Met het begin van het nieuwe jaar kijken we graag terug op vijf boeken die we hebben gelezen in 2017, maar die ons nog lang zullen bijblijven! We hebben elk een lijstje opgesteld van vijf boeken. Lezen jullie mee?

 

 

Rani

Hof van Mist en Woede (Hof van Doorns en Rozen #2) – Sarah J. Maas

Ik denk dat het ondertussen wel duidelijk is dat dé reeks Hof van Doorns en Rozen voor mij is geweest! Dit is het tweede deel in de reeks en voor mij ook het beste boek van de reeks en wat ik in 2017 heb gelezen (nu ja, een gedeelde plaats met Call me By your Name eigenlijk).

Call me by your name – André Aciman

Dit boek was hemels. En wat een prachtige schrijfstijl heeft André Aciman! Het leuke aan dit boek was dat het gewoon een liefdesverhaal is, maar zo puur geschreven. De film is trouwens ook een echte aanrader!

Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum – Benjamin Alire Sáenz

Wat me opviel bij dit boek was dat het eigenlijk heel simplistisch is geschreven, maar toch op een haast dichterlijke manier. Hierbij worden de zinnen zo mooi gevormd, waardoor het boek je in de greep houdt.

De Boekendief – Markus Zusak

Ik houd eerlijk gezegd niet van boeken die over de wereldoorlogen gaan. Ik vind het altijd zo confronterend om te lezen waartoe mensen in staat waren, wetende dat dat echt allemaal gebeurd is. Maar natuurlijk is geschiedenis belangrijk om uit te leren en daaraan helpen boeken mee. Dit boek heeft me echt bij de keel gegrepen. Het wordt verteld vanuit de ogen van de Dood tijdens WO II. Een jong meisje, Liesel, steelt boeken en ontdekt zo de kracht van letters, woorden en zinnen.

Winter – Marissa Meyer

Het slotdeel van The Lunar Chronicles dat ik met plezier heb gelezen! Het was eigenlijk alles wat ik graag in een boek heb: spanning, actie en verrassingen. Ik heb echt superhard genoten van The Lunar Chronicles.

Sigrid

Ik vond het niet gemakkelijk om uit alle boeken die ik dit jaar heb gelezen vijf favorieten te kiezen. Uiteindelijk merkte ik dat ik bij alle boeken die ik in m’n lijstje heb gezet, kon zeggen dat ik die graag nog eens zou willen lezen! Uiteraard zijn er nog boeken die ik nog wel eens wil lezen (zoals die van The Lunar Chronicles), maar ik heb het gevoel dat ik de boeken van Marissa Meyer al te vaak de hemel heb ingeprezen 😅 (Plus: technisch gezien heb ik geen enkel nieuw boek van TLC uitgelezen in 2017, aangezien ik de eerste twee delen al eerder heb gelezen en ik op dit moment nog bezig ben aan de laatste 50 pagina’s van Cress, haha). Dus: vijf andere toppers die mij het afgelopen jaar echt een geweldig gevoel hebben gegeven!

Het zwarte hart (Caraval) – Stephanie Garber

Dit boek stond op veel lijstjes aangekondigd als langverwacht boek in 2017. Daardoor was ik er ook wel benieuwd naar! Ik kan jullie dan ook zeggen dat het boek de hype echt waardig is. Het verhaal is origineel, spannend en eindigt met een twist. Of ja, één twist… er gebeurt zoveel in het verhaal dat je je ogen amper kan geloven! Het verhaal is ook zo geschreven dat je het bijna als een film voor je ziet. Echt een heel bijzonder boek.

The Diabolic – S. J. Kincaid

Dit boek won ik toevallig, eind 2016, met een wedstrijd van uitgeverij Young & Awesome. Ik had nog nooit van de schrijfster of het boek gehoord, dus ik wist niet echt wat ik ervan moest verwachten. Rani had het boek wel al gelezen en wist me te vertellen dat het echt een goed verhaal was. Daarin gaf ik haar na het lezen van The Diabolic helemaal gelijk! De dystopische sci-fi setting is natuurlijk iets wat ik in veel gevallen fijn vind om te lezen, dus wat dat betreft had ik wel al kunnen voorspellen dat ik het ook goed ging vinden. Toch was ik onder de indruk van de (voor mij) nog onbekende auteur. Ik kijk in ieder geval uit naar het tweede deel dat dit jaar zal verschijnen!

13 minuten – Sarah Pinborough

Wow, wat was dit boek spannend! Het lijkt een verhaal met een heel simpele baseline: wie wilde Tasha vermoorden? Ik weet nog dat ik op een bepaald moment (ongeveer in de helft) dacht: “Huh? Nu weten we het toch? Hoe kan het dat het boek nog maar op de helft is?” Maar – uiteraard – kantelt het hele verhaal vanaf dan. Pas op het allerallerlaatste moment begon bij mij het kwartje te vallen wat er precies aan de hand was. Heerlijk, een verhaal dat me kan blijven boeien! En tja, ik hou nu eenmaal van plottwists, zoveel is wel duidelijk.

Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van de wereld – Benjamin Alire Sáenz

Contemporary YA is voor mij altijd een beetje een tricky genre. Het heeft me al heel vaak teleurgesteld (zo heb ik helemaal niks met John Green) en ik heb het gevoel dat er vaak hetzelfde wordt verteld, dat de hoofdpersonages hetzelfde meemaken en dat ze dezelfde namen hebben (??!! En ook altijd zulke namen die niemand in het echt heeft). Daarom kon ik Ari en Dante wel smaken. Oké, ik besef nu wel dat dit ook niet de meestvoorkomende namen zijn, maar ik heb het over het verhaal 😀. Dat is op zich ook niet heel bijzonder, maar het is wel mooi en leest fijn weg. Ari en Dante is zo’n boek dat je gewoon moet lezen om te begrijpen wat er zo speciaal aan is, want dat is moeilijk onder woorden te brengen.

Ik geef je de zon – Jandy Nelson

Ja, toch nog een contemporary YA om mijn lijstje mee af te sluiten! Ik ben blij dat ik eerst dit boek heb gelezen en dan pas Nelsons debuut (De hemel begint bij je voeten). Dat laatste vond ik namelijk zo slecht dat ik nooit een tweede boek van Jandy Nelson zou hebben opgepakt. Gelukkig was Ik geef je de zon het tegenovergestelde: een vernuftig in elkaar gestoken puzzel van een verhaal met heel wat prachtige zinnen erin. Ik vond het bijna literair! Dit boek heeft me echt weten te raken.

 

Welke vijf boeken die jij hebt gelezen in 2017 zullen jou bijblijven? Laat het ons weten in een reactie hieronder, we zijn benieuwd 😉

Liefs

Rani & Sigrid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.