Laatst las ik “Een man die Ove heet” van de Zweedse auteur Frederik Backman. Ove, het hoofdpersonage, is een 59-jarige man die in een woonwijk van een klein dorp woont. Hij is het protoype van de grumpy oude man, waarvan we er allemaal wel eentje kennen. Hij loopt steeds te zeuren over pietluttige details, houdt van regels en mijdt het liefst zoveel mogelijk sociaal contact. Het enige wat Ove wil, is met rust gelaten worden en laat dat nu net iets zijn dat zijn nieuwe buren niet zo goed begrijpen.

Veel wil ik niet vertellen over de rest van het boek, want het is leuk om in het verhaal te stappen zonder al te veel details op voorhand te weten. Wat ik wel wil zeggen is dat ik absoluut verliefd ben geworden op dit verhaal. Ove is een personage dat mijn hart compleet veroverd heeft. Onder dat stijve uiterlijk en die nukkige persoonlijkheid gaat er zoveel meer schuil en daar kom je als lezer al heel gauw achter. Backman heeft het personage van Ove naar mijn mening echt op een heel straffe manier neergezet. Het is geloofwaardig, hij blijft doorheen het hele boek zichzelf en je hebt het gevoel dat je deze persoon echt leert kennen.

De andere personages, voornamelijk de buren van de woonwijk, zijn ook leuke toevoegingen aan het verhaal. Er is ook een kat die een vrij grote rol speelt in het verhaal, en zelfs die heeft een zalige persoonlijkheid!

Ik was ook een heel grote fan van de schrijfstijl van het boek. Backman gebruikt heel eenvoudige termen om dingen te beschrijven die toch zo pakkend en mooi zijn. De manier waarop liefde beschreven werd in het boek vond ik echt prachtig. Ik heb stiekem ook meermaals een traantje moeten laten. Die traantjes werden echter zeker gecompenseerd door luidop gegniffel, want wat bevat dit verhaal ook veel humor! Af en toe ook wat zwarte humor, maar dit kon ik zeker appreciëren. Dit boek heeft echt een enorme impact op mij nagelaten en ik merkte dat ik er dagen nadien nog steeds aan dacht.

Het boek leest ook ontzettend vlot weg. Iets te vlot af en toe, want voor ik het wist was ik doorheen de 300 pagina’s heen die dit boek slechts bevat. Ik kon er echt niet genoeg van krijgen! Van mij had het verhaal dan ook gerust wat langer mogen duren, want ik was echt nog niet klaar om afscheid te nemen van de personages.

Begin zeker niet in het boek denkend dat er een wervelend plot zit aan te komen, want het verhaal is vooral gebaseerd op de personages. Met dit in het achterhoofd kan ik dit boek echt aan iedereen aanbevelen. Ik denk zeker dat je er geen spijt van krijgt! Ik kan alleszins niet wachten om dit boek te herlezen en opnieuw tijd door te brengen met Ove. Voor mij is dit een nieuwe favoriet en ben dan ook benieuwd naar de andere werken van Frederik Backman. 

Titel: Een man die Ove heet| Auteur: Frederik Backman| Uitgeverij: Volt| Genre: literaire fictie| Pagina’s: 318 | Rating: 5/5

Liefs

Hanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.