Een tijdje geleden kwam ik Stiefzus tegen op Kobo Plus en de premisse klonk veelbelovend. Het verhaal is een retelling van Assepoester, maar focust op één van de stiefzussen nadat Assepoester haar happy ending heeft gevonden. Tja, ik ben gek op hervertellingen van sprookjes, deze kon ik dus niet weerstaan.

De verbitterde Isabella heeft alles gedaan om in het glazen muiltje te passen. Ze heeft haar tenen afgehakt, maar desondanks is de knappe prins met haar mooie zus Ella getrouwd. Sinds de dorpsbewoners erachter kwamen dat haar familie Ella afschuwelijk hebben behandeld, worden ze met haat bejegend. Maar er bestaat een manier om haar lot te veranderen. Alleen zal ze het heft in eigen handen moeten nemen en bewijzen dat schoonheid niet alles is.

Het verhaal begint heel duister en gruwelijk, met de twee lelijke stiefzussen die hun voeten hebben verminkt om in het muiltje te kunnen passen. Hun bedrog komt echter uit en ze blijven jaloers achter. Ik vond het geweldig dat er werd teruggrepen naar de duistere versie van het sprookje.Het begin verraste mij alleszins en ik bleef geïntrigeerd. We kennen allemaal de lelijke stiefzussen van Assepoester met hun verdorven karakter en daar heeft de auteur handig op weten in te spelen. Ja, Isabella is niet meteen het meest aangename personage, maar doorheen het verhaal leren we haar geschiedenis kennen en leren we haar begrijpen. Haar karakterontwikkeling is mooi in de verf gezet en ik vond haar best knap neergezet.

Wat mij verraste was dat het verhaal uit heel korte hoofdstukken bestaat, dat is iets wat ik niet vaak tegenkom in boeken. Het verhaal wordt verteld vanuit verschillende perspectieven: Isabella zelf, markies Fortuin en een schikgodin Lot. Ik moet bekennen dat ik in een beetje in een tweestrijd ben verwikkeld aangaande de personages Fortuin en Lot. Aan de ene kant vond ik beide personages wel een interessante toevoeging, maar ik ben er niet uit of ik het ook een geslaagde toevoeging vond. Ik zal het erop houden dat ik gewoon meer uitwerking van hen had gehad.

Het plot zelf is niet zozeer spectaculair te noemen, maar het behoudt zijn vaart en stak vrij goed in elkaar. Al was het zeker een tikkeltje voorspelbaar, maar dat vond ik op zich niet zo’n groot struikelblok.

Titel: Stiefzus | Auteur: Jennifer Donnelly | Uitgeverij: De Fontein | Genre: fantasy | Pagina’s: 284  | Beoordeling: 3,75/5

Stiefzus is niet het meest sterke verhaal, maar al bij al heb ik er zeker van genoten. Bovendien kon ik de feministische boodschap zeker waarderen in het verhaal, maar is dit iets te opzichtig in het verhaal verwerkt en kwam het helaas ook te herhalend over. Er mocht nog wat meer geschaafd worden aan het plot en de randpersonages, maar desondanks ben ik benieuwd naar meer van Jennifer Donnelly.

Liefs

Rani

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.