Op instagram en Booktube zag ik de laatste maanden veel de acroniemen ACOTAR en ACOWAR maar dit zei me totaal niets. Pas na verloop van tijd besefte ik dat ACOTAR en ACOWAR betrekking hadden op de boeken van Sarah J. Maas.  Ik was heel nieuwsgierig geworden en met een actie op Bol heb ik deel 1 en deel 2 als e-book gekocht (in het Nederlands). Ik zal hierbij al vertellen dat ik geen flauw benul had waar de boeken over gingen. Ik lees quasi nooit veel achterflappen omdat ik vind dat ze toch altijd te veel verklappen. Kortom, ik wist niets van de boeken af buiten het feit dat ze enorm populair zijn onder de YA community – na het lezen vind ik echter dat ze onder New Adult vallen – en ik snap de hype compleet!

Titel: Hof van Doorns en Rozen (Engels: A Court of Thorns and Roses)  | Auteur: Sarah J. Maas  | Uitgeverij: Van Goor (Engels: Bloomsbury)  | Genre: Fantasie | Pagina’s: 424 | ★★★★★

Ik ga het niet onder stoelen en banken steken, ik ben echt verliefd geworden op deze serie. Ik kan toch wel eerlijk bekennen dat dit dé beste serie is die ik dit jaar heb gelezen. Hof van Doorns en Rozen is het eerste deel van een ‘trilogie’. Eigenlijk is het geen trilogie meer, want er worden nog 6(!) boeken verwacht, waaronder een kleurboek. Het boek gaat over de 19-jarige Feyre die met haar familie woont in een bos aan de grens van het elfidenrijk. Elfiden zijn onsterfelijken met puntoren (soort elfen dus), maar de mensen leven in angst voor elfiden. Feyre haar familie is heel arm en daarom moet Feryre jagen. Op een dag doodt ze een wolf, maar verrassing, eigenlijk is het een vermomde elfide in de gedaante van een wolf. Deze moord heeft grote gevolgen wanneer ze wordt meegenomen door een hoge fae (een belangrijke elfide) naar het rijk van de Elfiden: Prythia.

Het viel me direct op dat Sarah J. Maas’ schrijfstijl echt heel aangenaam is. Alles wordt in details verteld, maar er is ook geen overdaad aan details zodanig je er niet in verdrinkt. Haar schrijfstijl is heel levendig en zonder moeite belandde ik in de wereld van Feyre al vanaf het eerste hoofdstuk. Wat ik wel niet verwachtte van dit boek was dat de romance een groot deel van het verhaal ging uitmaken. Maar de romance was echt perfect uitgewerkt, want als er iets is waar ik niet tegen kan, is het oppervlakkige verliefdheid, je weet wel, de instantlove. Maar neen, dit was hier totaal niet het geval en daar geef ik de schrijfster echt een dikke pluim voor. Ik moet hierbij wel vertellen dat sommigen scènes nogal expliciet waren (hot hot hot). Ik begon het al te vermoeden bij de aanloop van sommigen scènes, maar dat het echt daadwerkelijk zo tot uiting ging komen had ik wederom niet vermoed. Daarmee dat ik dit boek eerder onder het genre van New Adult zou plaatsen dan Young Adult. Ik had wel een ‘Beauty and the Beast’-gevoel in het begin. Na een beetje gegoogle bleek ik niet de enige te zijn die dit gemerkt had en bleek de schrijfster daar invloeden vandaan had gehaald en in het verhaal had gestoken. Na verloop van tijd viel deze vergelijking wel helemaal weg, maar om te beginnen was die invloed ook nooit een stoorpunt geweest.

De verhaallijn, man man, ik weet naar waar ik moet beginnen. Ik wist eigenlijk nooit hoe het ging lopen, soms had ik wel vermoedens, maar alles was een verrassing. Het einde was echt hartverscheurend (open voor interpretatie 😉 ). Dit boek is echt bloedstollend tot het einde en je blijft maar lezen en lezen en lezen. Ik denk dat mijn vriend gek werd van mijn gekakel over dit boek (en de rest van de reeks). Ik heb hem inmiddels overtuigd om deze boeken ook te lezen, hihi (later zal hij mij bedanken).

Kortom, dit boek was echt fenomenaal. Bloedstollend tot het einde, met een heuse portie romantiek en de nodig humor (veeleer sarcasme en gevatte opmerkingen) en innemende personages waar je gewoon verliefd op wordt. Ik wil helaas nog verder in detail treden over de verhaallijnen en personages, maar dan zou ik spoilen en dat wil ik jullie niet aandoen. Daarom dat ik heb beslist dat ik binnenkort een heuse in-depth booktalk over de reeks doe mét spoilers. Oh ja, als het nog altijd niet duidelijk was, dit boek heb ik 5 sterren gegeven!

En zoals ik in het begin al heb vermeld heb ik deze gelezen als e-book, maar omdat ik ze echt dolgraag in mijn kast wil hebben heb ik ze ook als boeken aangeschaft, weliswaar in de Engelse versie en eerlijkheidshalve wil ik ze alweer opnieuw lezen!

Liefs,

Rani

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.