Hoi iedereen! Eerder deze week liet ik jullie al kennismaken met Circe, een van de twee boeken die ik van Clavis had gekregen. Het andere boek dat ik had gekozen, De hoogste prijs, is eveneens van een erg jonge auteur. Lena De Coninck is ondertussen 20 jaar en met De hoogste prijs heeft ze al twee boeken op haar naam staan. Best een knappe prestatie, vind ik, en dus ging ik er wel vanuit dat dit boek goed zou zijn. Helaas kan ik jullie al verklappen dat ik heel erg teleurgesteld was in dit boek… (Het was zelfs zo erg dat ik deze recensie eerst niet durfde te plaatsen 🤐)

Nochtans vond ik het boek in het begin wel nog redelijk leuk. Oké, het is echt geschreven voor een (nog) jonger YA-publiek en daarom zou ik het zelf niet zo vlug kiezen in de boekhandel. Maar als ik probeer door de ogen te kijken van een 14-jarige, is het begin echt nog niet zo slecht. Lena De Coninck heeft een moderne en vlotte schrijfstijl, waardoor je echt door dit verhaal raast. Verder speelt het hele verhaal zich af in Antwerpen en gebruikt de schrijfster ook veel referentiepunten die je in de stad kunt vinden. Het verhaal start bijvoorbeeld midden op de Meir. Het is leuk als je de stad een beetje kent en het verhaal op die manier heel erg levendig wordt. Tegelijk zorgt dat er wel voor dat dit boek internationaal wat minder interessant wordt. Er wordt echt constant verwezen naar plaatsen binnen Antwerpen en naar bepaalde winkels. Op een bepaald moment vroeg ik me zelfs af of Lena De Coninck voor dit boek gesponsord werd door alle winkels die erin genoemd worden 😅 Ik heb ze niet geteld, maar volgens mij zijn het er echt 30 of zo (I’m not even kidding).

Titel: De hoogste prijs | Auteur: Lena De Coninck | Uitgeverij: Clavis | Genre: Young Adult, contemporary
Pagina’s: 173 | Beoordeling: 1/5

Het verhaal gaat over een meisje, Jana, dat het thuis niet heel erg breed heeft. Haar vriendinnen daarentegen lijken geld met bakken te hebben en dat bezorgt haar best een slecht gevoel. Wanneer het douchebag vriendje van een van haar vriendinnen Jana publiekelijk een hoer noemt (zonder reden) en haar een site geeft waar ze als escorte geld kan verdienen, is Jana getriggerd en maakt ze een account aan op die website. Het lijkt me vreemd om blindelings het advies op te volgen van iemand die je net heeft uitgescholden, maar oké. Wanneer ze op de site surft maakt Jana de terechte opmerking: “Het was duidelijk dat de vrouw hier als een goedkoop seksspeeltje werd gezien.” Op exact dit punt van het boek, had het verhaal een heel andere wending kunnen nemen. Maar nee, in plaats daarvan wilde Jana liever een duur seksspeeltje worden – ze wilde immers snel geld verdienen. De rest van het verhaal is dan dat Jana reageert op een van de mannen, dat ze betaald wordt voor haar diensten en dat ze dat alles, behalve haar geld, probeert te verbergen voor haar vrienden, familie en vriendje (!). Jup.

Alle andere dingen die ik slecht vond, ga ik voor het gemak gewoon even in een opsomming gieten, oké?

  • Elk hoofdstuk begint met een exacte datum. Dat is fijn als je boek goed uitgewerkt is, maar maakt het geheel des te belachelijker als er niet grondig over nagedacht is. Het hele verhaal is over een tijdspanne van 2 maanden en 10 dagen. Gezien de gebeurtenissen is dat al redelijk kort, maar oké, hier valt nog nog mee leven. Wanneer er dan tussen twee hoofdstukken een week zit volgens de titel, maar dan in het verhaal plots sprake is van “maanden geleden” (verwijzend naar het begin van het boek) is dat verhaaltechnisch dus gewoon volledig fout.
  • De manier hoe seks hier beschreven wordt. Alles draait om geld en dingen/personen bezitten. Dat is natuurlijk de definitie van prostitutie, maar hoe het een 15-jarig meisje zo gemakkelijk afgaat, hoe ze oudere mannen manipuleert om alles te krijgen wat ze wilt in ruil voor haar lichaam… En dan ook nog de manier hoe die mannen met haar communiceren en hoe alles beschreven wordt. Het is gewoon degoutant. Ja, ik lijk hierdoor echt heel preuts, maar als dit boek voor de 14-jarigen geschreven is die ik in gedachten had… Dat is toch echt niet oké? Haar omgeving heeft ook niks door, hoewel ze plots zonder problemen geld kan uitgeven. Echt een fout signaal naar jonge meisjes.
  • Er is een scène bij de gynaecoloog. Het ideale moment om jongeren correcte uitleg te geven over zo’n bezoekje, maar in plaats daarvan krijgen ze te lezen hoe de jonge gynaecoloog flirt met Jana, hoe ze klaarkomt tijdens het inwendig onderzoek en dat ze nadien een korting krijgt van de gynaecoloog.
  • Er is een scène bij een lingeriewinkel. De verkoopster geeft Jana commentaar omdat ze een sexy beha wilt en maar 15 (hoewel ze liegt dat ze 17 is) jaar is. Ten eerste zou een verkoopster nooit zulke negatieve commentaar geven, ten tweede mag een meisje toch de lingerie kopen die ze wil? Ach ja, vlak daarna verandert Jana weer in haar oversekste zelve en besluit ze met haar vriendje te vrijen in het pashokje.
  • Het einde. Het einde is gewoon te belachelijk voor woorden.

Tja, buiten de vlotte schrijfstijl vond ik het dus heel moeilijk om positieve punten in dit boek te vinden. Dat is natuurlijk best jammer als je een boek gratis krijgt van de uitgeverij, maar ik wil ook niet liegen als ik iets écht niet goed genoeg vond. Zelfs met de mildere blik van een jongere lezer kon dit boek mij dus niet overtuigen. Integendeel, wanneer ik mij inbeeld dat 14-jarigen dit lezen, geeft mij dat echt de rillingen. Buiten de inhoud van het verhaal, had ik ook echt het gevoel dat dit boek maar snel-snel is geschreven. Misschien had De Coninck een strakke deadline en kon ze het verhaal niet netjes afwerken? Maar goed, dat zou geen excuus mogen zijn en dan nog blijft het verhaal wat het is. Hmpf, ik ben echt teleurgesteld. Jammer.

Liefs

Sigrid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.