En dan op naar het leukste gedeelte van de Boekenbeurs: de Clavis YA Nocturne en Sleepover! Dit was echt het hoogtepunt van de avond. Er waren een aantal activiteiten georganiseerd tijdens de YA Nocturne (tijdens de nocturne is de Boekenbeurs open tot 22u) en nadien vond de Sleepover plaats. Ontdek wat we precies hebben uitgespookt tijdens die avond… 😉 

Zoals aangegeven in onze vorige blogpost kwam Rani een beetje te laat aan voor de leesclub van Audrey. Sigrid deed overigens niet mee aan de leesclub, want zij ging Susanne De Koster interviewen. Ik had gelukkig nog niet veel gemist, want ik kwam binnengestormd tijdens de voorstelronde. Het was voor mij de eerste keer om eens deel te nemen aan een leesclub. De leesclub behandelde het boek De Bijzondere Kinderen van Mevrouw Peregrine van Ransom Riggs. (Mijn review over het boek kun je overigens hier vinden). Het was wel een bijzondere ervaring, we zaten allemaal knus in een hoekje op de Clavis-stand op kleine stoeltjes te praten over het boek terwijl de bezoekers nieuwsgierig voorbij wandelden. Ik vond de leesclub trouwens heel leerrijk, want ik had precies toch wat dingen gemist tijdens het lezen, maar door de verklaringen van de andere lezers zijn bepaalde stukken veel duidelijker geworden!

Vervolgens vond het panel plaats: “Van Word-bestand naar boek met Chinouk Thijssen”. Op de foto zie je van links naar rechts Sasha (graficus), Tine (redacteur), Chinouk (schrijfster van Fataal spel en Truth or Dance), Rik (redacteur) en de panelleider: Audrey van The Confession of a Book Nerd. Als boekenliefhebber was het interessant om te horen hoe een boek nu gemaakt wordt. Vooral hoe de omslag wordt gemaakt, is interessant om te horen. Wist je dat de uitgeverij helemaal geen foto’s neemt voor de covers? Ze halen de foto’s uit een héél groot, online fotobestand en die worden dan eventueel bewerkt met Photoshop om het perfecte resultaat te verkrijgen. Ik vind het vooral leuk om te horen dat de artistieke vrijheid van auteurs niet worden ingeperkt en dat zij altijd het laatste woord hebben. Sigrid onthoudt vooral de quote van redacteur Rik: “Redacteurs zijn echt gemene mensen eigenlijk. Stel je voor dat je maanden hard werkt aan je eigen boek. Jouw kindje. Uiteindelijk is het zo ver en dan komen wij, de redacteurs, op bezoek. Weet je hoe hard het is om dan te zeggen: “Nou, het is wel mooi, maar… dat neusje kon wel wat rechter. En die oogjes zijn ook niet helemaal symmetrisch!””

Nadat het panelgesprek gedaan was, hadden we nog tijd om nog eens  de boekenbeurs af te gaan, maar wij bleven gezellig praten tot het 22u was, want toen begon officieel de sleepover. We installeerden onze slaapmatjes en slaapzakken en gingen daarna over tot de spelletjes en Bullet Journaling. Audrey voorzag een boekenrace, waarbij we in groepjes zo snel mogelijk de desbetreffende boeken moesten vinden die voldeden aan de beschrijving die we kregen. Met trots kunnen we toch zeggen dat onze groep (De Boekenstrijders) het snelst waren! Terwijl een groepje bezig was met de boekenrace, konden de overige naar hartenlust een workshop bullet journaling volgen bij Valerie. Tussendoor konden we ook snoepen van lekkere donuts.

En de spelletjes waren nog niet gedaan! Zo speelden we nog “heads up” (een persoon krijgt een personage toegewezen zonder dat hij/zij weet wie het is en moet ja/nee vragen stellen om te achterhalen wie het personage is en “first sentence” (raden uit welk boek de eerste zin kwam). Nadat de winnaars waren gekroond was het ondertussen al rond middernacht. Maar van slapen kwam niet veel terecht! Sommigen gingen verder doen met bullet journaling, anderen bleven praten. Het was wel een bijzondere ervaring om zo op de Boekenbeurs rond te lopen zonder mensen. Rond 3u ging het licht uit en werd het stil en gingen onze oogjes toch voor een paar uurtjes toe. In de vroege uurtjes (6u35) werden we dan gewekt. Veel te vroeg natuurlijk! Maar alvorens we de boekenbeurs verlieten kregen we nog een stevig ontbijtje voorgeschoteld.

Nog enkele wist-je-datjes:

Wist je dat…

… er iemand jarig was 3 november?

… de jongste 13 (!) was en de oudste 40 jaar die bleef slapen?

… er 1 jongen aanwezig was op de sleepover?

… Audrey heel goed kan voorlezen uit Meneer Stink?

… Chinouk Thijssen na een korte nacht op een yogamatje van 1 cm gewoonweg gereed stond om te signeren?

… dat we werden gefilmd door TV Antwerpen? Het filmpje kun je hier bekijken.

… dat er de hele nacht een veiligheidsagent aanwezig was?

Tot slot willen we Clavis Young Adult, met name Laura, bedanken voor de uitnodiging! We hebben ons echt rot geamuseerd en hopen van harte dat er volgend jaar een nieuwe editie komt. Ook een dikke pluim aan Audrey, die dit alles samen met Laura heeft verwezenlijkt. Alles was tot in de puntjes georganiseerd en het kon echt niet beter! En natuurlijk, ook een vermelding aan alle andere toffe mensen (sfeer: 10/10). We hebben bekende gezichten gezien, we hebben ook nieuwe mensen ontmoet en dit alles heeft echt gezorgd tot een onvergetelijke avond/nacht. De YA Nocturne en de sleepover waren een groot succes!

Liefs, Sigrid en Rani

Hier zijn nog enkele sfeerbeelden die we jullie niet konden onthouden!

1 reactie op Event | Boekenbeurs: YA Nocturne en Sleepover (deel 2)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.