Wat zou jij doen als je weet dat je vandaag dood gaat? Je weet niet hoe, je weet niet wanneer, maar het staat vast dat het vandaag is en je kan er met geen enkele mogelijkheid aan ontkomen. Dit is het uitgangspunt van Op het Einde gaan ze allebei dood.

Matteo en Rufus worden opgebeld door Deathcast met de boodschap dat ze vandaag gaan sterven. Deathcast is een organisatie die iedereen telefoneert op de dag dat ze gaan sterven. Niemand weet hoe Deathcast de dood kan voorspellen, maar wat vaststaat is dat de dood onvermijdelijk is. Matteo en Rufus zijn plotsklaps doodlopers geworden. 

De twee jongens leren elkaar kennen door een app die Doodlopers in contact laat komen met mensen die Doodlopers gezelschap willen houden op hun laatste dag. Matteo is een angstige jongen, die zijn heel leven op veilig heeft gespeeld en niet veel buiten kwam, maar zich liever opsloot in zijn kamer. Hij heeft niet veel vrienden en is wat eenzaam, vooral nu zijn vader in coma ligt. Rufus is een jongen in een pleeggezin nadat hij zijn ouders en zus heeft verloren in een auto ongeluk waarbij hij de enige overlevende was. Rufus lijkt de tegenpool van Mateo te zijn: hij heeft meer vrienden en is ook een beetje een vechtersbaasje die zich op zijn laatste dag in de problemen werkt door een vechtpartij. 

Titel: Op het einde gaan ze allebei dood| Auteur: Adam Silvera | Uitgeverij: Clavis | Genre: Young Adult | Pagina’s: 336| Beoordeling: 5/5

We volgen de jongens op hun laatste dag. Ook al kennen ze elkaar niet, als lezer merk je dat er gauw een band tussen de jongens wordt gevormd, voornamelijk omdat hun hetzelfde lot is bezegeld, maar ook omdat ze elkaar aanvullen. Rufus zorgt ervoor dat Matteo nog eens buiten zijn kamer komt en steunt Matteo bij zijn bezoek aan zijn vader. Doorheen het verhaal zie je echt de relatie tussen Matteo en Rufus openbloeien. 

Doorheen het boek zijn er ook perspectieven van andere personages toegevoegd. Deze zijn mooi verweven met de andere personages en zijn ook bedoeld om je op een dwaalspoor te zetten. Adam Silvera heeft het mooi aangepakt door je op verschillende sporen te zetten en je te laten raden hoe ze sterven. De verschillende wendingen zijn echt goed uitgedacht en hebben mij vaak doen stoppen met lezen omdat ik vreesde dat het moment was aangebroken. Adam Silvera heeft trouwens een leuke schrijfstijl waardoor je vlot doorheen het verhaal geraakt.

Op het einde gaan ze allebei dood is een hartbrekend boek. Soms moest ik het boek wegleggen omdat ik gewoonweg niet wou dat er een einde aan kwam! Een boek met een zware inhoud dat tegelijk zo hartverscheurend en toch o zo prachtig is. Een boek over verdriet, acceptatie, liefde en eindes dat je niet meer loslaat.

Liefs,
Rani

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.