2 november was dé dag dat we naar de Boekenbeurs gingen. We waren uitgenodigd door Clavis Young Adult om naar de YA Nocturne en Sleepover gaan. Nodeloos om te zeggen dat we geen seconde hebben getwijfeld om toe te zeggen. We gaan ons verslag in 2 delen opsplitsen. In het eerste deel bespreken we wat we hebben gedaan op de Boekenbeurs tot de YA Nocturne begint. In het tweede deel bespreken we het hele evenement van de YA Nocturne en de Sleepover.  

Om 9u57 hadden we afgesproken aan het treinstation in Diepenbeek om samen de trein te nemen naar Antwerpen-Centraal. Alleen was er om 9u57 in de verste verte geen Sigrid te bespeuren! Na meer dan 10 jaar vriendschap wist ik dat er een zeer grote kans was dat Sigrid weer te laat ging zijn. Uiteindelijk, na een klein half uurtje wachten, waren de Book Buddies uiteindelijk toch herenigd en zetten we onze reis verder naar Antwerpen!

We kwamen veilig en wel aan in Antwerpen, helemaal gepakt en gezakt met onze spullen om te blijven slapen. Mensen keken wel raar op om ons te zien met een koffer en trekrugzak bij de ingang van de boekenbeurs. Nadat we onze spullen veilig hadden opgeborgen, begon ons avontuur nu écht: de boekenbeurs ontdekken!

Het eerste dat ons opviel was dat er super veel mensen rondliepen! En vervolgens dat het super warm was! Maar goed, we liepen op ons gemak de standjes voorbij en toen zagen we dat Christina De Witte aka Chrostin signeerde. Chrostin is bekend van haar comics en heeft nu ook een boek geschreven ‘Niet alle meisje houden van roze’. Sigrid heeft haar boek gekocht en heeft het laten signeren. Christina is echt een supertoffe vrouw en ook echt iemand om naar op te kijken. En we hebben zelfs de eer gehad om op haar Instagramverhaal te verschijnen.

We gaan een beetje doorspoelen naar het panel met 3 vrouwelijke cartoonisten waaronder wij er al 1 hadden ontmoet een paar uur geleden: Christina De Witte (Chrostin), Eva Mouton en Niet Nu Laura (Laura Janssens). Het panel ging over de vraag of cartoons vatbaar zijn voor censuur. Het was echt een heel interessant panel om te horen hoe deze vrouwen in het wereldje van cartoons zijn ingerold en bovendien hun mannetje staan in die wereld waarin toch overwegend mannen ‘heersen’. Aangezien mijn thesis over gendergelijkheid en diversiteit gaat, vond ik het ook super om te horen dat kleuren (blauw en roze) helemaal niet gelinkt moeten zijn aan gender. Het werd wel een beetje emotioneel bij Eva Mouton om te horen over het verlies van haar kindjes, maar het werkt dan ook weer inspirerend dat haar tekeningen andere mensen helpen om daar over te praten. Kortom, een heel interessant panelgesprek met 3 straffe madammen die toch echt wel bewonderingswaardig zijn.

Eventjes een leuk feitje tussendoor, maandag 5 november kwamen we erachter (dankzij Zwartraafje) dat er een foto van ons was genomen zonder dat we het doorhadden omdat we zo aandachtig bezig waren in het boek van Nu Niet Laura. Hoe cool! Haar schoonpa had een foto van ons genomen en zijzelf had die op Twitter gezet, toch een beetje een eer voor ons!

Na het panelgesprek hadden we nog een half uur om te eten voordat de leesclub ging beginnen. We zijn vlug een hamburger gaan eten bij Charlie’s burgers om van daaruit door te gaan naar de leesclub. Helaas bleek een half uur toch net te weinig te zijn om te eten, want – geen verrassing hier –  ik kwam te laat aan (deels door Sigrid haar toedoen) bij de leesclub die al begonnen was. Wat ik van de leesclub vond, komt uitgebreid aan bod in ons volgend verslagje.

Tot slot, de Boekenbeurs was dus heel leuk om rond te lopen, we hebben mooie standjes gezien; onder andere een mooi roze standje, we hebben kaas gegeten, lekkere sapjes gedronken… Maar we vinden toch een ding jammer (en dit is misschien muggenziften, maar we gaan het toch opbrengen), namelijk dat we moesten betalen voor een toilet?! Ja, het is maar 50 cent, maar in beschouwing genomen dat een ticket 10 euro kost, dachten we op zijn minst dat de toiletten gratis waren. Goed, om niet op een slechte noot te eindigen, het leukste deel van ons verslagje over de YA Nocturne en Sleepover kunnen jullie binnenkort lezen!

Liefs,

Sigrid en Rani

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.