In november kreeg ik een mailtje dat ik geselecteerd was om mee te doen met een Hebban Leesclub over het boek 54 minuten van Marieke Nijkamp. Hebban is een soort Nederlandstalige versie van Goodreads en is eigenlijk wel een leuke website als je op de hoogte wilt blijven van het laatste boekennieuws. Er zijn ook regelmatig acties en wedstrijden en ze organiseren dus ook (online) leesclubs. Samen met 14 andere deelnemers tegelijk hetzelfde boek lezen en nadien via het internet je gedachten uitwisselen. Het is eens wat anders, maar vond ik het een leuke ervaring?

Het antwoord op die vraag: JA! Sowieso krijg je het boek van de uitgeverij gratis opgestuurd, dus dat is al een cadeautje op zich. Hebban vraagt dan wel dat je daar tegenover ook een actieve inzet in de leesclub toont. Maar wat bedoelen ze daar dan mee en hoe gaat zo’n leesclub eigenlijk te werk? Het is redelijk simpel: voor je het boek opgestuurd krijgt, moet je eerst een kleine motivatie schrijven waarom je graag wilt meedoen aan de leesclub. Uit alle inzendingen worden er dan 15 deelnemers geselecteerd. Als je het boek thuis al hebt liggen, mag je uiteraard ook altijd aansluiten en hoef je je niet in te schrijven. Als je geselecteerd bent, krijg je een mailtje dat je mag meedoen en enkele dagen later ontvang je het boek bij je thuis. In de leesclub kan je je ondertussen al voorstellen en melden wanneer je het boek ontvangen hebt.

Dan begint natuurlijk het echte “werk”: het boek lezen! In het zogenaamde “Leesclubcafé” kan je tijdens het lezen je ervaringen uitwisselen. Belangrijk: in het leesclubcafé worden geen spoilers gepost, niet iedereen leest immers op hetzelfde tempo. Wanneer het boek uit is, kan je naar de “leesclubdiscussie” gaan, waar er dieper wordt ingegaan op bepaalde onderwerpen uit het boek. Hier mogen wel spoilers geplaatst worden, want men gaat ervan uit dat je in dit stadium wel al het hele boek gelezen hebt. Op het einde van de leesclub schrijf je een recensie en geef je een aantal sterren aan het boek. De leesclubcoördinator probeert dan een samenvatting te maken van iedereens opinie: het eindoordeel! (Als je benieuwd bent naar het eindoordeel van 54 minuten, klik dan hier.) Soms worden er ook andere onderdelen toegevoegd aan de leesclub. In het geval van 54 minuten bijvoorbeeld, konden we vragen stellen aan de schrijfster zelf, Marieke Nijkamp.

Het was de eerste keer dat ik meedeed aan een digitale leesclub en ik vond het echt een heel fijne ervaring. Ik vond het fijn om mijn ervaringen met het boek te delen met de andere deelnemers, een soort samenhorigheidsgevoel te hebben en andere inzichten te krijgen. Sindsdien heb ik nog een paar keer geprobeerd om geselecteerd te worden voor een andere leesclub, maar tot nu toe zonder succes! Er zijn natuurlijk altijd heel veel deelnemers die hun kans wagen en Hebban probeert telkens een eerlijke verdeling te maken.

Het boek dat ik las voor deze leesclub, 54 minuten, kon me helaas minder bekoren dan ik had verwacht (of gehoopt, in ieder geval). In mijn Hebban-recensie schreef ik het volgende:

De spanning wordt dus niet zozeer opgebouwd door hetgeen wat er gebeurt, maar wel hoe het gebeurt, wie de dader is, wat zijn motief is en welke slachtoffers er zullen vallen. De lezer krijgt echter redelijk snel een antwoord op die vragen. Daardoor is het een kunst om het verhaal nadien ook nog spannend te houden en de lezer te blijven boeien. Daar heeft de schrijfster helaas wat steken laten vallen. (…) Toch is dit ook geen slecht boek. Er zit erg veel diversiteit in de personages en dat is alleen maar toe te juichen. Vooral omdat die diversiteit op een heel natuurlijke, niet-geforceerde manier tot uiting komt. Ook de taal en schrijfstijl waren erg aangenaam om te lezen.

Mijn volledige recensie voor 54 minuten is helaas net te lang om ook in deze post te plaatsen. Lees je toch graag verder, klik dan hier.

Ook zin gekregen om mee te doen aan een leesclub? Op dit moment kan je je inschrijven voor o.a. de leesclub van het Engelse boek A Conspiracy of Stars. Laat ons weten of je geselecteerd bent!

Sigrid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.