Na Rani is het mijn beurt om kort mijn voorbije leesjaar voor te stellen, en vooruit te kijken naar 2021. En Rani, geloof me: je bent absoluut niet de enige die blij is dat 2020 achter de rug is… Laten we hopen dat 2021 een wat betere ervaring wordt, maar hé, 2020 was zo’n stom jaar dat dat hopelijk niet zo moeilijk is…

Daar gaat 2020

Mijn Goodreadschallenge stond op 125 boeken, al is dat een redelijk willekeurig getal. Ik wil graag minstens 100 boeken per jaar lezen en van zodra ik daarover ga, is het oké. Dus ik geef dan nog wat extra zodat ik me nog wat beter voel. Ik vrees elk jaar dat ik het drukker ga hebben en dus hou ik die challenge maar redelijk laag. Maar ja, als je driekwart van het jaar thuis opgesloten zit, heb je veel tijd om te lezen.

Daardoor ben ik 2020 geëindigd met 277 boeken (82.979 bladzijdes), plus nog circa 10.000 stripbladzijdes die niet in Goodreads verrekend zijn.

Wat zijn mijn favorieten van 2020? Ik beperk me hier tot de dingen die ik in 2020 voor het eerst gelezen heb, want aangezien ik steeds dingen herlees zou de lijst eindeloos worden.

  • Your Name. (新海 – Shinkai Makoto, manga, 3 delen)
  • Kwabbernoot Gaat Trouwen (Robbedoes door… #9, Benoît Feroumont, strip)
  • Aurora Burning (The Aurora Cycle #2, Amie Kaufman & Jay Kristoff)
  • De IJzige Verloofde (De Spiegelpassante #1, Christelle Dabos, vertaling Eef Gratama)
  • Havenfall (Havenfall #1, Sara Holland, vertaling Mariella Manfré)
  • De Naamloze Koningin (Rebecca McLaughlin, vertaling Sandra Hessels)

Verder was het een saai boekenjaar: normaal vind je me wel op YALFest NL, de Boekenbeurs of Yaltival, maar YALFest NL werd niet meer georganiseerd en verder viel alles in het water… Gelukkig bleven de leesclubs (online) lopen!

Ik heb uiteindelijk 15 leesboeken gekocht: 14 op papier, 1 Engels kortverhaal als e-boek. Van die 14 zijn er 5 Nederlandstalige en 8 Engelstalige (en die zijn geen van alle vertaald). Daarnaast heb ik ook nog een hoop strips gekocht en een stuk of zes non-fictieboeken.

Op persoonlijk vlak… ben ik van de zomer afgestudeerd in het Literair Vertalen. Normaal had ik in het najaar nog een semester in Utrecht gestudeerd, maar dat viel weg. Dus ik volg nu nog een jaar een andere master (wel een pak zwaarder). En verder heb ik me, om overduidelijke redenen, ook niet echt top gevoeld in 2020. In elk geval heb ik het geluk gehad dat ik in augustus nog twee weken op vakantie ben gegaan naar Duitsland – verandering van omgeving deed heel erg deugd!

Hier is 2021

Er zijn nog zekerheden in het leven, dus: mijn challenge staat weer op 125.

Ik heb tot nu toe zeven boeken opgeschreven die het komende halfjaar gaan verschijnen en die ik zeker wil hebben. De eerste (26 januari) is De Vermisten van Maneschijn, het tweede deel van De Spiegelpassante. Ik ga ook weer een hoop strips kopen: er komt geen eind aan nieuwe integrales (omnibussen), en ik wil ook op zoek gaan naar wat losse strips. En dan zijn er nog wat andere dingen die ik in de gaten hou.

En… normaal gesproken studeer ik deze zomer definitief af. En moet ik dus werk gaan zoeken. Branden jullie een pak kaarsen voor mij?

Iedereen een gelukkig 2021 gewenst! Wees maar niet bang: jullie zijn hier nog niet van mij verlost. Volgende keer neem ik je mee naar Italië – soort van dan toch… En nu ga ik weer blokken.

1 reactie op Overzicht: 2020 & 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.