Sci-fi is terug helemaal van weg geweest in de Nederlandstalige bookscene dankzij de Skyward-serie. Het eerste deel, Sterrenvlucht, overtrof al mijn verwachtingen dus kan je je wel inbeelden dat ik ontzettend benieuwd was naar het vervolg: Sterrenzicht. Ging dit tweede deel dezelfde hoge toppen scheren?

Het is Spensa eindelijk gelukt: ze is in de voetsporen van haar vader getreden en is piloot geworden! Maar de strijd tegen de Krell is nog niet beëindigd en Spensa is wanhopig op zoek naar antwoorden om haar volk te redden. Hoe meer antwoorden ze vindt, hoe meer vragen er rijzen en de tijd begint te dringen. Wanneer er onverwachts een vreemd schip in het luchtruim van Detritus opduikt, grijpt Spensa de kans om de antwoorden te gaan zoeken op het einde van de Melkweg: namelijk op Sterrenzicht.

In dit deel leren we meer over de Krell en andere aliens. Het was enorm interessant om meer inzicht in de andere volkeren van de Melkweg te krijgen: hoe ze eruitzien, hun gebruiken en stijl van communicatie. Sterrenzicht is de planeet waar de Superioriteit heerst: zij beslissen welke volkeren deel uitmaken van de hogere bevolking, en de anderen worden beschouwd als minderwaardig. De Superioriteit heeft alle touwtjes in handen. Het is dan ook duidelijk dat dit tweede deel meer politiek gericht is, en Spensa zit middenin die politieke tweestrijd.

Spensa zelf heeft een heuse groei meegemaakt en kwam ook meer volwassener over. Ze is een beetje van haar theatrale trekjes kwijt geraakt, maar is nog steeds een leuk hoofdpersonage met heel wat rechtvaardigheidsgevoel. Ze leert ook meer over haar krachten en haar band met M-Bot blijft mij keer op keer amuseren. M-Bot, de KI (Kunstmatige Intelligentie) van haar schip, is toch wel één van mijn favoriete personages met een geweldig analytisch vermogen (duh, hij is een KI!) en gevatte opmerkingen. Hun interacties kunnen mij nooit vervelen en ik ben gek op dit duo.

Dit deel verschilt ook beduidend van het eerste deel: een heel nieuwe setting, heel veel nieuwe personages. Ik smulde ervan, maar ik had ook het gevoel dat er eigenlijk niet heel veel gebeurde, het tempo lag veel trager. Wat ik wel opvallend vond is hoe Sanderson thema’s zoals vooroordelen, onderdrukking in het verhaal incorporeerde. Deze thema’s hadden ook echt een doel voor het verhaal en helpen je als lezer de wereld, de aliens en hun manier van praten, denken en doen begrijpen. Het helpt de lezer meer te begrijpen over het universum waarin Spensa en de andere personages leven. Sanderson heeft deze thema’s heel mooi in het verhaal verweven en dat gaf het verhaal net dat tikkeltje extra.

Titel: Sterrenzicht| Auteur: Brandon Sanderson | Uitgeverij: Iceberg Books | Genre: science fiction | Pagina’s: 414 | Beoordeling: 4/5

Sterrenzicht was weer een knap verhaal met verbluffende onthullingen. Ik heb nog zoveel vragen!! Het was wat wennen aan de nieuwe personages, maar ze waren allemaal knap uitgedacht. Ondanks het ietwat tragere tempo blijft het verhaal je helemaal in de greep houden. Nu rest mij nog één vraag: waar blijft deel drie??

Liefs,

Rani

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.