Ik ben al een decennium een K-pop fan en toen ik hoorde dat Jessica Jung een boek ging uitbrengen over K-pop was ik dan ook enorm benieuwd. Jessica Jung is namelijk een ex-lid van één van de bekendste girl groups: Girls’ Generation (ook wel bekend als SNSD). Dit was bovendien mijn eerste ervaring met een audioboek!

De zeventienjarige Amerikaanse-Koreaanse Rachel Kim heeft maar één droom: debuteren als een Kpop ster. Zes jaar geleden werd werd ze aangenomen als trainee bij het grootste Kpop label DB Entertainment. Haar leven bestaat alleen maar uit trainen. Wanneer de druk van de industrie haar te zwaar wordt, begint ze te twijfelen of ze ooit haar grote droom zal kunnen realiseren. De enige bij wie ze op haar gemak kan zijn is de populaire K-pop ster Jason Lee voor wie ze gevoelens begint te krijgen. Alleen geldt er een strikte no-dating policy die grote gevolgen kan hebben als ze betrapt wordt…

De wereld van K-pop biedt op het eerste gezicht veel glitter en glamour. Gelukkig is mijn naïviteit weggeëbd en weet ik dat K-pop een enorm zware industrie is met veel strikte regels (no dating policy, diëten,…). Ik vroeg mij dan ook of hoe Jung de wrede K-pop wereld ging neerzetten. Gelukkig stelde ik vast dat Jung het niet met regenbogen en eenhoornen voorstelde, maar een vrij realistische kijk achter de schermen gaf. Ik kan mij ook niet van de indruk ontdoen dat ze best veel verwijzingen naar SNSD in het verhaal verwerkt, met hier en daar zelfs enkele verwijten naar de groep toe en zeker ook sneren naar de company waar ze trainde (can’t blame her though).

Het verhaal zelf vond ik soms iets te zeemzoet, de momenten met haar love interest Jason deden mij eerlijk gezegd niet veel. Maar de vele problematische kwesties van Kpop heeft Jung wel helemaal tot zijn recht laten komen en ik ben echt blij met de manier waarop ze die in het verhaal heeft verwerkt. Het is niet meteen een slag in je gezicht, maar het zijn de kleine problematische elementen die je als lezer laten inzien dat het leven als trainee meedogenloos is.

Titel: Shine | Auteur: Jessica Jung | Uitgeverij: Van Goor | Genre: contemporary| Pagina’s: 272  | Beoordeling: 3/5

Jessica Jung heeft het hoofdpersonage Rachel Kim helemaal tot leven gebracht. Als lezer voel je enorm met haar mee en begrijp je haar frustraties. Het is zeker geen verhaal dat me omver wist te blazen, maar tot op zekere hoogte heb ik er van kunnen genieten. Al was er een bepaalde belangrijke gebeurtenis waarvan ik vond dat er te lichtzinnig mee om werd gesprongen in het verhaal waarvan ik wou dat die meer uitgewerkt zou worden, maar ok. Ik sta niet helemaal op springen om het vervolg te lezen, maar wie weet… 😉

Liefs

Rani

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.