Het leek me tof om het eens over een andere boeg te gooien en een inkijkje te geven hoe ik te werk ga voor de blog. Ik blog nog altijd even graag, maar er tijd voor vinden is soms wat moeilijker. Zeker met werk was het even puzzelen hoe ik alles gedraaid ging krijgen, maar ondertussen heb ik mijn ritme (soort van) gevonden. Bij deze krijgen/bied ik jullie een exclusieve blik achter de schermen. 😉

Het startpunt: een boek lezen

Book Buddies is in eerste instantie opgericht om onze liefde van boeken te delen op het internet. Af en toe komen er ook eens andere onderwerpen aan bod, maar voornamelijk gaat het over boeken. En dat is natuurlijk waar alles mee begint: een boek lezen.

Sinds kort neem ik tijdens het lezen af en toe notities: ofwel schrijf ik ze neer in een notitieboekje ofwel stuur ik naar mezelf via Messenger enkele notities door. Dit helpt mij om bepaalde elementen beter te onthouden en vormt ook een leidraad voor mijn recensies.

De meeste boeken die ik lees koop ik zelf aan, op die manier kan ik de boekenmarkt steunen. Af en toe ontvang ik een recensie-exemplaar of vraag ik er eentje aan. Ik heb het eens nagekeken en in 2020 heb ik eigenlijk maar twee recensie-exemplaren gerecenseerd. Als ik een recensie-exemplaar ontvang, probeer ik die zo snel mogelijk te lezen en recenseren in een tijdsspanne van twee weken. Bij recensie-exemplaren voel ik altijd een zekere druk en dat vermijd ik liever. Vandaar dat je hier niet veel recensie-exemplaren ziet verschijnen.

Sinds enkele maanden heb ik een abonnement op Kobo Plus waar ik laaiend enthousiast over ben. Hierdoor ben ik in boeken begonnen die ik anders nooit zou lezen. En heel af en toe kun je mij wel eens vinden in mijn lokale bibliotheek.

Blogpost schrijven

Het schrijven van een blogpost en ideeën uitwerken vergen best veel tijd waardoor ik wel enkele uren per week zoet ben. Bovendien ben ik niet iemand die snel een blogpost kan schrijven, en dat vaak enkele dagen moet laat liggen om dan terug met een frisse blik te kunnen beginnen. Vroeger liet ik mijn blogposts altijd nalezen door Sigrid, maar door tijdsgebrek aan/van haar kant, dwing ik mijn vriend om alles na te lezen. (hehe)

Met behulp van mijn agenda en notititieboekje probeer ik blogposts twee keer in de week in te plannen. Helaas loopt het vaak mis door mijn uitstelgedrag of heb ik geen inspiratie en post ik maar één keer per week. Ik beloof plechtig dat ik hier aan zal werken en jullie 2x per week zal trakteren op een blogpost. Op WordPress kun je blogposts inplannen (als je blogpost helemaal klaar is kun je inplannen op welke dag en uur het verschijnt). Maar ik moet bekennen dat ik die functie nauwelijks gebruik, al wil ik daar aan werken.

Ik probeer zo snel mogelijk mijn recensie te schrijven, maar vaak resulteert dit eigenlijk in een paar dagen later. Ik probeer mijn recensies ook te schrijven zonder spoilers, alhoewel ik dan merk dat het vaak vaag blijft. Ook probeer ik om niet de flaptekst helemaal over te nemen, omdat ik ook wel eens heb gemerkt dat daar spoilers in kunnen zitten.

Door werk was het wat zoeken wanneer ik blogposts schrijf. Ik heb iedere vrijdagnamiddag vrij (echt zalig!) waarin ik dan probeer om voor de blog te schrijven. Maar in werkelijkheid ben ik dan vaak moe en heb ik geen zin om een klop uit te voeren waardoor ik vaak op zaterdag en zondag bezig ben met Book Buddies. Ik probeer tegenwoordig wel wat meer vooruit te werken, zodat ik altijd wel blogposts ter beschikking heb staan mocht ik echt eens geen tijd/zin vinden om te schrijven.

Foto’s maken

Ik maak ook zelf foto’s voor op de blog en bookstagram. Ik maak best graag foto’s al moet ik toegeven dat het soms een karweitje is waar ik wel eens tegen op zie als ik geen inspiratie heb. Bovendien vind ik het zeker in de herfst en winter heel moeilijk om foto’s te maken omdat het licht dan vaak slecht is. Ik maak dan ook vaak foto’s ’s ochtends in het weekend omdat ik anders geen mogelijkheid heb.

Ik gebruik een wit vloerkleed van de Ikea als achtergrond voor mijn foto’s. Heel af en toe experimenteer ik met props zoals lichtjes en andere bookish goodies, maar meestal houd ik het gewoon simpel en eenvoudig. Foto’s maken resulteert ook vaak in een enorme chaos met enorm veel boeken die her en der verspreid liggen. Voorts bewerk ik mijn foto’s ook niet op de blog (wel op Instagram), al is dat iets wat ik in de toekomst wel zeker wil leren.

Social media

Als een blogpost gepubliceerd is, maak ik dat bekend op Instagram en Facebook. Althans in een ideale wereld, want ook op deze kanalen vergeet ik wel eens te posten. Ik weet dat er instellingen zijn waardoor je bepaalde social media kanalen kan linken aan WordPress, maar persoonlijk ben ik daar geen voorstander van omdat het nogal onpersoonlijk overkomt.

Kortom, een blog onderhouden kost best veel tijd, maar het is echt iets wat ik met hart en ziel doe. Bloggen is een leerproces en in mijn geval kan het er nogal chaotisch aan toegaan, dus dat is nog een werkpuntje. Ik heb trouwens weer groot nieuws in petto, maar dat zullen jullie volgende week wel lezen hier! 😉

Liefs

Rani

1 reactie op Een blik achter de schermen bij Book Buddies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.