Al een hele tijd geleden heb ik Op het einde gaan ze allebei dood van Adam Silvera gelezen. Dat was echt een boek dat mij heeft beroerd tot het diepst van mijn ziel. Toen we het bij Bookcafé van Clavis een korting kregen, heb ik dan ook zonder twijfelen Vroeger is alles wat ik van je heb aangeschaft. Silvera staat bekend als een auteur die pijnlijke en zware thema’s verwerkt in zijn boeken. Ook deze keer is dat niet anders. Wist Silvera deze keer ook weer mijn hart te breken? (Het antwoord daarop is natuurlijk bevestigend 😉 )

Griffin zijn ex-vriendje Theo komt plotseling te overlijden. Ook al woonden ze ver van elkaar en had Theo een nieuw vriendje, toch had Griffin diep vanbinnen hoop dat ze terug samen zouden zijn. Het verdriet maakt hem helemaal kapot. Hij kan maar terecht bij één iemand die hem helemaal begrijpt: Theo’s nieuwe vriend Jackson.

Het verhaal wordt verteld door afwisselende hoofdstukken van heden en verleden. In het verleden zien we de relatie tussen Griffin en Theo bloeien. Naarmate het verhaal vordert, wordt duidelijk waarom de relatie tussen Griffin en Theo op de klippen liep. In het heden zien we Griffin duidelijk worstelen met zijn verdriet. Niemand begrijpt hem, tot hij troost kan vinden bij Jackson. 

Als lezer kun je niet anders dan de pijn van Griffin voelen. Natuurlijk is het niet evident dat je opeens steun vindt bij het vriendje van je ex-vriend, maar dit is hun manier om hun verlies te verwerken. Griffin is een interessant personage. Hij heeft een dwangstoornis en blijft een beetje vasthangen in het verleden. Griffin is zo realistisch weergegeven dat je niet anders kan dan de pijn en gevoelens die hij ervaart, ook als lezer intens ervaart. En die pijn heeft er echt ingehakt bij mij.

Titel: Vroeger is alles wat ik van je heb | Auteur: Adam Silvera | Uitgeverij: Clavis | Genre: young adult | Pagina’s: 348 | Beoordeling: 4/5

Op het einde van het boek komt alles mooi samen. Helaas vond ik dat het soms een beetje langdradig was. Niet dat het verhaal mij verveelde hoor, maar ik miste soms net een beetje vaart. Gelukkig wordt op het einde alles helder, want het was duidelijk dat er meer speelde dan eerst werd aangetoond.

Vroeger is alles wat ik van je heb is een boek met een zware inhoud. Het wordt op een realistische manier weergegeven die ervoor zorgt dat het boek blijft nazinderen en waar je ogen niet droog bij blijven. Houd je maar vast voor een rollercoaster aan emoties en houd de zakdoekjes maar bij de hand!

Liefs,

Rani

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.