Op 23 april was het zover: de langverwachte Shadow & Bone serie kwam uit op Netflix! Shadow & Bone is gebaseerd op de Grisha boeken van Leigh Bardugo. Ikzelf heb de boeken enkele jaren geleden helemaal verslonden en toen werd bekend gemaakt dat ein-de-lijk de serie op Netflix ging verschijnen was ik door het dolle heen. Kan de serie zijn verwachtingen waar maken of zijn de boeken toch beter?

In Shadow & Bone volgen we het verhaal van Alina Starkov, afkomstig uit Oost-Ravka die samen met haar beste vriend Mal in het Eerste Leger zit. Het Eerste Leger bestaat uit het leger van de koning waar geen begaafden in zitten. Dit in tegenstelling tot het Tweede Leger dat bestaat uit mensen die bepaalde gaven hebben, Grisha genaamd. Ravka is verdeeld door een duistere vlakte die het land in twee delen heeft opgesplitst: Oost- en West-Ravka. Die duistere vlakte is de woonplaats van de meest gruwelijke wezens: volcra die in die duisternis wonen. Een oversteek van het ene landsgebied naar het andere is een gevaarlijke onderneming, waar onze hoofdpersonages niet aan kunnen ontsnappen. Wanneer ze worden aangevallen door de volcra gebeurt er het ondenkbare: Alina licht op en blijkt een Lichtheerser te zijn!

Ik moet bekennen dat ik vanaf de eerste aflevering al dol ben op het personage Mal en hoe hij wordt voorgesteld. Als personage is hij veel beter uitgewerkt op het kleine scherm dan in de boeken en de dynamiek tussen Mal en Alina vond ik dan ook geweldig om te zien. In de boeken vond ik Mal vaak nogal vlak overkomen, maar in de Netflix-serie zien we meer van Mal dat in zijn geval positief uitvalt.

Doorheen de reeks (en vooral in de eerste aflevering) worden er veel personages geïntroduceerd met veel subplotlijnen. Ik stelde mij de vraag of de reeks wel duidelijk was voor diegenen die de boeken niet hebben gelezen. Soms miste ik zelf wel eens wat achtergrondinformatie om bepaalde details beter te begrijpen. Wel vond ik dat het met iedere aflevering beter en beter werd en ik merkte dat ik helemaal in de serie werd gezogen.

Verrassend genoeg werd er besloten om zowel de personages van de Grisha-trilogie als de personages van de Kraaien-duologie te verwerken in de serie. Ik was echt benieuwd hoe dat ging uitdraaien, omdat deze boeken vrij los van elkaar staan. Uit de trailer kunnen we opmaken dat de bende van Kaz de opdracht krijgt om Alina te ontvoeren. Ik vond het geslaagd hoe ze die twee plotlijnen met elkaar verweven hebben en vind het ook een goede opzet zodat ook de lezers van de boeken wat in de duisternis tasten (hehe, snap je) over het verloop van de serie.

Ook de acteerprestaties van de cast vond ik trouwens voortreffelijk. En de dynamiek tussen al de personages vond ik trouwens ook mooi voorgesteld. De Duisterling (in de serie krijgt hij de naam Generaal Kirigan) vond ik in het bijzonder knap neergezet, Ben Barnes wist overtuigend zijn personage neer te zetten als the bad guy.

Ik moet wel toegeven dat ik de special effects en de geluidseffecten nogal… erover vond gaan soms. Op zich was dat niet storend, want de rest van de productie zat heel goed in elkaar. En met elke aflevering werd het ook gewoon beter. Dit eerste seizoen liep gelijklopend met het eerste boek (Dreiging en Duisternis) en ik ben enorm benieuwd hoe ze de verhaallijnen volgend seizoen gaan incorporeren. Want deze week is bekend gemaakt dat Shadow & Bone sowieso een tweede seizoen gaat krijgen!!!!! Nu, dat was wel te verwachten, maar ik ben zo blij dat het officieel is gemaakt! Al is Shadow & Bone is niet de beste fantasy-show die ik al heb gezien, maar het zit knap in elkaar en ik heb hoge verwachtingen voor het volgende seizoen!

Liefs,

Rani

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.