The Hate U Give is een beklijvend boek over politiegeweld tegen gekleurde mensen. Dit debuut van Angie Thomas is geïnspireerd op de Black Lives Matter movement in Amerika. Ondertussen is het boek verfilmd en scheert ook de film hoge toppen. 

De zestienjarige Starr is opgegroeid in een gettobuurt waar geregeld bendes slaags raken. Haar familie heeft het desondanks vrij goed en Starr en haar halfbroer gaan naar een dure privéschool waar overwegend blanken zitten. Op een zeldzame avond dat Starr eens naar een feestje gaat klinken er plots geweerschoten en zij en haar jeugdvriend Khalil ontvluchten het feestje. Als ze op de terugrit naar huis worden tegengehouden door een politieagent, wordt Khalil neergeschoten. Het leven van Starr is voorgoed veranderd. 

Als lezer merk je meteen de twee werelden van Starr: het zwarte meisje uit een ruige buurt versus het meisje dat naar een welvarende privéschool gaat waar de leerlingen geen idee hebben van een moeilijk leven. Starr heeft het moeilijk met de twee versies van zichzelf. Op school let ze op haar taalgebruik om geen getto woorden te gebruiken en schermt ze haar ‘zwarte’ ik af van haar vriendinnen. Aan de andere kant houdt ze voor haar vader geheim dat ze een blank vriendje heeft, omdat ze weet hoezeer hij daar bezwaren tegen heeft.

Titel: The hate u give|Auteur: Angie Thomas |Uitgeverij: Moon Young Adult | Genre: young adult | Pagina’s: 356 | Beoordeling: 4,5/5

De dood van Khalil brengt veel teweeg bij de zwarte gemeenschap en ze komen op straat. Echter zijn er door vooroordelen over de ruige buurt feiten hervormd omtrent Khalils dood. Er wordt gesuggereerd dat hij een wapen op zak had wat niet het geval was. Ook wordt gezegd Khalil verweten dat hij zijn eigen dood op zijn geweten heeft omdat hij een drugsdealer is en dat zijn dood daarom gerechtvaardigd is. Kortom, er ciruceleren veel vooroordelen over hem, louter omdat hij zwart is. De schrijfster heeft echt mooi getoond hoe mensen oordelen over iemand en al hun eigen mening vormen zonder dat ze de ware toedracht kennen. Ik moet bekennen dat ik zeer gefrustreerd was toen ik las hoe de moord op Khalil soms gerechtvaardigd werd, ook al is het allemaal fictief. Ik kan me gewoon zo goed voorstellen dat dit allemaal echt gebeurd is.

The Hate U give is een heftig verhaal. Het boek behandelt diversiteit en racisme op een manier die blijft nazinderen en heel realistisch overkomt. Starr is een personage waar je als lezer heel veel voeling mee hebt. Het boek behandelt veel verschillende elementen die je als tienermeisje ook meemaakt. Zo wordt vriendschap, familie en liefde ook belicht in het boek. Kortom, The Hate U Give is echt een boek dat je ooit een keer in je leven moet hebben gelezen.

Liefs,
Rani

2 reacties op Booktalk | The hate u give

  1. Ooit mee begonnen en na een aantal hoofdstukken afgehaakt. Raar maar waar kan ik echt niet meer zeggen waarom want ik weet het niet haha. Misschien toch nog eens een gokje wagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.