Ik ben nog niet zo lang lid van Goodreads. Het was pas vorig jaar dat Rani me kon overtuigen om een account aan te maken op de bekendste boekenwebsite van – euh – de wereld. Voor wie mij nog niet kent: ik kom altijd overal te laat. Dat kan je redelijk letterlijk nemen, maar ook op vlak van boeken is het een feit. Het grappige is: meestal is het Rani die me probeert over te halen een boek te lezen, dat ik dan maanden weiger te doen. (#Twilight) Of, in het geval van Harry Potter: jaren (!). Zo las ik deze week pas voor het eerst Harry Potter and the Philosopher’s Stone. Woeps. Hetzelfde verhaal dus met Goodreads: ik heb nog maar een dik jaar een account. Ondertussen ben ik echter ook actief geworden op Hebban. Maar welke van de twee geniet nu eigenlijk mijn voorkeur?

Ik besloot een soort battle te houden tussen de twee boekencommunity’s. Elk platform krijgt 1 punt voor iets positiefs dat het andere platform niet heeft (in mijn ogen). Let’s get started!

Goodreads

  • is erg internationaal. Dat heeft gevolgen op het lezersaantal, de reviews en de beschikbare boeken. De voordelen hiervan zal ik hieronder opsommen.
  • neemt, door zijn internationale karakter, ook Franse, Italiaanse, Spaanse… boeken op in zijn database. Zelf lees ik ook in het Frans, dus die boeken kan ik dan ook aan mijn lijstjes toevoegen. Dat gaat niet bij Hebban, dat zich beperkt tot Engelse en Nederlandstalige boeken.
  • heeft meer reviews per boek. Dat heeft ook weer te maken met het internationale karakter van de website. Zo krijg je wel een beter beeld of een boek goed gaat zijn of niet – maar het blijft natuurlijk wel altijd subjectief.
  • heeft een redelijk intuïtief webdesign. Vanaf de homepage kan je vlot alle beschikbare opties van de website zien. Ook een pluspunt is dat je op de homepage zelf je “currently reading” kan bijhouden.

Hebban

  • is lokaal gericht: vooral op België en Nederland. Dat staat natuurlijk haaks op het internationale karakter van Goodreads. Ik vind het lokale aspect heel fijn werken, om verschillende redenen, die ik hieronder zal opsommen.
  • is een volledig Nederlandstalige website (buiten de Engelse boeken). Je kan dus ook gewoon vlot communiceren in je moedertaal met de andere gebruikers. Er zijn minder reviews per boek, maar je kan ze wel allemaal begrijpen.
  • telt minder gebruikers dan Goodreads (duh). Dat vind ik vooral een voordeel bij de give-aways en de leesclubs. Ik heb op een paar maanden tijd al drie boeken cadeau gekregen van Hebban: twee voor een leesclub en een via een wedstrijd. Dat vind ik best een mooi aantal! De kans om geselecteerd te worden, is dus ook veel groter.
  • toont bij veel boeken een recensie van een Hebban Recensent. Dat zijn mensen die door Hebban gekozen zijn en die wel wat ervaring hebben met het schrijven van recensies. Je kan dus wel vertrouwen op de mening van deze personen – hoewel een recensie natuurlijk altijd iets subjectiefs blijft, zoals ik al zei.
  • organiseert online leesclubs. Dat is voor mij het grootse pluspunt! Elke maand kan je je aanmelden om geselecteerd te worden voor een online leesclub. Dan krijg je het boek thuis opgestuurd en mag je er online over discussiëren met de andere deelnemers. Jongens, dat is zo leuk! Ik schreef hier al eens eerder een post over, als je nieuwsgierig bent geworden.
De huidige status van mijn Goodreads-challenge. On track!

En dan nu: het verdict! Ik geef toe, het was een spannende nek-aan-nekrace, maar uiteindelijk heeft Hebban Goodreads kunnen verslaan met een score van 5-4! Goodreads blijft nog steeds een heel leuke lezerscommunity, en ik hou nog steeds trouw mijn “currently reading” en “reading challenge” bij. Maar het lokale, gezellige karakter van Hebban trekt mij nét iets meer aan! Rani daarentegen spendeert meer tijd op Goodreads (hoewel ze wel een account heeft bij Hebban). Tja, misschien is het nu tijd om de rollen eens om te wisselen en haar van mijn tips proberen te overtuigen, niet 😏 ?

Liefs

Sigrid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.