De Grisha-trilogie is een serie die ik al lang wilde lezen, zeker na vorig jaar de Kraaien-duologie gelezen te hebben (die echt een indruk op mij heeft nagelaten). Uiteindelijk heb ik Schim en Schaduw geleend van mijn plaatselijke bib. Ik heb het boek helemaal verslonden. Omdat mijn plaatselijke bibliotheek alleen deel 1 had, heb ik op Bol de volledige reeks besteld zodat ik onmiddellijk verder kon lezen. In een mum van tijd had ik ook de volgende delen helemaal uit.

Alina Karoz en haar beste vriend Mal – op wie ze stiekem een oogje heeft – zijn beide weeskinderen en zijn samen opgegroeid. Nu dienen ze samen het Eerste Leger van de koning, waar Alina werkt als cartograaf. Het is de bedoeling dat het leger de Zwarte Vlakte oversteekt, een vlakte waar het helemaal duister is en de meest afgrijselijke monsters verblijven. Tijdens de oversteek worden ze aangevallen door de monsters en wanneer Mal in levensgevaar verkeert, beschermt Alina hem door een ongekende kracht van licht op te roepen waarvan ze niet wist dat ze die bezat. 

Het blijkt dat Alina een Grisha (mensen die magie hebben) is en ze wordt meteen naar het Hof van de Koning gestuurd om daar te trainen onder leiding van de Duisterling. Daarom laat ze Mal achter. Hij is de machtigste Grisha ter wereld die als doel heeft om de Vlakte terug vrij te krijgen van de duisternis. Daarvoor heeft hij de hulp nodig van Alina en haar lichtgevende gave.

Het is duidelijk dat Leigh Bardogu haar inspiratie heeft gehaald uit Rusland en I’m loving it. Heel de worldbuilding was uitermate interessant en de schrijfstijl van Leigh Bardugo is heel aangenaam en vlot. De personages zijn goed ontwikkeld. Een boek spreekt mij altijd meer aan als ik voeling heb met het hoofdpersonage, en dat is zeker het geval met Alina. Het verhaal wordt verteld vanuit het ik-perspectief van Alina. Ze is op sommige momenten heel onzeker, zeker in het begin, maar ze leert sterk in haar schoenen te staan. Ze is zeker niet op haar mond gevallen, en ik heb dan ook vaak moeten lachen met de gevatte opmerkingen van het hoofdpersonage.

Desondanks was het meest intrigerende personage de Duisterling. De hele tijd was ik mij aan het afvragen of hij nu the good guy of toch the bad guy was. Ik was graag ook wat meer te weten gekomen over de Duisterling, maar ik snap natuurlijk dat hij wat mysterieus moest overkomen. 

Het leven aan het Hof valt Alina zwaar, ze past nergens bij. Ze heeft het moeilijk om vriendschap te sluiten met de andere Grisha’s omdat ze net iets anders is. Het boek is doorspekt van onderwerpen die ongelijkheid en onrechtvaardigheid aanhalen. Dat wordt mooi weergegeven door het leven aan het Hof. Na die eerste keer dat ze het licht heeft opgeroepen, lukt het niet meer om haar gave open te stellen en ze blijft ermee worstelen. Het is aan Alina om te leren omgaan met haar gaves, maar de gevaren van de Vlakte komen dreigend dichterbij.

Titel: Schim en Schaduw | Auteur: Leigh Bardugo | Uitgeverij: Blossom Books | Genre: Young Adult, Fantasy | Pagina’s: 368 | Beoordeling: 5/5

Schim en schaduw is een verhaal waarin weliswaar alle traditionele fantasy-elementen inzitten, maar waarbij je evengoed de plotwendingen niet ziet aankomen. Het is een duister verhaal met goed ontwikkelde personages zonder gebrek aan actie. Na het eerste deel smacht je naar de rest van de reeks en de volgende delen zijn zelfs nog dat tikkeltje beter! Zeker een aanrader voor alle fantasy-liefhebbers.

Liefs, 

Rani

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.