Zoals jullie wel weten, zijn Rani en ik YA-ambassadors voor Clavis Young Adult. Yay! Een paar maanden geleden hadden we weer een toppertje van formaat ontvangen: Truth or Dance van Chinouk Thijssen. Sowieso was ik al heel erg benieuwd hiernaar, vooral nadat ik Chinouk over haar tweede boek had horen praten tijdens de YA Sleepover op de Boekenbeurs! Ik was dus heel erg blij toen ik te horen kreeg dat ik dit boek mocht reviewen.

Zoals je al uit de titel kunt afleiden, gaat het boek over een soort “Truth or Dare”-spelletje, maar dan op de dansschool. Oké, dat klinkt echt veel normaler dan dat het in werkelijkheid is. Want het is helemaal geen onschuldig spelletje: de vier meisjes die erbij betrokken zijn, weten niet wie hen de opdrachten laat uitvoeren. Als ze een opdracht weigeren, gebeuren er erge dingen. Via WhatsApp krijgen ze een update van hun nieuwe opdracht. Heb je dat eerder gehoord? Ja, ik ook! #PLL

Geen zorgen, ik ben stiekem een grote fan van de serie Pretty Little Liars en ik vond het gevoel dat me bekroop (“OMG dit is A!”) helemaal niet erg. Ik vind niet dat je je illusies moet maken over “origineel zijn”. Het is simpelweg bijna onmogelijk om iets te bedenken waarin je nergens een element van een ander verhaal, film of liedje kunt bespeuren. In dit verhaal is het toevallig de anonieme opdrachtgever die overeenkomt, voor de rest heeft het boek eigenlijk écht niks te maken met PLL.

Het beste deel van het boek is volgens mij het allereerste hoofdstuk: de proloog. Er wordt een glimp geschetst van het eindspel waar de rest van de boeken naartoe zullen werken. Je wilt meteen weten over wie het gaat, wat er gebeurd is en hoe het afloopt. De rest van dit boek hield me, voornamelijk door die ijzersterke proloog, in z’n spanning. Ik moest en zou weten wie de mysterieuze persoon in de proloog was.

De overige gebeurtenissen in het boek vond ik niet extreem spannend, maar toch weer spannend genoeg om verder te lezen. Dat komt ook wel door de aangename schrijfstijl van Chinouk Thijssen. Wat ik heel erg fijn vond, was dat ik niet kon raden wie de slechterik was. In dit soort boeken kan ik vaak na enkele hoofdstukken al zeggen: “Wedden dat het persoon x zal zijn?”, maar mijn invulling van persoon x in dit boek veranderde bijna met elk hoofdstuk. Uiteindelijk was ik bijna 100% zeker dat ik wist wie het was, maar op het einde bleek dat dan toch niet te kloppen (hoewel mijn vermoeden ook niet helemaal onterecht was, zo bleek!).

Titel: Truth or Dance| Auteur: Chinouk Thijssen | Uitgeverij: Clavis | Genre: Young Adult, thriller | Pagina’s: 285| Beoordeling: 4/5

Ik kijk dus heel erg uit naar de volgende twee delen die deze trilogie zal omvatten. Via via heb ik ook al opgevangen dat de volgende boeken nog spannender zullen zijn, dus dan kan het volgens mij enkel in stijgende lijn gaan. Aangezien er toch nog twee boeken volgen, hoop ik ook dat er ruimte zal zijn om sommige personages nog wat meer uit te werken en meer van hun persoonlijkheid te laten zien. Blijkbaar heeft Chinouk beide boeken ook al volledig geschreven, dus, Clavis: waar wachten jullie nog op? Publiceren die handel!

Liefs,

Sigrid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.