Op vrijdag 9 februari vond de boekenclub plaats in hartje Hasselt waar we Check & Mate bespraken. Onder het genot van een drankje en iets lekkers gingen we dieper in op het verhaal en deelden we uitgebreid onze mening met elkaar. Ben jij ook benieuwd naar hoe wij Check & Mate ervaarden?

Check & Mate is een verhaal dat is geschreven door Ali Hazelwood (vooral bekend van De Liefdeshypothese). We volgen het verhaal van Mallory Greenleaf die het heeft gehad met schaken. Vier jaar geleden heeft ze afscheid genomen van het schaken en ze wil er niets meer mee te maken hebben. Maar omwille van een vriendendienst belandt ze op een schaaktoernooi waarbij ze het opneemt tegen de nummer 1 van de wereld…

Iedereen was er unaniem over eens dat het verhaal uiterst vermakelijk was, maar het is geen hoogstaande literatuur. Het verhaal deed wat denken aan The Queen’s Gambit (je weet wel, die immens populaire Netflix serie van enkele jaren geleden). Je moet niets van schaken weten om te genieten van het verhaal, de schaakelementen zijn op een toegankelijke manier geïncorporeerd in het verhaal. Alleen merkten enkele schaakkenners op dat het niet realistisch was dat Mallory nog zo goed kon schaken na 4 jaar niet geschaakt te hebben. Schaken is namelijk iets dat je moet onderhouden en na 4 jaar pauze kan je gewoonweg niet meer zo goed schaken.

Een van de sterke elementen die het verhaal aan de kaak stelden waren seksime en de seksualiteit van Mal. Het seksisme werd heel realistisch weergeven en het is duidelijk dat Ali Hazelwood haar research er ook over heeft gedaan. Iedereen was het ook over eens dat het verfrissend was dat de seksualiteit van Mallory niet werd opgeblazen: ze is biseksueel en heeft meerdere partners (gehad), maar er werd helemaal niet op neer gekeken.

De familiedynamiek was ook een beetje vreemd: de moeder van Mallory die eigenlijk al op de hoogte was van haar comeback naar het schaken, maar daar zelf niets over zei. Daar werden wel enkele wenkbrauwen bij gefrontst. Tevens voelde het einde wat onbevredigend aan: het verhaal sloot gewoon af met artikel geschreven door een journalist. Maar wij keken juist uit naar de match tussen Nolan en Mallory om die te kunnen ervaren! Kan het einde opnieuw worden herschreven als we een petitie starten? 😉

Samenvattend kunnen we stellen dat Check & Mate in de smaak viel! Er waren wel enkele opmerkingen, maar het was een leuk verhaal voor tussendoor zonder te veel gedoe. De gemiddelde score van Check & Mate is 7/10. Niet slecht dus!

Ik kijk alleszins al uit naar de volgende boekenclub! Als ik dan ook een quiz maak, beloof ik dat ik hem niet zo moeilijk ga maken. 😉

Liefs,

Rani

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.