Op 26 september vertrokken Sigrid en ik naar het verre Utrecht. Daar vond namelijk YALFU (Young Adult Literatuur Festival) plaats waar ook internationale auteurs aanwezig gingen zijn. Na een lange rit kwamen we heelhuids aan in Utrecht en gingen op pad naar de Tivoli Vredenburg waar het evenement plaatsvond. Benieuwd naar hoe wij het evenement ervaarden?

Persoonlijk keek ik enorm uit naar de komst van Christelle Dabos, maar zij heeft helaas moeten afzeggen wegens ziekte. Ik baalde hier toch wat van, maar ik ben blij dat ik alsnog ben gegaan want het was een ontzettend gezellige namiddag geworden!

Bij binnenkomst zag je meteen de gezellige kraampjes waar verschillende boeken goodies uitgestald lagen. Zo konden we onder andere booksleeves, boekenkaarsen, bladwijzers, totebags, pins,… kopen. Sigrid heeft een booksleeve (natuurlijk een musthave om je boeken te beschermen!) en een totebag op de kop weten te tikken.

Zie ze shinen met haar booksleeve!

Het programma was goed gevuld en om 14u begonnen de panelgesprekken. Het eerste gesprek vond plaats met Taran Matharu, schrijver van onder andere de ‘Contender’-serie. Het was niet onze eerste keer dat we Taran zagen, in 2018 hadden we hem ook eens ontmoet op YALfest in Antwerpen. Dat verslagje kan je hier lezen. 😉 Nog een fun fact, ik zat vlak achter Taran tijdens de panelgesprekken! We kwamen eigenlijk vrij laat de zaal binnen waardoor vrijwel alle plaatsen al volzet waren en Sigrid en ik ons hebben moeten opsplitsen, ik belandde uiteindelijk op de tweede rij achter enkele auteurs waaronder dus Taran.

De host en presentator van dienst was Samya Hafsaoui en wat deed zij dat ontzettend goed! Ze was vlot, sprak vloeiend Engels, grappig en heel innemend. Het was echt een plezier om haar in gesprek te zien gaan met de aanwezige auteurs.

Credit: Anna van Kooij

Na een pauze vond het panelgesprek met Pamela Sharon (Wie ik gisteren was), Lisa van Campenhout (Bijna echt) en Emmelie Arents (De woestijndief) plaats. Het was een interessant gesprek over het schrijverschap waarbij achteraf ook leuke vragen werden gesteld door het publiek.

Vervolgens kwam Ciara Smyth (The falling in love montage en Not my problem) aan de beurt. Ik heb zelf haar beide boeken gelezen en was vooral fan van Not my problem. Dit was trouwens Ciara’s eerste publieke voorstelling, haar eerste boek werd namelijk gepubliceerd tijdens corona waardoor ze voor YALFU nooit een boekvoorstelling heeft gedaan! Ik keek vooral uit naar dit gesprek en het was zo leuk om haar te horen vertellen over haar personages en dat het personage Maebh eigenlijk gebaseerd op haar is.

Het gesprek met Angie Thomas (The hate u give) voerden we via een livestream. Het gesprek was wat later begonnen omdat ze nog haar hondje was gaan uitlaten. Ze vertelde over het gebrek aan diversiteit in boeken waardoor zij is begonnen te schrijven. Vroeger herkende ze namelijk nooit personages zoals haar. Voorts sprak ze ook vol lof over haar mede-auteurs van het boek Blackout maar ook Becky Albertalli en Adam Silvera raadde ze aan.

Na al deze gesprekken vonden de signeersessies plaats. Na wat aanschuiven (eigenlijk viel de wachtrij heel goed mee!) liet ik De Nieuweling signeren door Taran en The falling in love montage en Not my Problem door Ciara!

We hebben ontzettend hard genoten van YALFU. We kwamen nog Belgen tegen, ontmoetten bookstagrammers in real life en keerden huiswaarts met een goed gevulde goodiebag! In mijn goodiebag zat het boek De grand tour van Henry Montague, Sigrid had Een moordgids voor lieve meisjes. Voorts zaten er ook heel veel bladwijzers tussen en een gesigneerde bookplate van Angie Thomas! Met onze rijkelijk gevulde tassen (en lege portefeuilles) gingen we moe maar voldaan terug naar huis. YALFU was ontzettend goed georganiseerd en het was ook echt een plezier om er te zijn.

Nu graag nog eens een (groot) YA-evenement in België alstublieft!

P.s. Als je benieuwd bent naar sfeerbeelden van YALFU, klik hier.

Liefs,

Rani

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.