Enkele weken geleden las ik “De grand tour van Henry Montague”, de Nederlandse vertaling van “A gentleman’s guide to vice and virtue’ van Mackenzi Lee. Ik had al enkele goede recensies gehoord en was er dan ook superbenieuwd naar!

Het verhaal begint in Groot-Brittanië, ergens in de jaren 1700.We volgen Henry Montague, die opgegroeid is in een rijk gezin met een veeleisende vader. Hij is in de wieg gelegd om een echte ‘gentle-man’ te worden en het landgoed van zijn vader over te nemen. Al snel wordt echter duidelijk dat hij nog helemaal niet klaar is om zich in dit leven te werpen. Hij is dol op feestjes en leidt een nogal losbandig bestaan. Niet alleen dat, maar hij is ook nog hopeloos verliefd op zijn beste vriend, Percy.

In Groot-Brittanië was het vroeger traditie dat rijke jongemannen rond hun 18de levensjaar een grote tour maakten doorheen Europa. Zie het als de laatste kans om nog een goed feestje te bouwen voordat de verantwoordelijkheden van het volwassen leven toeslaan. Henry vertrekt dan ook samen met Percy en (weliswaar lichtjes tegen zijn zin) zijn zus Felicity op deze Tournee, met Italië als eerste stop.

Tijdens deze reis verloopt echter niet alles van een leien dakje en dat is dan nog zeer licht uitgedrukt. De drie maken de zotste avonturen mee die af en toe hilarisch en af en toe heel spannend zijn!

Het grootste pluspunt van dit boek vond ik de geweldige uitwerking van de drie hoofdpersonages. Monty is de grootste dramaqueen die ik ooit heb gelezen, maar tegelijk vond ik hem ook vreselijk leuk! De evolutie die hij doorheen het boek maakt, maakt het verhaal nog extra interessant. De vriendschap met Percy en de af en toe strubbelige band met Felicity zijn ook heel mooi beschreven. En ook Percy en Felicity zijn afzonderlijk zeer gelaagde en goed uitgewerkte personages. Ze zijn allemaal zeker niet perfect, maar dat maakt ze ook zo echt en interessant.

De avonturen waar je inrolt tijdens het lezen van het boek kan je zo gek niet bedenken. Er is altijd wel iets aan het gebeuren, wat het verhaal voor mij zeer vlot leesbaar maakte. Je merkt ook dat de schrijver echt wel haar studiewerk heeft gedaan, want het voelt zeer accuraat voor de tijd waarin het verhaal zich afspeelt. Wat ik ook heel leuk vond was de diversiteit in de personages, qua etniciteit, seksualiteit, afkomst,… Zeker omdat die dingen allemaal niet vanzelfsprekend waren in de jaren 1700, gezien er zelfs nog geen echte term voor homoseksualiteit bestond!

In het boek komt ook een bepaalde ziekte aan bod (dewelke wil ik nu natuurlijk niet spoilen) en ik vond het heel interessant om te leren hoe mensen vroeger naar deze ziekte keken en hoe ze ermee omgingen. De aandoening zelf werd ook nog eens heel accuraat en realistisch beschreven (en daar wordt mijn ‘geneeskunde-nerdy-kant’ stiekem wel heel blij van!).

Titel: De grand tour van Henry Montague | Auteur: Mackenzi Lee| Uitgeverij: Blossom Books| Genre: historische fictie| Pagina’s: 424  | Beoordeling: 4,5/5

Kort samengevat vond ik dit een zeer fijn boek waar ik met volle teugen van heb genoten! Ik heb mezelf toch wel verschillende keren betrapt op een gniffel luidop, maar tegelijk kon ik ook enorm meeleven met de personages. Het verhaal leest als een trein en je zal zeker niet snel verveeld raken van de zotte avonturen van dit leuke trio.

Liefs

Hanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.