Dé grootste boekenhype van 2023 was vast en zeker Fourth Wing. Je kon er niet omheen, Fourth Wing was overal! Ik kon mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en besloot om de Nederlandstalige versie te lezen om zelf te oordelen of het verhaal wel echt de hype waard is.

Violet Sorrengail had altijd de ambitie om een scribent te worden aan het befaamde Basgiath Oorlogscollege. Haar droom valt echter aan diggelen wanneer haar moeder haar dwingt om mee te doen met de selectieproeven om drakenrijder te worden. De opleiding tot drakenrijder staat bekend als een dodelijk opleiding, en zeker wanneer de helft van de cadetten Violet uit de weg willen ruimen. Vooral Xaden Riorsion, de leider van het squadron heeft het op het leven van Violet gemunt…

Net zoals bijna ieder Nederlandstalig boek dat tegenwoordig op de boekenmarkt verschijnt, is Fourth Wing in een limited edition uitgebracht. Toegegeven: het grafische aspect is de moeite waard. Het is gebonden met stofomslag, print-op-snee en geïllustreerde schutbladen.

Op de schrijfstijl van Yarros heb ik niets op aan aan te merken, het is een simpele schrijfstijl en al hanteert ze niet per se de meest beschrijvende of beeldende stijl, je wordt wel moeiteloos het verhaal in getrokken. Alleen merkte ik dat de vertaling mij soms wel eens hinderde en soms zelfs wat stroef aanvoelde. Ik heb ondertussen Iron Flame (Engels) gelezen en kan dus met zekerheid zeggen dat de vertaling naar het Nederlands niet altijd vlot is gelopen, want in het Engels had ik geen last van die stroefheid. Ook zijn er in de Nederlandse editie enkele typfouten in geslopen, al ergerde ze mij niet zozeer.

Eerlijk, is dit het beste boek dat ik ooit heb gelezen? Zeker niet, maar ik kan er niet omheen: het verhaal is gewoon verslavend. Ondanks dat het een samenraapsel is van tropes die het goed doen, is het gewoon zo amusant en leest het verhaal als een sneltrein. Er is veel actie, er zijn draken en er zit romance in! Ok, de romance zat er misschien al iets te vlug in en lag er ook vingerdik op, maar het stoorde mij gewoon niet echt. En ok, de worldlbuilding schiet misschien wat te kort, want er zit eigenlijk niet veel worldbuilding in. Toch kan je de wereld op zich wel voorstellen, maar had misschien wat meer uitgediept kunnen worden.

De personages zijn ook niet per se verfrissend, maar het werkt gewoon. Aan de ene kant heb je het hoofdpersonage Violet dat een echt badass personage is met grote hersencapaciteiten. Aan de andere kant heb je weer de typische duistere love interest, Xaden. Maar voor mij sprongen vooral de draken eruit. Een oude machtige grumpy draak en een lieflijk draakje vormen een fantastische dynamiek die ook nog eens je lachspieren trainen.

Titel: In steen gebrand| Auteur: Rebecca Yarros | Uitgeverij: Zomer & Keuning | Genre: fantasy | Pagina’s: 644 | Beoordeling: 4,5/5

Fourth Wing is weliswaar niet het beste fantasy boek dat ik ooit heb gelezen, het is wel gruwelijk verslavend en ik heb er met volle teugen van genoten. Er zijn weliswaar enkele kritische punten, maar die schuif ik aan de kant omdat mijn leesplezier zo hoog was en dit gewoon zo’n boek is dat je een ruk kunt uitlezen. Soms heb je boeken waar de kritische punten je leesplezier verminderen en soms kom je boeken tegen waarbij het leesplezier de overhand neemt. En Fourth Wing is in dit geval dat laatste.

Liefs,

Rani

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.