omdat dat gigantische spoilers zouden zijn. Gelukkig proberen de hoofdrolspelers een einde te maken aan die gruwelijke uitspraken en wandaden, dat plaatst alles toch wel in een ander kader. Het doel van de auteur is dan ook niet om racisme te verheerlijken, maar net te tonen welke (verkeerde) kant het kan uit gaan. De vraag of de hoofdrolspelers hierin slagen, houdt je natuurlijk het hele verhaal lang in spanning!

Dankzij de korte hoofdstukken en de afwisseling in perspectief tussen de twee hoofdrolspelers, is er veel dynamiek in het verhaal. Enerzijds krijg je een beeld te zien van Hoshiko, een meisje dat zelf in een het circus speelt. Anderzijds krijg je Ben te zien: de zoon van een politica die eigenlijk alle Droezels uitgeroeid wilt zien. Hun verhalen gaan steeds meer met elkaar overlappen en zo vormen beide perspectieven toch een geheel.

Ondertussen is het tweede deel ook al een tijdje geleden gepubliceerd (oké, wel met een minder mooie cover) en ik ben dan ook enorm benieuwd of het vervolg van Showstopper het debuut van Hayley Barker zal kunnen overtreffen! Showstealer is de naam van dit tweede deel en is bovendien ook het einde van dit tweeluik. Dan worden we meteen uit ons lijden verlost en weten we hoe dit dystopische verhaal nu echt afloopt. Hebben jullie deze reeks al gelezen? Wat vonden jullie ervan? Nog geen spoilers over het tweede deel, please! 🙏

Liefs,
Sigrid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.