Al jaren hoor ik mensen praten over audioboeken. Ik heb dat altijd wat opzij geschoven: naar een boek luisteren in plaats van te lezen? Gaat dat wel?? Maar het nieuwsgierig aagje dat ik ben, kon ik het aanbod van Storytel op Black Friday niet weerstaan: 2 euro voor 2 maanden Storytel. Ondertussen zijn we al enkele maanden verder en besluit ik om mijn ervaringen met jullie te delen.

Wat is Storytel?

Storytel is een abonnementsdienst waarbij je luisterboeken kan luisteren en e-books kunt lezen. Je kan onbeperkt boeken lezen en luisteren voor 11,99 euro. Je installeert de app op je smartphone en je kan gemakkelijk aan de slag. Het principe lijkt wat op Kobo Plus, maar Storytel kun je alleen op je smartphone downloaden. Ze hebben meer dan 250.000 boeken in hun aanbod.

Gebruiksvriendelijk

Wat betreft interface en lay-out is Storytel heel gebruiksvriendelijk. Je hebt een boekenplank waarop je je te lezen boeken kan toevoegen. Bovendien kan je duidelijk zien hoe ver je in boek bent en hoeveel hoofdstukken er in het verhaal zitten.

Je kan eenvoudig de leessnelheid van het verhaal aanpassen evenals terug spoelen als je eventjes niet aandachtig was. Die laatste optie gebruik ik best vaak als mijn gedachten even afdwalen. Persoonlijk vind ik de normale snelheid van de boeken vrij traag en zet de snelheid altijd op x1.7 of x1.8. Verder is er ook de optie van offline luisteren als je geen internet hebt. Je moet dan wel het luisterboek op voorhand gedownload hebben.

Ik heb eigenlijk nog geen storingen gehad met de app. De app werkt vlot, ik heb geen problemen om verbinding te maken en ik vind het echt aangenaam om te gebruiken. Wel heb ik eens een boek geluisterd waar er geen onderverdeling van hoofdstukken was, wat ik best irritant vond, en ook eerder raar.

Groot aanbod: Nederlandstalige en Engelse boeken

Storytel biedt zowel een groot als divers aanbod waar ik meteen mijn gading in vond. Bovendien zijn er zowel Nederlandstalige als Engelstalige audiobooks.

Ik heb wel gemerkt dat mijn persoonlijke leeservaring veel afhangt van de voorlezer, maar ook de taal. Ik heb tot nu toe vooral Engelstalige boeken geluisterd. Ik heb gemerkt dat zij naar mijn gevoel aangenamer overkomen en meer emoties in hun stem leggen evenals hun stem veranderen naargelang het personage (al hangt dat natuurlijk van voorlezer tot voorlezer af). Er zijn ook veel Nederlandstalige luisterboeken, maar ik vind deze minder aangenaam om naar te luisteren Ik ben verschillende keren begonnen in een Nederlands talig boek, maar het Nederlandse accent is gewoon niet aangenaam voor mij als Vlaamse. Het ‘nou’ en de harde G ben ik wel gewend geraakt, maar het vermindert het plezier van de leeservaring een beetje.

Realiteit: tijd maken om te luisteren

Het is natuurlijk anders dan lezen met je ogen. Mijn grootste angst was dat ik in slaap zou vallen, gelukkig is er de optie van een wekker die afgaat na een bepaalde tijd. Deze heb ik nog nooit gebruikt, want mijn angst was onterecht: je valt niet makkelijk in slaap tijdens het luisteren (op voorwaarde natuurlijk dat het geen saai boek is).

Maar toch was het even zoeken om de tijd te nemen om te luisteren. Zo begon ik met het luisteren tijdens de wekelijkse strijk. Alleen vond ik één keer per week luisteren heel weinig en zo las ik de eerste twee maanden maar 1 luisterboek per maand. Ik begon ook tussendoor wat meer te luisteren: tijdens het opruimen, tijdens kleine klusjes tussendoor.

Conclusie: grote liefde

Ik vind Storytel enorm handig. Het was wat zoeken wanneer ik het best naar luisterboeken kan luisteren, maar ondertussen heb ik een goed ritme gevonden. Het (Engelstalige) aanbod bevalt me bovendien enorm. Het was wel een beetje uitpluizen welke boeken ik graag luister. Zo houd ik van fantasy boeken, maar bij audiobooks merk ik dat je daar echt je aandacht voor moet vasthouden en dat ik liever de letters op papier zie. Ik ben bovendien ook meer own voices en andere genres aan het lezen door Storytel en ik merk dat mijn wereld echt is open gegaan.

Ondertussen is het een grote liefde tussen mij en audiobooks. Ik heb eindelijk een ritme gevonden waaruit ik het optimale uit audiobooks kan halen. Ik neem de bus naar het werk en tijdens mijn dagelijkse wandeltocht naar de bushalte en de busrit naar het werk zelf, zet ik een audiobook op. Hierdoor kan ik ongeveer 45 minuten per dag luisteren en kan ik toch snel door een boek geraken.

Pluspunten

  • Prijs: een luisterboek aanschaffen is best prijzig en bij Storytel betaal je 11,99 euro per maand wat ik best een redelijke prijs vind.
  • Groot en divers aanbod.
  • Gebruiksgemak: app is makkelijk in gebruik.
  • Je kan ook ebooks lezen.
  • Slaaptimer en offline modus.

Minpunten

  • Sommige voorlezers zijn niet prettig (maar dat hangt natuurlijk af van je smaak).
  • Je ziet niet hoeveel procent je hebt gelezen. Natuurlijk kun je dit makkelijk zelf uitrekenen, maar voor Goodreads zou het wel een handige optie zijn.
  • Aanduiding van hoofdstukken kan beter. Het zou handig zijn als hoofdstuk 8 effectief overeenkomt met hoofdstuk 8 van een fysieke kopie.
  • Je kan er ook e-books op lezen, maar deze kun je alleen op de app zelf lezen en bijvoorbeeld niet op je e-reader.

Liefs,

Rani

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.