Een lied voor Achilles kwam ik heel toevallig tegen dankzij een vriendin en besloot om het ebook te downloaden op Kobo Plus. Ik ben zo blij dat ik dit meesterwerk heb gelezen want het is gewoon pure perfectie, ik kan er nog altijd niet bij hoeveel hartzeer dit boek mij heeft gebracht.

In Een lied voor Achilles volgen we het verhaal van Achilles uit de Griekse mythologie en Patroclus. Patroclus is een jonge prins, verbannen naar het koninkrijk van Phthia waar hij opgroeit met Achilles. Achilles is de zoon van de wrede zeegodin Thetis en de legendarische koning Peleus. Hij is sterk, mooi en een wonderkind: alles wat Patroclus niet is. Ondanks hun verschillen raken de jongens de bevriend en hun band wordt sterker naarmate ze ouder worden. Wanneer Helena van Sparta ontvoerd is, moeten alle Griekse mannen Troje belegeren om haar eer te wreken. Achilles sluit zich aan bij het leger en Patroclus, verscheurd door liefde, volgt hem. Het lot zal echter het uiterste van hen vergen…

Al vanaf de eerste pagina raakte ik betoverd door de unieke schrijfstijl die Madeline Miller hanteert. Ze schrijft op een heel beeldende manier en haar prachtig geconstrueerde zinnen raakten me tot het diepst van mijn hart. Bovendien waan je in een mum van tijd in de setting van het oude Griekenland en zie je het verhaal helemaal tot leven komen.

We volgen het verhaal door de ogen van Patroclus. Patroclus is een jonge prins die bij zijn wrede vader woont. Na een gewelddadig incident wordt Patroclus verbannen waar hij Achilles leert kennen. De jongens groeien naar elkaar toe en er vormt zich een diepe band tussen de jongens. Miller heeft de relatie tussen de twee jongens zo wondermooi weergegeven. Hun interacties zijn realistisch neergezet en zo wonderlijk om te lezen, waarbij er ook aandacht is naar hun gebreken. Achilles is weliswaar de beste onder de Grieken, maar hij is niet perfect. De voorstelling van hun karakters zijn zo mooi uitgewerkt en het zijn die details waardoor het verhaal helemaal tot zijn recht komt en je je helemaal kunt identificeren met de personages.

Titel: Een lied voor Achilles | Auteur: Madeline Miller | Uitgeverij: Orlando | Genre: historische fictie | Pagina’s: 368  | Beoordeling: 5/5

Madeline Miller heeft 10 jaar aan dit verhaal gewerkt. Het is ook te merken: de aandacht voor historische correctheid van het oorspronkelijke verhaal, de Illias, is fenomenaal gedaan. Ondanks die historische details heeft ze ook haar eigen draai aan het verhaal gegeven en het eindresultaat is dan ook verbluffend. De relatie tussen Achilles en Patroclus is zo intens en puur beschreven dat mijn hart het soms niet aankon. Een lied voor Achilles is een ongelooflijk ontroerend verhaal waarbij je gewoonweg niet onbewogen bij kunt blijven.

Liefs,

Rani

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.