Aristoteles & Dante ontdekken de geheimen van het universum is een boek dat mij altijd is bijgebleven. Toen ik het de eerste keer las was ik zo verwonderd door de eenvoudige maar prachtige schrijfstijl en het mooie verhaal van twee jongens die hun plaats zoeken in het universum. En ook deze tweede keer raakte het boek mij enorm.

Het is 1987. Aristoteles is een jongen met die graag alleen is en geen vrienden heeft. Hij denkt vaak na. Zo denkt hij vaak aan zijn oudere broer die in de gevangenis zit en waarover zijn ouders geen woord reppen. En dat houdt hem heel erg bezig, want het lijkt erop dat zijn ouders hem met opzet uit het leven hebben verbannen. Maar waarom? En hoe zit het met het trauma van zijn vader die heeft meegevochten in de Vietnamoorlog?
Dante is een gevoelige jongen die niet houdt van schoenen maar wel van gedichten en moet huilen om een dode vogel. Wanneer hij Ari aanbiedt om hem te leren zwemmen, worden de jongens op slag vrienden.

Hun verhaal is prachtig beschreven door de eenvoudige maar ietwat poëtische schrijfstijl van de auteur. Hij schrijft in korte, maar krachtige zinnen die een impact nalaten. We beleven het verhaal gedetailleerd door de ogen van Ari en zijn gedachtengang is herkenbaar. Bovendien is er ook de nodige humor voorzien door de gevatte dialogen die de personages voeren.

De vriendschap tussen beide jongens is bijzonder sterk neergezet. Ze hebben hun eigen karaktereigenschappen die zo verschillend zijn van elkaar maar hen toch verbinden. Ze lijken levensecht waardoor je direct met ze gaat meeleven. De sociale vraagstukken die in het verhaal verwerkt zijn geven het verhaal heel veel gelaagdheid. De eenzaamheid die Ari ervaart, hun plaats in Amerika als jongens met een Mexicaanse achtergrond, homoseksualiteit, opgroeien … het is allemaal mooi verweven in het verhaal zonder opzichtig te zijn.

Titel: Aristoteles & Dante ontdekken de geheimen van het universum | Auteur: Benjamin Alire Sáenz | Uitgeverij: Blossom Books | Genre: young adult, contemporary | Pagina’s: 352 | Beoordeling: 5/5

Kortom, dit boek is echt een boek waarvan ik wou dat ik het in mijn tienerjaren heb gelezen. Verwacht je niet aan actie, maar aan een rustig voortkabbelend verhaal waarin heel veel diepte verscholen zit. De bijzondere schrijfstijl neemt je direct in vervoering. Dit wondermooie verhaal over tieners die de geheimen ontdekken van het universum is hartverwarmend. Neem alvast een zakdoek bij de hand!

Liefs,

Rani

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.