Ik houd van boeken en alles wat met boeken te maken heeft. Mijn boekenliefde kent geen grenzen en het liefst van alles verslind ik alles met pagina’s. Maar heel af en toe duikt er eens een kleine ergernis op of is er iets mij opgevallen waar ik graag verandering in zou zien. Vandaar een lijstje met mijn “boekenfrustraties”. Neem deze lijst trouwens niet al te serieus, het is ook een beetje ludiek bedoeld! 😉

 • Reeksen met verschillende covers (zowel wat betreft vormgeving als hoogte). Ja Sarah. J Maas, ik heb het over jou! WAT IS DAT MET DIE COVER VAN EEN HOF VAN ZILVEREN VLAMMEN??? Dat past gewoon niet bij de rest van de reeks en ik snap oprecht niet hoe dit ons is aangedaan. Maas, hoeveel ik ook van je houd, dit was echt de slechtste beslissing ever. Wat nu met de vorige 4 delen van de Hof van doorns en rozen reeks???
 • Om nog bij het topic van covers te blijven; ik vind het soms vervelend als er van een bestaand boek een nieuwe editie van uitkomt, zeker als die heel mooi is en ik die ook wil toevoegen aan mijn collectie. Mijn centjes zijn de uitgevers niet dankbaar!!! Ach, zolang die nieuwe covers komen nadat de oorspronkelijke reeks in hetzelfde thema is gebleven, is het voor mij goed!
 • Flapteksten mét spoilers. Een flaptekst geeft de korte inhoud van het boek weer, maar ik probeer zo min mogelijk flapteksten te lezen omdat ik merk dat er soms spoilers instaan. Op de flaptekst van Muze stond er namelijk een spoiler en ik was daar allesbehalve tevreden van. Graag geen spoilers meer op de flapteksten!
 • Wachten. Helaas hoort wachten tot het leven van een boekenwurm. We moeten vaak wachten op vertalingen van boeken, wachten op een nieuw deel uit een reeks van onze favoriete auteur,… Het hoort er dus bij dat wij als lezers geduldig moeten zijn. (Maar meer dan 10 jaar moeten wachten op het nieuwe deel uit De naam van de wind stelt mijn geduld wel erg op de proef!!!)
 • Verfilmingen die het boek geen eer aandoen. Boeken worden vaak verfilmd, helaas komt het weleens voor dat die verfilmingen niet om naar huis te schrijven zijn: ze missen nuances, hebben veel te veel elementen veranderd,… . Kortom, het boek is altijd beter dan de film/serie hé. 😉
 • Slechte vertalingen. Er is al veel inkt gevloeid over vertalingen in de Nederlandstalige boekcommunity, maar het blijft nog steeds een gevoelig punt. Sommige boeken zijn namelijk niet heel goed vertaald en helaas kan dat ons leesplezier wat bederven. En graag ook wat meer aandacht voor de Vlaamse lezers bij vertalingen aub. 🙂
 • Geen geld hebben. Tja, need I say more? En ja, de bibliotheek is een goede oplossing, maar sommige boeken wil je nu eenmaal in je boekenkast hebben staan om te bewonderen, maar helaas zijn boeken niet goedkoop. Dus ja, vaker dan mij lief is loop ik rond zonder geld omdat ik maar weer eens boeken heb gekocht.

Zijn er nog boekenfrustraties die ik niet tussen de lijst heb staan? Leef je hieronder in de reacties dan maar goed uit! 😀

Liefs,

Rani

2 reacties op Boekenfrustraties

 1. Spoilers op een flaptekst zijn inderdaad niet oké. Het valt me de laatste tijd echter ook op dat er af en toe ook echt fouten in die korte samenvattingen staan. Dan heeft iemand bijvoorbeeld plots een heel ander beroep dan in het verhaal. Dat soort fouten geef ik dan wel echt door aan een uitgeverij maar aan een lijst met fouten qua spelling of zinsconstructies begin ik niet. Dan zou ik bij sommige boeken veel te vaak moeten stoppen om iets te noteren.

  Ik ben meteen ook even gaan spieken welke ergernissen ik zelf had verzameld en deze (plus nog een heel deel andere) stonden daar ook bij: een tweede deel van een trilogie dat aanvoelt als een uitgesponnen reclame-pauze oftewel een duologie die al dan niet onder druk van de uitgeverij moest worden opgesplitst in een trilogie * wanneer je boeken besteld die er op foto uitzien alsof ze hetzelfde formaat hebben om dan bij ontvangst te merken dat dat niet het geval is (één serie in 3 of zelfs 4 verschillende afmetingen) * super kleine letters * stickers op covers die moeilijk te verwijderen zijn of nog erger stickers die op het boek gedrukt worden en dus eigenlijk geen sticker meer zijn. Laat staan dat je ze kan verwijderen * …

  • Hehe, ik heb je blogposts over boekenergernissen opgezocht en er zaten er nog een heel deel tussen waar ik zelfs nog niet aan had gedacht! Wel tof om te lezen dat iedereen wel een boekergernis (of meer) heeft. 😀 Zelf ben ik nog geen fouten op de samenvatting tegengekomen (of toch niets dat ik mij kan herinneren).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.