Boeken herlezen. De ene lezer herleest dolgraag zijn beduimeld exemplaar van zijn favoriete boek, de andere lezer herleest bijna nooit boeken. Ik hoor helaas tot die laatste categorie. Het is niet omdat ik dat niet wil, hoor. Tot mijn grote frustratie kom ik maar niet aan herlezen toe. Waarom lukt het niet? 

De boekenmarkt is groot. Gigantisch groot. In 2016 verschenen er maar liefst 57 boeken per dag in het Nederlands. 57 boeken per dag! Er blijven maar nieuwe boeken uitkomen die mijn interesses wekken. En dan moet ik een keus maken. Nieuwe boeken lezen of mijn favoriete boeken nog eens lezen? Vaak draait het erop uit dat ik kies om nieuwe boeken te lezen.

Ik heb wel eens gelezen dat er personen zijn die niet herlezen vanwege die grote hoeveelheid nieuwe boeken. Ze willen hun tijd niet verspillen met boeken die ze al eens hebben gelezen. Aan de ene kant zit er zeker een waarheid in: het is leuk om een boek voor de eerste keer te lezen. Maar aan de andere kant vind ik het ook een beetje kort door de bocht. Een boek herlezen is leuk! Het voelt altijd vertrouwd aan om je favoriete boeken te herlezen. Je beleeft het verhaal opnieuw en ook al weet je wat er gaat gebeuren, het voelt aan als thuiskomen. Bovendien heb ik ondervonden dat herlezen ook heel rustgevend kan zijn. Je beleeft je emoties minder heftig dan de eerste keer en je kan ook minder aandachtig lezen omdat je het verhaal al kent.

Bovendien kan herlezen je ook nieuwe inzichten geven. Je kan het boek daarbij in een nieuw daglicht stellen: misschien ga je het boek leuker vinden dan de eerste keer of juist slechter. Tijdens het herlezen kun je ook nieuwe details ontdekken! Of je ontdekt de verborgen hints van de auteur die je de eerste keer (of keren) hebt gemist.

Kortom, ik heb mezelf weer helemaal overtuigd om opnieuw boeken te herlezen. Maar toch geef ik prioriteit aan nieuwe boeken. Mijn TBRR (To be ReRead) is de laatste jaren dan ook gegroeid. Ze schreeuwen om aandacht. Ooit ga ik ze opnieuw lezen. Maar niet nu. Het is zoals Frank Zappa zei: “So many books, so little time.”

Wat is jullie mening over boeken herlezen?

Liefs,

Rani

5 reacties op Booktalk | To reread or not to reread?

 1. Ik herlees zelf constant boeken, er zijn reeksen die ik zeker een keer per jaar lees, heel soms zelfs twee keer. Een paar uitschieters heb ik doorheen de jaren zonder twijfel al meer dan tien keer gelezen, en als ik boeken echt jarenlang niet lees – laten we zeggen een jaar of vijf – dan is dat voor mij echt uitzonderlijk. Ik lees ook ontzettend snel en ik doe weinig anders dan boeken lezen en series kijken, dus ik heb tijd zat. Zelfs met nieuwe boeken.
  Zoals je zelf ook al zegt, bij het herlezen krijg je dikwijls toch meer mee van het verhaal dan wanneer je het bij één keer lezen houdt. Verwijzingen worden duidelijk, er is meer foreshadowing die tot zijn recht komt, en soms zit het ‘m echt in de details. Een tijd geleden las ik een boek voor de vijfde keer of zo, denk ik, en ik ontdekte wéér iets nieuws dat de auteur erin had gestopt. Iets kleins maar, maar het is toch altijd plezant. Je kent de personages, je leeft met ze mee…
  Wat voor mij ook wel een voordeel is, is dat ik tegen spoilers kan, dus het maakt mij op zich niks uit dat ik al weet wat er gaat gebeuren. Ik kan mezelf toch altijd even erg in het verhaal onderdompelen en die spanning voelen van wat-gaat-er-gebeuren, zelfs al weet ik al wat er gaat gebeuren (heel paradoxaal, I know) omdat ik dat boek al drie keer eerder heb gelezen.
  Dat gezegd zijnde: ik geef ook wel prioriteit aan nieuwe boeken. Als er bij de bib een stapel nieuwe boeken binnenkomt, of ik koop er zelf, dan lees ik eerst die, en dan ga ik weer verder met herlezen. Maar al bij al merk ik dat ik het laatste jaar relatief weinig nieuwe boeken heb gelezen en dat ik dan ook automatisch – want ik blijf gewoon lezen – veel meer herlees. Ik zit nu op 123 gelezen boeken sinds januari (dank u, Goodreads), en ik vermoed dat driekwart daarvan toch rereads zijn. Met onder andere een paar die ik toch al jaren niet meer had vastgepakt. Daar valt ook op dat je wereldwijzer geworden bent, eigenlijk, want hier en daar zitten er soms toch ook eerder volwassen knipogen in die je als zeventienjarige of zo mist. Door te herlezen krijg je toegang tot diepere lagen in het verhaal, om het zo maar te zeggen.
  (En ik wil hier nog even aan toevoegen dat het wat mij betreft voor strips ook zo is. Daar heb ik die ervaring ook.)

  Laat eens weten welke boeken op je TBRR staan? Dan zeg ik welke je voorrang moet geven 😉 En veel plezier!

  • Hey Tim, sorry voor de late reactie, de laatste dagen waren een beetje hectisch. Ik vind het super dat jij zoveel boeken herleest (maar ook zoveel boeken in het algemeen leest, waw!). Na het lezen van jouw reactie wil ik niets liever doen dan onmiddellijk aan mijn TBRR beginnen, haha! Op mijn TBRR staan momenteel:
   – De naam van de wind en de Angst van de wijze van Patrick Rothfuss
   – Harry Potter (duh!)
   – Glazen Troon serie
   – Hof van Doorns en Rozen trilogie
   – Eragon serie
   – De Grijze Jager (ik ben er eigenlijk al in begonnen)
   – Lunar Chronicles
   – Game of Thrones (Ik ben daar maar tot deel 4 geraakt)
   – Outlander serie (idem, na deel 4 heb ik het opgegeven)

   Help me orde in de chaos te scheppen, haha!

   Groetjes,
   Rani

   • JA, GOH, DAT DUURDE NOGAL EENS ZEG!! XD Meid, dat geeft toch niet. Ik begrijp wel dat er belangrijker dingen zijn dan reageren op een reactie van een blogpost hoor 😀
    (Ja, ik heb een goed leven, dank je :D)
    Oh ja dan help ik je even orde in de zaken scheppen, here goes! (Sorry, maar met een paar van mijn beslissingen ga je het helaas niet eens zijn, dat zeg ik al maar effe.)
    Herlees deze NIET en VERKOOP ZE:
    – Harry Potter
    – Eragon
    – Outlander

    Herlees deze NOG NIET want het duurt nog jaren voor het vervolg uitkomt, en dan moet je wéér opnieuw beginnen:
    – De Naam van de Wind-trilogie
    – Game of Thrones

    Herlees deze WEL en wel IN DEZE VOLGORDE:
    – De Grijze Jager (je bent nu toch al begonnen)
    – Hof van Doorns en Rozen
    – De Glazen Troon
    – The LUnar Chronicles

    Heel erg veel plezier en succes ermee! Welke Grijze Jager(s) is (zijn) je favoriet(en)?

    • Tim Tim Tim toch. Never ever ga ik Harry Potter verkopen!!!! Hoe durf je zelfs maar voor te stellen dat ik ze niet moet herlezen en zelfs moet verkopen! Het lef! :p

     Wat betreft mijn beweegreden om Eragon en Outlander te herlezen (ik ga ze ongevraagd toelichten, haha):
     – Eragon: het is ondertussen al 10 jaar geleden dat ik ze heb gelezen en toen vond ik ze super tof. Na 10 jaar ben ik benieuwd of ik nog altijd dezelfde mening ben toegedaan.
     – Outlander: ik wil de reeks nog een kans geven. Deel 4 was mij alleen zo slecht tegengevallen dat ik mij daarna niet kon opbrengen om verder te lezen. Alleszins, deze ga ik sowieso op de lange baan schuiven (dus misschien komt het er toch nooit van).

     En inderdaad, met GoT was ik sowieso van plan om nog te wachten. Maar De naam van de wind was zooooo goed en iedere keer als ik de 2 boeken zie liggen, jeuken mijn vingers om ze op te pikken en te lezen. Maar ik weet dat ik daarna nog meer ongeduldig ga worden na het herlezen. Ik ben het wachten op het derde deel echt beu!! Maar ok, ik ga wachten met die te herlezen.

     En haha, wat betreft de rest van de boeken, ik zal mij daaraan houden 😉 Vooral Hof van Doorns en Rozen staat al super lang op mijn TBRR.

     Ik ben eigenlijk begonnen met De Grijze Jager omdat augustus een drukke maand wordt en dan wou ik boeken lezen waar ik makkelijk doorheen vlieg. En goh, mijn favoriete Grijze Jager boek? Ik moet bekennen dat ik nooit de hele volledige reeks heb gelezen (de laatste delen waren vroeger altijd uitgeleend bij mijn bib, en daarna was ik het wachten beu). Maar aangezien ik al meerdere keren deel 1 heb gelezen, zal ik maar zeggen dat deel 1 mijn favoriet is, haha :p Die is mij toch ook altijd bij gebleven (ook al kan dat komen omdat dat nu eenmaal het eerste deel is).

     Alleszins, dank je wel voor je reactie en jij ook nog veel leesplezier! 😀 (Alhoewel dat zeker niet zal ontbreken bij jou, heb ik het gevoel 😉 )

     • Ik kon altijd proberen hé 😛 Ja, lef heb ik genoeg als het om HP gaat hahah

      Eragon was echt een slechte ervaring voor mij toen die uitkwam… Totaal niet van onder de indruk :/ Outlander heb ik zelf nooit gelezen maar iedereen die ik ken en ze gelezen heeft zegt dat die inderdaad langdradig wordt vanaf 4.

      Goed zo 🙂

      De laatste delen van De Grijze Jager zijn echt knap, vind ik persoonlijk, dus hopelijk ga je daarvan genieten dan!

      Graag gedaan en nee, absoluut niet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.