Wat is het toch vreemd om op dit eigenste moment de laatste blogpost van 2022 neer te pennen. Allerlei gedachten schieten door mijn hoofd en ik kan moeilijk bevatten dat 2022 er gewoon bijna op zit. 2022 was een bewogen jaar en dat heb ik gemerkt aan mijn leesgewoontes. Tijd om nog een laatste keer om te kijken naar 2022?

Laten weer eerst eens kijken naar mijn gelezen boeken in december. Op de valreep las ik vandaag nog één boek uit, waardoor ik in december 5 boeken heb gelezen (*vreugdedansje*). Ik las overigens echt leuke boeken afgelopen maand. Als eerste las ik De genezer van Zalindov, een boek dat mij compleet wist te verrassen. Een uitgebreide review kan je hier lezen. Vervolgens herlas ik Aristoteles & Dante ontdekken de geheimen van het universum. Een boek dat ik – geloof ik – ondertussen al 3 keer heb gelezen en mij nog steeds weet te raken. In het verleden schreef ik er een recensie over die je hier kan lezen. Als derde boek las ik Here’s to us, het vervolg op What if it’s us van Becky Albertalli en Adam Silvera. Tja, ik was niet zo’n grote fan van Here’s to us: ik vond dat de personages wat geforceerd aanvoelen en ik was ook teleurgesteld in het plot. Gelukkig maakte Aristoteles & Dante duiken in de wateren van de wereld weer heel wat goed en wist het verhaal mij weer helemaal te beroeren. Ik houd zo enorm veel van de schrijfstijl en het boek zelf bevatte de meest onroerende momenten. Al vind ik Ari & Dante #1 net iets beter. Tot slot las ik nog vlug als audioboek Septemberlichten van de grote Carlos Ruiz Zafón. Zijn boeken zitten altijd zo ingenieus in elkaar en zijn beeldende vertelkunst is zo adembenemend prachtig.

Dussss… hoeveel boeken las ik in totaal? Drumgeroffel! Mijn doel was om 50 boeken te lezen en ik las er… 38! Ik heb mijn doel helemaal niet gehaald, maar dat was ook geen complete verrassing. Aan de ene kant vind ik het jammer, aan de andere kant heb ik nog eens een herkansing volgend jaar ;). Jep, mijn doel in 2023 is 50 boeken. Zal het lukken? Dat zullen we binnen 12 maanden weten.

Enkele statistieken:

 • Ik heb 40 boeken toegevoegd aan mijn collectie (ik heb mijn aangeschafte boeken niet heel goed bijgehouden, dus het kunnen er ook meer zijn), waarvan:
 • 7 recensie-exemplaren
 • en 8 boeken tweedehands.
 • Ik las 19 fysieke boeken.
 • Ik las 18 boeken als audioboek.
 • Ik las 3 e-books.
 • Ik gaf 5 boeken 5 sterren.
 • Er werden 32 blogposts gepubliceerd in 2022, 30 door mij, 1 door Sigrid.
 • Ik bezocht 1 book event (hallo V.E. Schwab!!).

Ik las weer een heleboel goede boeken, maar ik ben vrij selectief in welke boeken ik echt 5 sterren geef. Op Goodreads vind ik het dan ook heel vervelend dat je niet met halve sterren kan werken. Vaak rond ik boeken die 4,5 zijn ook af naar 5 sterren op Goodreads, maar is het geen echte 5 ster voor mij (snappen wie mij snappen kan). Soit, dit zijn mijn top 10 boeken en de eerste helft gaf ik dus 5 sterren:

 1. Huis van lucht & adem – Sarah J. Maas
 2. The Seven Husbands of Evelyn Hugo – Taylor Jenkins Reid
 3. De liefdeshypothese – Ali Hazelwood
 4. Aristoteles & Dante ontdekken de geheimen van het universum – Benjamin Alire Sánz
 5. Een klein leven – Hanya Yanagihara
 6. De genezer van Zalindov – Lynette Noni
 7. Aristoteles & Dante duiken in de wateren van de wereld – Benjamin Alire Sánz
 8. De bronzen stad – S.A. Chakraborty
 9. In het vervloekte hart – Rima Orie
 10. De man van rook – J.M. Miro

2022 was een jaar waarin ik lezen (en bloggen) iets meer naar de achtergrond verplaatste. Ik hoop dat ik in 2023 meer balans kan vinden en alsnog mijn liefde voor lezen terug een prominente plaats kan geven.

Ik kan met een tevreden gevoel op 2022 terugkijken. Er was liefde in overvloed, er waren dagen die met vallen en opstaan gingen, maar vooral: er werden weer een heleboel dromen gecreëerd.

Ik wens jullie een spetterende oudjaar en tot volgend jaar! Dat al jullie dromen mogen uitkomen.

Liefs,

Rani

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.