Book Buddies heeft er een nieuwe gastbuddy bij! Met Tim aan boord wordt de selectie aan blogposts weer een beetje uitgebreid en krijgen we een frisse kijk op bepaalde ideeën. Maar wie is Tim? Tijd om hem eens aan de tand te voelen.
Dag Tim, stel je eens kort voor aan onze lezers.
Hey! Ik ben geboren in 1996, enig kind, en ik woon vlak bij ’t Stad (‘Antwerpen’ voor niet-inwoners). De voorbije jaren heb ik de Master in het Vertalen Nederlands-Engels-Italiaans gestudeerd, daarna een jaar specialisatie met dezelfde talen in het Literair Vertalen, en dit jaar studeer ik nog de Master in Artificial Intelligence. Ik bereid me mentaal voor om te gaan werken. Oh, en Sigrid heb ik leren kennen… op de leesclub van Audrey en Rani op de Boekenbeurs.
Mijn hobby’s zijn: boeken lezen (duh), vooral YA, in het Engels en Nederlands en met een sterke voorliefde voor fantasy en avontuur in het algemeen, strips lezen (ik ben tegenwoordig ook geabonneerd op een Waals stripweekblad, Spirou), series en films kijken, muziek (voornamelijk uit de jaren 1960-1980, ik verzamel tegenwoordig ook singles – op vinyl dus) en reizen, liefst met de trein. En taal is ook tof!
Ik heb een kijkje genomen op je Goodreadsprofiel en viel haast van verbazing achterover toen ik zag dat je dit jaar al meer dan 250 boeken hebt gelezen. Hoe speel je dat klaar?
Onder andere door vals te spelen, een beetje dan toch… Want daar zitten ook wel wat strips tussen, en strips nemen een pak minder tijd in beslag natuurlijk, al zijn het er nu ook geen tientallen. Verder heb ik het geluk dat ik heel erg snel lees, en dat ik over het algemeen gemakkelijk studeer. Dus dan krijg je wel wat tijd bij elkaar om veel te lezen. Als ik niks anders zou doen dan lezen, van ’s morgens tot ’s avonds, zou ik meestal wel bijna duizend bladzijdes per dag gelezen krijgen.
En 2020 was een raar jaar, niet per se vanwege corona (het heeft nog lang geduurd voordat het C-woord gevallen is), maar vooral doordat mijn opleiding van Literair Vertalen voor een groot deel overlapte met de gewone vertaalopleiding en ik een heel aantal vakken kon vrijstellen. Naast mijn thesis moest ik vanaf maart bijna niks meer doen voor unief, dus ik heb maandenlang heel veel tijd gehad. Anders was ik niet zo ver gekomen!
Daarnaast nog, om de vraag op een andere manier te beantwoorden: door te herlezen. Het is niet zo dat ik 250 nieuwe boeken lees, ik herlees veel. Er zijn reeksen die ik al wel vijf keer of meer gelezen heb. Dus ik heb de luxe dat ik niet ‘op zoek moet gaan’ naar nieuwe boeken en misschien een tijd niet meer lees omdat ik niks vind, ik grijp gewoon terug naar oudere exemplaren. Dat helpt ook!
Mocht je één dag doorbrengen als een boekenpersonage, wie zou je zijn en waarom?
Aan dit soort vragen heb ik echt een gruwelhekel, want het is zo moeilijk om te kiezen! Amani, uit Rebel of the Sands van Alwyn Hamilton? Sophie Taylor uit de Taylor & Rose-boeken van Katherine Woodfine? Of Torak of Renn, van Michelle Paver: Avonturen uit een Magisch Verleden? Garth Nix’ Frogkisser Anya? Ja, het is echt moeilijk om te kiezen! Die personages hebben allemaal een ontzettend interessant en gevarieerd leven, vind ik. Een gevaarlijk leven ook, dus als het effe kan zit ik liever in hun lichaam op een dag dat er niks met ze gebeurt. In elk geval zijn dit enkele van mijn geliefdste personages ooit, die prachtig én uniek opgebouwd zijn en hun wereld ingrijpend veranderd hebben. Ik heb ontzettend veel respect voor die personages, zou je kunnen zeggen. Verdomme, dat blijven vijf namen, valt dat op? Ik zou er nog vier moeten verwijderen. Maar ja… ’t is moeilijk om te kiezen, hé.
Wat kunnen wij van jou verwachten op Book Buddies?
Ja, ehhh, veel, als je mij m’n gang laat gaan. Geen zorgen, ik ga je blog niet overnemen, maar… Inspiratie te over, feitelijk! Ik ga het natuurlijk zeker hebben over boeken, wat recensies of algemenere besprekingen houden, soms misschien één bepaald aspect onder de loep nemen van een boek dat mij heel erg aansprak. Omdat ik veel boekenreeksen herlees, is de kans groot dat ik soms hele reeksen in één keer recenseer in plaats van boek per boek. En ook dat er wat oudere, misschien wat onbekendere, titels de revue gaan passeren! Daarnaast, wat boeken betreft: opinies, analyses, overzichten… You name it! Strips gaan ook absoluut aan bod komen, want strips zijn zoals frieten: Typisch Belgisch, en er zijn er veel goede, we mogen er trots op zijn! Films en reeksen, van tv en online, van dichtbij en ver weg… Er zijn ook al wat berichten geweest over reizen en toerisme, zag ik, daar kan ik ook wel wat voor verzinnen. Ik zou het ook heel graag over muziek hebben, maar dat ligt wel wat buiten het domein van de blog denk ik, zeker mijn soort muziek. Maar misschien kan ik het combineren met iets anders – ik ben nu al aan het denken om te bloggen over Daisy Jones & The Six (Taylor Jenkins Reid), en dan is de link met de sixties en seventies in het algemeen, en Fleetwood Mac en Stevie Nicks in het bijzonder, heel rap gelegd!
Naar welke schrijver kijk je het meeste op? Heb je misschien zelf ambitie om auteur te worden?
Sarah J. Maas ligt ondertussen niet meer in de bovenste schuif – zij mag kill your darlings van mij wel meer ter harte nemen om haar verhalen wat beter te maken. Maar verder! Deze namen heb ik al genoemd: Hamilton, Woodfine, Paver. Nog een paar: Audrey Coulthurst, Connie Glynn, John Flanagan, Joshua Mowll, Marissa Meyer. Ik kan er niet één uitkiezen. Er zijn te veel getalenteerde schrijvers.
En de tweede vraag: ik schrijf al. Al staat het nu al ruim anderhalf jaar op non-actief, want ik had geen tijd meer. Maar ik heb al een trilogie geschreven… die ik zou moeten herschrijven, want het verhaal vind ik nog oké maar de stijl niet meer. Nu ben ik bezig (enfin, ‘nu’…) aan een zevendelige reeks, ik zit aan Boek 5 (ik zeg niet waarover, straks gaat er iemand met mijn verhaal lopen). Ik heb nog geen uitgever, maar in feite interesseert mij dat ook niet. Als ik die reeks afgewerkt heb stuur ik ze misschien wel eens door, maar als ze me afwijzen zal me dat niet uitmaken, want ik schrijf niet om uitgegeven te worden of om mezelf ‘auteur’ te kunnen noemen, maar gewoon omdat ik het plezant vind.
Heb je nog een laatste woord?
Ja! Ik wil graag even iets over mijn taalgebruik zeggen. Het zit namelijk zo: hier schrijf ik in het Vlaams. Daarmee bedoel ik in dit geval dat ik soms typisch Vlaamse woorden en uitdrukkingen zal gebruiken – zoals daarnet ‘plezant’ bijvoorbeeld. Het is nogal gek om dat zo expliciet te zeggen, maar de YA-(blog)wereld is ontzettend klein, en de kans bestaat dat uitgevers mijn stukken lezen. Ik wil later effectief boeken gaan vertalen, maar dan moet ik rekening houden met Nederland én Vlaanderen. In mijn opleiding leren we over de verschillen tussen de twee regio’s, maar als ik hier overal belgicismen (typisch Belgische woorden) ga gebruiken, en uitgevers zien dat en onthouden mijn naam, dan wordt het later waarschijnlijk heel wat moeilijker om iets vertaald te krijgen omdat ze denken dat dat te lastig is met mijn Vlaams – maar hier is dat dus een bewuste keuze. Zie dit stuk maar als een disclaimer!