De laatste maanden heb ik met lede ogen het toenemend geweld tegen Aziaten moeten aanzien. Door het coronavirus zijn mensen hun haat gaan botvieren op onschuldige mensen. Op sociale media werd er aandacht aan geschonken met de hashtag #StopAsianHate. In Amerika is het heel de maand mei AAPI month (Asian American and Pacific Islander Heritage Month). Als iemand met Aziatische roots is het mij al te duidelijk dat Aziaten gemarginaliseerd blijven. En ook in de Nederlandstalige YA-boekenwereld is dit besef duidelijk geworden.

Een lijstje van vertaalde Aziatische YA-auteurs

Feit is dat er heel weinig vertaalde YA-boeken zijn van auteurs met Aziatische roots. Zo kwam ik op deze auteurs uit wiens boeken vertaald zijn bij ons:

 1. Marie Lu (Legend serie, Warcross)
 2. David Yoon (Misschien is het anders)
 3. Sabaa Tahir (Vuur en As serie)
 4. Julie Kagawa (Iron Fey, Schaduw van de vos,…)
 5. Jessica Jung (Shine)
 6. Stephan Lee (K-Pop Crush)
 7. Jenny Han (Aan alle jongens van wie ik hield,…)
 8. Jenny Lee (Anna K.)
 9. Taran Matharu (Contender, Summoner)
 10. S.K. Ali (Liefde van A tot Z)
 11. Emiko Jean (Tokio voor altijd)
 12. Stacey Lee (Een fijne neus voor liefde)
 13. …?

Aangezien K-pop een globaal fenomeen is en ook bij ons aan populariteit aan het inwinnen is ben ik niet verwonderd dat er twee boeken van de lijst met Koreaanse pop te maken hebben (Shine en K-Pop Crush). Wat mij dan wél verwonderd is dat er bitter weinig fantasy/SF is in vergelijking met contemporary. Van bovenstaand lijstje zijn Marie Lu, Sabaa Tahir, Julie Kagawa en Taran Matharu de enige fantasy/SF YA-auteurs. Dat zijn 4 auteurs van de 12…

Nu, de kreet naar diversiteit op de Nederlandse boekenmarkt is al enkele jaren geleden geslagen. Ik ga daarom niet in herhaling vallen want er zijn al veel bloggers die aan de alarmbel hebben getrokken. Maar om toch een beetje Aziatische auteurs in the picture te zetten heb ik besloten om uit mijn schulp te treden en een Boekenclub te organiseren.

Book Buddies Boekenclub: Legend van Marie Lu

Op deze Boekenclub bespreken we Legend van Marie Lu dat in 2012 werd uitgegeven. Voor zover mijn opzoekingswerk klopt is dit het eerste vertaalde boek van een Aziatische auteur bij ons (in datzelfde jaar enkele maanden later verscheen ook De ijzerkoning van Julie Kagawa.)

Legend speelt zich af in het Los Angeles van 2130, dat ondergelopen is na een overstroming.
De 15-jarige June, telg uit de elite van de Republiek, is een wonderkind. Ze is gehoorzaam en loyaal en wordt dan ook klaargestoomd voor een van de belangrijkste functies in de militaire rangorde van haar land. De eveneens 15-jarige Day, geboren in een sloppenwijk, is de meest gezochte crimineel van de Republiek.
Normaal gesproken zouden hun wegen zich nooit kruisen, maar dat gebeurt wel als de broer van June, een belangrijke militair, wordt vermoord en Day de hoofdverdachte is. De overheid opent de jacht op hem. Een ultiem kat-en-muisspel tussen June en Day gaat van start: zij wil haar broers dood wreken, terwijl hij probeert uit handen van de overheid te blijven en intussen ook nog zijn familie wil redden van een mysterieuze epidemie.
Maar dan komt June erachter dat de overheid iets met haar broers dood te maken heeft en er alles aan doet om dat verborgen te houden.

Praktische informatie

De Book Buddies Boekenclub vindt plaats 6 juni van 10u tot 11u30 in het Kapermolenpark van Hasselt (ingang tegenover de parking van de Koning Boudewijnlaan/brandweer). Omdat de huidige coronamaatregelen toe laten dat we met 10 mensen buiten mogen zijn, zijn de plaatsen beperkt! Natuurlijk gaat de boekenclub door onder voorbehoud van de maatregelen en het (typische Belgische) weer. 😉 Anders zal het helaas online door moeten gaan.

Wil je meedoen? Super! Je kan je inschrijven door een mailtje te sturen naar info@bookbuddies.be. Of heb je nog vragen? Stuur mij gerust een mailtje! Hopelijk tot dan!

Liefs,

Rani

2 reacties op Book Buddies Boekenclub: in het teken van een Aziatische YA-auteur

 1. Awh, ik heb al een evenement die dag. Anders had ik er graag bij geweest! Moest het online doorgaan en het lukt mij qua tijdspanne ben ik er graag bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.