Op 2 en 3 juli maakten Laura en ik een uitje naar één van de bekendste festivals in België: Rock Werchter. Rock Werchter is een vierdaags festival waar grote namen spelen. Wij hadden besloten om twee dagen te gaan en ons te begeven tussen tienduizenden andere muziekliefhebbers. Omdat het artikel anders te uitgebreid zou zijn, stellen we graag onze top 3 van zaterdag en zondag voor!

Dag 3 – zaterdag 2 juli

In de vroege voormiddag vertrokken we met zijn tweetjes met de trein naar de festivalweide. Eenmaal aangekomen op de heilige festivalgrond verkenden we de weide, namen we al mentaal nota’s van welke standjes we eten wouden kopen en genoten van het zonnige weer. Gewapend met zonnebrandcrème, oordopjes en een heuse voorraad water waren we klaar om de muziek tegemoet te treden.

Top 3 van Rani

3. LP

Enkele jaren geleden leerde ik LP kennen door het nummer Lost on you dat ik helemaal scheef heb gedraaid. Echter is dat eigenlijk het enige nummer dat ik echt kende, maar het is altijd leuk om je horizon te verbreden. En zo gingen we LP beluisteren in The Barn. Over het algemeen heb ik genoten van haar optreden. Ze heeft indrukwekkende stembanden en haar gitarist gaf zich ook helemaal, maar af en toe kwam het optreden nogal eentonig over, miste ik nét dat tikkeltje meer.

2. Imagine Dragons

Laura is een grote Imagine Dragons fan dus móésten we natuurlijk naar Imagine Dragons gaan. Persoonlijk beschouw ik mijzelf niet als een fan van deze Amerikaanse band, ik ken alleen hun hits die plat worden gedraaid op de radio. Ik wist dat ze populair zijn, maar heb dat misschien toch net dat beetje onderschat. Al van het moment dat we wachtten tot hun optreden begon hing er een verwachtingsvolle sfeer in de lucht. Hun set werd ingekleed met filmpjes die tussendoor werden getoond met vooral veel gezwans dat me eerlijk gezegd koud liet net zoals de de effecten die op de videobeelden werden getoond. Tussendoor bracht de zanger ook inspirerende speeches die misschien wat cliché waren, maar de boodschappen erachter zijn wel van belang. Toch hing een positieve en energieke sfeer in de lucht waar je echt enthousiast van werd en ik kon niet anders dan meekwelen met hun nummers. Ze speelden een goede set waarbij hit na hit werd gespeeld en dat werd enthousiast door het publiek ontvangen.

1. Mäneskin

Heb ik speciaal tickets gekocht voor dag 3 omdat Mäneskin kwam? Hell yeah? Ik ben wel (al lang) geen tiener meer, maar deze Italiaanse band die vorig jaar Eurovision won, heeft op de een of andere manier mijn hart weten te veroveren. Tja, wat kan ik zeggen, hun set op Rock Werchter had een groot spektakelgehalte en van energie was er geen gebrek waarbij ook de kledingstukken ook snel verdwenen. Ze speelden een knappe set waar het publiek (en ik) van smulden.

Top 3 van Laura

3. Mäneskin

Toegegeven, ik had me op voorhand een stereotiep beeld gevormd van wat een concert van Maneskin zou kunnen zijn. Blame social media, maar toen ik tijdens Pinkpop las dat Damiano het wat te warm had gekregen op het podium, dacht ik onmiddellijk: “Ja, dat gaat ook op Werchter gebeuren. En het publiek (lees: de duizenden schreeuwende tieners) gaat hier wild van worden.” Ik zeg niet dat dat niet het geval was, maar toch was ik ook aangenaam verrast van hun concert. Ze zijn echt wel sterk live, weten van alles een show te maken en slagen erin om hun publiek van begin tot eind enthousiast te houden.

2. LP

Ik kende eigenlijk geen enkel nummer van LP, of dat dacht ik alleszins toch. Ik had het nummer “Lost on You” al vaak gehoord op de radio, maar ik had geen idee dat dit van LP was. “Lost on You” is wel een schijf, dus ik was benieuwd hoe de rest van het repertoire van LP zou klinken. Eén woord: WAUW. Wat een stem. Soms vond ik de muziek wel wat eentonig worden omdat het altijd wat hetzelfde leek zonder veel show errond, maar met haar stem wist LP heel wat goed te maken. 

1. Imagine Dragons

Laat hier geen twijfel over bestaan: Imagine Dragons was de enige reden waarom ik uiteindelijk heb beslist om ook op zaterdag naar Rock Werchter te gaan. En omdat Rani zo vriendelijk vroeg of ik met haar mee wou, maar vooral voor Imagine Dragons. Ik ben al zo’n 8 jaar enorm grote fan en heb de groep al eerder live gezien, dus ik wist dat er een goed concert aan zat te komen. Voeg daaraan toe dat ik ze dit jaar ook op Pinkpop had gezien (2 weken voor hun passage op Werchter), en je komt uit bij een zéér enthousiaste Laura die precies wist welke nummers de revue gingen passeren. Ondanks pijnlijke voeten en zeer veel mensen die stonden te schuiven/duwen om in het sfeervak te geraken, heb ik genoten van hun concert. De ietwat melige speeches tussendoor moet je er natuurlijk wel bij nemen en komen iets minder spontaan over als je ze voor de 2de keer hoort, maar de boodschap blijft mooi en maakt gewoon deel uit van een concert van Imagine Dragons. Take me back, please?

Dag 4 – zaterdag 3 juli

Top 3 van Rani

3. Keane

Ik ken enkel de grote hits van Keane, dus hun repertoire ken ik eigenlijk niet. Maar ik was aangenaam verrast door ze live te horen: ze klonken goed, hadden het publiek mee en ze gaven mij een warm gevoel.

2. The Red Hot Chili Peppers

The Red Hot Chili Peppers was de slotact van Rock Werchter 2022. Het was onduidelijk of ze nu gingen spelen vanwege een ziektegeval, maar de dag zelf werd dan aangekondigd dat ze dan toch gingen optreden. Het publiek stroomde in grote getale toe en de verwachtingen waren hoog gespannen. Ze speelden hun grote hits en het publiek ging uit de bol, maar tussendoor werden er vreemde conversaties gehouden en op de een of andere manier ontbrak het de peppers aan energie.

1. The Killers

Ah, The Killers, vooral bekend van Mr. Brightside gaven een fantastisch optreden waarbij ze zelfs achtergrondzangeressen meebrachten. Heel charismatisch waarbij de interactie met het publiek goed zat. Echt een geweldig optreden met zalige nummers en waar ik met volle teugen van heb genoten. Eigenlijk was dit ook mijn favoriete optreden van beide dagen.

Top 3 van Laura

3. Red Hot Chili Peppers

Dit doet eigenlijk een beetje pijn. Op voorhand ging ik ervanuit dat Red Hot Chili Peppers het te kloppen concert van de dag zou zijn, want komaan: DE RED HOT CHILI PEPPERS. De groep is een begrip geworden en kan zoveel volk op de been krijgen, dat moet toch een reden hebben? En hoewel ik de aantrekkingskracht snap, was ik toch een tikkeltje teleurgesteld. De bindteksten voelden zeer raar, ik miste toch nog een paar grote nummers in de setlist en op sommige momenten voelde het concert eerder aan als een jamsessie dan ja, een concert. De tijdloze nummers waren nog steeds zeer goed en het publiek zong uit volle borst mee, maar toch had ik iets meer van het concert verwacht.

Ik wil er dan ook aan toevoegen dat ik het concert van Royal Blood bijna op gelijke voet zou plaatsen, maar dan waren de Peppers toch nog nét iets beter.

2. Keane

Ik wou het concert van Keane graag horen, maar het was geen absolute must. Maar wat ben ik blij dat we toch aan de Mainstage zijn blijven rondhangen, want dit was eigenlijk echt een goed concert. Lekker chillen en luieren op een dekentje, wat eten en drinken, de voetjes wat laten rusten en dat allemaal met Keane op de (zeer nabije) achtergrond? Za-lig. De groep kon heel wat volk naar het podium lokken en iedereen zong luidkeels mee, zeker met de oudere nummers als Crystal Ball en Somewhere Only We Know.

1. The Killers

Wauw wauw wauw wauw wauw. Gewoon wauw. Had ik al wauw gezegd? Als je als groep op de Mainstage op zondag staat en enkel de Red Hot Chili Peppers na je kan laten optreden, dan ben je natuurlijk een groep om “u” tegen te zeggen, maar dit had ik nooit verwacht. Wat een geweldig goed optreden. Ik was even de pijn in mijn voeten, de warme zon, de vele mensen om ons heen vergeten en heb zo enorm genoten van dit concert. Als het publiek mee begon te zingen, kon je Brandon Flowers niet meer horen, zo luid zong iedereen mee. Eén langgerekt kippenvel-moment als je het mij vraagt. Ook hier weer: take me back, please?

Liefs,

Rani en Laura

1 reactie op Rock Werchter 2022 (dag 3 en 4)

  1. Naar Imagine Dragons heb ik zoooo hard uitgekeken! Ik ben dan wel weer een giga-fan. Maar ik moet zeggen dat ik de filmpjes tussendoor ook maar saai vond en niet passend. Ook de clichés inderdaad tussendoor. Maar bon, ik kwam voor de hits en de zang en dat was echt een groot feestje! Maneskin was ik ook erg blij mee, alleen de zestienjarigen die mij steeds tegen het hekken duwden, die kon ik minder appreciëren 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.