Ik was eigenlijk al maanden met het idee aan het spelen om een blogpost te schrijven over hoe ik Khmer leer (de Cambodjaanse taal dus). Ik bleef maar twijfelen omdat het mij geen interessante blogpost leek. Maar toen zag ik dat Joost van Nerdy Geeky Fanboy een post had over hoe hij Japans leert, en dat trok mij over de streep om mijn blogpost toch te schrijven omdat ik dat gewoon zelf heel interessant vind.

Misschien moet ik eerst het een en ander wat verduidelijken. Ik gebruik de termen Khmer en Cambodjaans wel eens door elkaar. Persoonlijk gebruik ik liever Khmer omdat ik dat het meest heb gehoord, maar Cambodjaans gebruik ik dan weer omdat dat voor iedereen duidelijker is. ;). Wat betreft mijn niveau in het Khmer: ik heb eigenlijk alleen maar een passieve kennis. Ik kan redelijk goed het Khmer verstaan (intermediair niveau), maar ik kan niet lezen en ik kan alleen heel basic Khmer praten.

Beginnen met de basis: leren lezen

Vorig jaar rond deze tijd besloot ik om mij actief te focussen op het Khmer. Ik hoopte dat ik er redelijk snel mee weg zijn vanwege mijn achtergrond en ingebouwde intuïtie. Ik wou het grondig aanpakken en beginnen bij de basis: leren lezen. Ik hoopte dat ik zo ook mijn uitspraak kon verbeteren, want die is echt afschuwelijk (dat is het toffe van een passieve kennis, je hoort je verschrikkelijke uitspraak en gruwelt iedere keer inwendig.) 

Ik ga niet in details treden over het Khmer alfabet (ik kan het heel slecht uitleggen en het is ook te ingewikkeld om er dieper op in te gaan, maar de lange uitleg kan je hier lezen). Ik zal proberen het heel simplistisch voorstellen. Er zijn 33 medeklinkers en 23 klinkers. De medeklinkers en klinkers zijn onderverdeeld in 2 groepen (open en gesloten), die de uitspraak beïnvloeden. Daarbovenop heb je nog ondermedeklinkers en nog een heleboel bijzonderheden. Het is best ingewikkeld om het te begrijpen en leren lezen is dan ook heel complex.

Vooruitgang

Toen ik nog op kot zat, had ik een Cambodjaanse vriendin leren kennen en zij gaf mij het eerste semester 1 uur per week les (zo lief van haar!). Als ik er nu op terugkijk, maakt ik eigenlijk niet heel veel vooruitgang. Alle begin is moeilijk, maar omdat ik het toen ook druk had met school, ging het niet zo vlot vooruit en heb ik er maanden over gedaan om het eerste “alfabet” (de medeklinkers) te leren. 

Ik begon eigenlijk pas vooruitgang te boeken tijdens de lockdown. Ik studeerde heel ijverig en merkte dat ik met grote sprongen vooruitsprong. Pas toen ik zo’n beetje alles had geleerd om te leren lezen, begon ik met woordjes. Ik besloot een beetje vocabulaire te studeren, maar dat werkte niet voor mij omdat de structuur minder duidelijk werd doordat ik in verschillende boeken tegelijk bezig was. Ik besloot om gewoon de volgorde van mijn boek te volgen waarin ik leerde lezen en mij later op vocabulaire (en grammatica) te concentreren. 

Ondertussen lees ik kleine tekstjes. Het gaat vrij moeizaam en aan mijn uitspraak moet nog enorm gewerkt worden. Maar ondertussen snap ik de nuances als mama mijn uitspraak verbetert, waar ik haar in het verleden totaal niet begreep. Het lezen wordt wel bemoeilijkt omdat ze geen spaties tussen de woorden gebruiken, dus het is altijd wel slikken als ik een hele brok tekst achter elkaar zie. 

De toekomst

Ik ben bijna op het einde van mijn huidige boek, dus dat is een opluchting! Al is tekst lezen en losse woorden een heel andere koek, dus ik ga toch nog een tijdje worstelen met de teksten. Ik wil sowieso nog vlotter worden in lezen, dus dat is iets waaraan ik nog veel moet werken. Het is de bedoeling dat ik binnenkort veel vocabulaire ga leren en dat is iets waar ik naar uitkijk. Ik herken al wat woorden tijdens het lezen, dus ik ben er vrij zeker van dat dat redelijk vlot gaat. En natuurlijk moet ik ook grammatica leren, maar de grammatica is echt een peulenschil, dus daar heb ik ook vertrouwen in. Meervoud en enkelvoud worden bijvoorbeeld niet gebruikt en er zijn ook geen vervoegingen van de werkwoorden!

Het is wel zo dat het vanaf nu drukker is door mijn nieuwe job, dus ik hoop dat ik mijn Cambodjaans kan onderhouden en ook nog vorderingen kan boeken! Maar ik ben eigenlijk trots op wat ik tot nu toe heb bereikt. Ik wist dat lezen de grootste uitdaging ging zijn, maar ik heb doorgezet en ik ben zo blij dat ik het al wat kan. Al moet ik bekennen dat het wel eens gebeurde dat ik wekenlang Khmer links liet liggen… Alleszins, ik ben ontzettend gemotiveerd om door te zetten dus ik hoop dat ik bij een volgende update kan zeggen dat ik al vlotter kan lezen. 😀

Liefs,

Rani

4 reacties op Persoonlijk | Hoe ik Khmer leer

 1. Zo’n interessante blogpost! Leuk dat je hem toch online hebt geplaatst! Het is misschien niet hetzelfde maar momenteel ben ik ook bezig om mijn Frans bij te schaven aangezien ik deze nodig heb voor mijn nieuwe job, maar ik toch merk dat dit niet meer al te vlot gaat zoals in het middelbaar. Dit omdat ik het al 6 jaar niet meer nodig gehad heb haha. Benieuwd naar je volgende blogpost over je vooruitgangen!

  En gefeliciteerd met je nieuwe job!!

  • Ooh, dat is toch wel een beetje hetzelfde. Ik kan wel geloven dat je Frans niet meer zo vlot is als vroeger, maar ik denk dat je er zeker terug snel in gaat komen en zelfs gauw beter in gaat worden als je het vaak gebruikt in de praktijk.

   Merci Céline! Jij natuurlijk ook gefeliciteerd met je nieuwe job (en vast contract!). Bonne chance! 😀

 2. hi
  ik heb een vriend in cambodja die ik in 2019 ontmoet heb tijdens een vakantie. sindsdien nog steeds dagelijks contact. veelal in het engels (goed voor hem ivm toeristen)
  ik zou het ook leuk vinden om een beetje khmer te leren begrijpen/schrijven

  hoe zou ik aan zo’n schrijfboekje kunnen komen (om te beginnen met alfabet)?

  dank
  André

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.