In mijn Herfst TBR had ik al melding gemaakt van Het Rosie project. Normaal is dit niet het soort boek wat ik spontaan zou kopen, maar dit boek heb ik eigenlijk op aanraden van Sigrid aangeschaft op het Boekenfestijn en ik heb er geen spijt van gehad! Waarom ik dit boek zo leuk vond? Lees verder en dan kom je het te weten!

Titel: Het Rosie Project

Auteur: Graeme Simsion

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff

Bladzijdes: 336

De autistische Don Tillman doceert genetica aan de universiteit. Hij is superintelligent, kan geweldig koken en is op zoek naar een vrouw. Door zijn sociale onhandigheid is hij echter nooit verder gekomen dan een eerste date. Met behulp van een zestien pagina’s tellende vragenlijst hoopt hij zijn perfecte partner te vinden.
Dan komt Rosie Jarman in zijn leven: verre van perfect, maar wel intelligent en mooi. En ze is ook op zoek naar haar biologische vader – een zoektocht waar Don haar misschien bij zou kunnen helpen.

Ik had alleen de achterflap gelezen en wist niet zo goed wat ik ervan moest verwachten. Sigrid vertelde mij dat ze veel goede dingen over dit boek had gehoord, maar ik had zelf maar vaagjes van dit boek gehoord. Ik besloot om het boek te kopen, maar algauw lag het een paar weken in het vergetelhoekje van mijn kast. Als pauze tijdens het studeren was ik echter op zoek naar een quick read en mijn oog viel op Het Rosie Project. En laat ik je dit vertellen, dit boek heeft me echt weten te verrassen. Ik weet zelf niets van autisme af, maar dit boek heeft me zeker een kijkje in de gedachtenwereld van een autistisch iemand gezet op een geniale wijze, namelijk met veel humor.

Don heeft ‘maar’ 2 vrienden, zijn collega Gene en diens vrouw. Zij beseffen hoe Don denkt en aanvaarden hem, maar geven hem ook advies hoe hij zich in bepaalde situaties moet gedragen (bv. op dates). Don gelooft dat hij een probleem heeft: hij heeft namelijk geen vrouw en hij verwijst daarnaar als het Echtgenote Probleem wat hij probeert op te lossen door een vragenlijst. Hij gaat veel op dates, maar helaas staan de vrouwen met wie hij op date gaan hem niet echt aan, want ze voldoen niet aan de criteria van zijn vragenlijst. Zo ook met Rosie, maar wie hij toch wilt helpen met haar zoektocht naar haar echte vader.

Tijdens het lezen van de eerste 10 pagina’s van dit boek moest ik spontaan denken aan Sheldon van The Big Theory. Die gedachte kwam waarschijnlijk door het feit dat Sheldon zelf veel autistische trekjes heeft (en misschien zelf autistisch is). Na een beetje gegoogle bleek ik niet de enige te zijn die de overeenkomst had gezien. Maar na een tijdje verder in het boek gelezen te hebben, werd de overeenkomst met Sheldon al veel minder en stopte ik met Don te vergelijken met Sheldon.

Dit boek is echt grappig. Ik heb zo vaak hardop moeten lachen met Don en zijn manier van denken. Ik vind het echt mooi hoe de schrijver de autistische Don op een humoristische manier heeft neergezet, maar toch nog waarbij je moeiteloos in de wereld van Dons gedachten bevindt en hem beter kunt begrijpen en echt met hem kunt meevoelen. Ik weet niet in hoeverre waarheidsgetrouw de manier is neergezet waarop een autistisch iemand denkt, maar wat zeker vaststaat is dat de manier van denken van Don helemaal anders is dan van andere personages die ik ooit heb gelezen. Naast het feit dat het een humoristisch boek is, geeft dit ook de wereld van een autistisch iemand neer en dit vind ik echt geslaagd.

Ben je in de mood voor een humoristisch boek, dan garandeer ik je dat je hier echt mee gaat lachen. Bovendien is dit een echte quick read en gaat je wereld open voor een andere ervaring, namelijk de wereld vanuit het standpunt van de quirky maar adorable Don. Ik geef dit boek 4,5 sterren. Het is een leuk boek, maar het behoort net niet tot mijn allerfavoriete boeken. Het is niet hét boek waarvan ik zou zeggen dat het een echte must read is. Bovendien ging het einde (laatste hoofdstuk) echt in een sneltempo wat ik een beetje jammer vond, maar wat waarschijnlijk te verklaren is door het feit dat er een boek 2 is: namelijk het Rosie effect (waarnaar ik heel benieuwd ben!).

★★★★☆ en 1/5

 

 

Liefs,

Rani

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.