Een paar weken geleden ben ik op reis geweest naar het mooie Porto in Portugal. Het was echt een zalige vakantie met eten in overvloed, goed gezelschap en het zonnetje dat altijd scheen. Ik besloot een kort reisverslag maken over de hoogtepunten van de reis. Zo moest ik als boekenliefhebber toch wel naar Livraria Lello gaan. Deze boekenwinkel staat bekend als een paradijs voor Harry Potter fans. Maar was ik er door betoverd?

Livraria Lello

Online had ik al veel foto’s van Livrari Lello gezien. Het zag er echt betoverend uit met een prachtige wenteltrap in het middel van de winkel en de reusachtige boekenkasten. Blijkbaar heeft J.K Rowling daar haar inspiratie gehaald voor de bibliotheek van Hogwarts (of het echt waar is, is nogal onduidelijk). Nu, de foto’s die ik was tegengekomen waren foto’s zonder mensen op. Na bijkomend opzoekingswerk bleek dat de winkel normaal stampensvol mensen is. En laat dat nu net iets zijn wat ik afschuwelijk vindt: een hele winkel vol met mensen die dringen om foto’s te maken. Ik was dus al een beetje sceptisch geworden, maar ik moest en zou het natuurlijk toch een kans geven.

En belangrijk detail: om de boekenwinkel te betreden moet je een ticket kopen. Een ticket kan 2 gebouwen verder gekocht worden. De inkom kost 5 euro, maar als je een boek koopt gaat die 5 euro inkom wel van de verkoopprijs af. Om 9u startte de ticketverkoop en om half 10 ging de boekenwinkel zelf open. Om 9u03 stonden mijn vriend en ik aan te schuiven en voor ons hadden al ongeveer 30 mensen een ticket gekocht. Dus daar stonden we op straat nog een 25-tal minuten aan te schuiven om binnen te kunnen terwijl de rij achter ons alsmaar langer en langer werd.

De rij mensen die staat aan te schuiven om Livraria Lello binnen te mogen.

Toen gingen de deuren eindelijk open! We konden de winkel binnen en het was echt prachtig! Die mooie wenteltrap was echt wondermooi. Helaas stond iedereen te drummen om er een foto van te maken en ook te poseren voor/op de trap. En de winkel werd ook in een mum van tijd alsmaar drukker. We gingen de wenteltrap op naar de eerste verdieping en jeetje, dat is echt iedere boekenliefhebber zijn paradijs. Jammer genoeg kon je nauwelijks nog een kant op door al de drukte die er heerste. Het was echt verschrikkelijk. De winkel was overvol en mijn frustraties groeide. Dus ja, na nog wat rond kijken op de eerste verdieping zijn we terug naar beneden gegaan.

De eerste verdieping. Foto genomen met GoPro.

Beneden hadden ze achteraan in de winkel een sectie met allemaal Harry Potter boeken. Tegen het plafond hadden ze bezems gehangen en Harry Potter boeken wat ik wel een leuke inkleding vind. Ik ben er lang gebleven om foto’s van te nemen omdat ik het echt cool vond. 😉

Jammer genoeg viel Livraria Lello een beetje tegen vanwege de vele mensen. Ik kan echt niet tegen te veel drukte en te weinig bewegingsruimte. Ik snap dat het een bezienswaardigheid en dat toeristen er graag naar toe willen gaan (ik heb het ook gedaan), maar ze laten echt te veel volk in de winkel. Heel jammer, maar ik ga er toch niet meer gauw naar toe. Bij zo’n boekenwinkel moet je alles op je gemak kunnen bekijken zonder tegen iedereen aan te botsen. Helaas! In de boekhandel Dominicanen in Maastricht kan het soms ook heel druk zijn. Maar ik ben er ook vaak naartoe geweest op dagen dat er nauwelijks volk rondloopt. Ik vrees echter dat Livraria Lello altijd druk bezocht is. Desondanks raad ik toch iedereen aan om er eens naartoe te gaan als je in Porto bent. Het is en blijft een indrukwekkende boekenwinkel!

I’m off to Hogwarts. Byeeeee!

Hotel: Zero Box Lodge

Het hotel had mijn vriend uitgezocht. Hij was vooral enthousiast voor mij omdat er een bibliotheek was! Lief toch van hem! Het was een relatief goedkoop hotel en lag goed gelegen in het centrum. Er werkten echt vriendelijke mensen. Zo konden we eender wanneer een whatsapp sturen naar hen als we vragen hadden. Ze beantwoordden altijd onze vragen heel snel. Dikke pluim! Ik kreeg wel een beetje een hipster vibe van het hotel door de hippe inrichting, haha.

De kamer was wel minder mijn ding. Heel de kamer bestond uit hout (dat was het concept van het hotel) en dat gaf de illusie dat je je echt bevond in een houten box. Ik stond er alleen niet bij stil dat er geen kasten in de kamer waren. Er was alleen een houten plank boven het bed waar we onze spullen konden leggen, wat ik persoonlijk nogal onhandig vond.

Maar wat wel heel cool was dat ze een heuse bibliotheek hadden! Ze hadden in een kast allemaal boeken van een beroemde Portugese schrijver (ben de naam vergeten) in heel veel talen. Cool toch! Zulke details vind ik zalig.

De bibliotheek van het hotel.

Ik zou natuurlijk nog veel meer kunnen schrijven over Porto, maar dan wordt dit artikel veel te lang, haha. Porto is alleszins echt een aanrader voor iedereen. Het is echt een prachtige stad. Het oude gedeelte van de stad met zijn kleine maar kleurrijke straatjes is echt prachtig om te zien. Overigens is Porto vrij goedkoop, de mensen praten bijna allemaal Engels en het eten is echt zalig. Een tip: zoek online al op voorhand restaurants uit waar je wilt eten en lees vooral recensies, dan kom je er niet teleurgesteld uit!

Liefs,

Rani

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.