Een van de dingen waar ik als boekenliefhebber van droom is mijn eigen goedgevulde bibliotheek hebben. Ik haal dan ook graag inspiratie uit Pinterest, Booktube en Bookstagram voor mijn toekomstige bibliotheek. Ik zag dat Lindsey van De Boekenboom al eerder artikels over boekenkasten om bij weg te dromen en boekenplanken inspiratie schreef en ik vond dat zo’n toffe artikels dat ik ook graag mijn eigen inspiratie wou delen.

Als alles goed gaat, kunnen mijn vriend en ik deze zomer beginnen met de bouw van ons huis. Een van de dingen die ik per se wou hebben in ons (toekomstig) huis is een bureau met voldoende plaats voorzien voor mijn eigen bibliotheek. Zo was het een vereiste dat ik ruimte wou waarin ik minstens 4 boekenkasten kwijt kan en dit liefst tegen één muur. Ik ben dan ook zo blij dat ik de mogelijkheid heb om mijn droombibliotheek te realiseren. Hoe ik mijn bibliotheek/bureau ga inrichten is wel nog een groot vraagteken, maar ik heb al genoeg inspiratie opgedaan om toch een beeld te vormen, al ken ik mezelf maar al te goed dat ik nog vaak van gedachten ga veranderen.

Ik heb altijd in gedachten gehad dat ik ongeveer 4 boekenkasten langs elkaar wil hebben, en meer specifiek de witte billy boekenkasten van Ikea. Ik heb deze nu ook en ben er dol op. Ze zijn stevig en vooral niet onbelangrijk, budgetvriendelijk! Ik wil het graag vrij basic houden en wil alleen witte boekenkasten, liefst met een parketvloer. Zoiets als de vierde afbeelding had ik dan ook voor ogen, al vind ik hoekboekenkasten ook iets hebben. Ze ogen namelijk wat knusser en huiselijker en aesthetic.

Het probleem is dat billy boekenkasten niet helemaal tot het plafond reiken en ook goede stofvangers zijn. Het was ook mijn vriend die suggereerde dat we beter voor ingebouwde boekenkasten gaan, die helemaal van de grond tot het plafond ingebouwd zijn. En daar ben ik helemaal voor te vinden! Gewoon van onder tot boven gevuld met boeken, oh, ik begin al spontaan te kwijlen. Uit dit systeem haal je ook het meeste wat betreft opberging en je moet boven de boekenkast tenminste niet meer stof vegen! Het enige jammere is dat dit maatwerk is en behoorlijk wat gaat kosten… maar hey, een mens kan dromen hé. Overigens vind ik afbeeldingen 2 en 5 hieronder ook leuk om een doorlopende boekenkast boven de deur te hebben om er zelfs nog meer uit te halen.

Omdat ik graag boekenkasten heb die van boven tot onder gevuld zijn, maar ik vrij klein ben, zal ik nooit tot de bovenste plank geraken. Ik heb altijd gedroomd van een bibliotheek à la Belle en het Beest waarin ook een ladder aanwezig is. Hoe zalig is dit wel niet! Dit lost meteen mijn probleem op! Alleen horen er rails bij, en dat verstoort een beetje het zicht doordat het de boekenkast wat ‘breekt’. Ik heb graag doorlopende boekenkasten die identiek op elkaar lijken en die rails heb je toch iets dat eruit springt. Natuurlijk is een losstaand trapje ook een oplossing.

Ik kan al niet wachten om mijn eigen gezellige, knusse leesplekje te hebben, maar in de tussentijd houd ik het voorlopig vooral op dromen. Mocht mijn bibliotheek (ooit) klaar zijn, zal ik deze met jullie delen. 😉

Liefs,

Rani

2 reacties op Bibliotheek inspiratie

  1. Wat een leuke blog! Ik moet zeggen dat ik ook lang getwijfeld heb maar uiteindelijk hebben wij voor zowel de boekenkasten als de kleerkast gekozen om ze op maat te maken! Als alles goed gaat worden ze geplaatst eind juni/begin juli. Bijna dus! Het is een grote investering (lees: heel groot) maar het gaat het zoooo waard zijn. Het is net zoals je zegt: dan reiken ze tot aan je plafond. Je hebt dan ook geen plaatsverlies en ze zijn zoveeel steviger. Ook esthetisch veel mooier vind ik zelf. Ik ben echt benieuwd haha. Succes met je huis alvast!!

    • Dank je wel Céline! Wat spannend dat je op maat gemaakte kasten gaat plaatsen, dat gaat zoooo mooi zijn! 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.