Fijne kerst iedereen! Ik heb op deze prachtige dag nog een recensie in petto. De winter van de heks is het slotdeel van de Winternacht trilogie, een betoverend fantasy verhaal waarin ik graag vertoefde en met spijt in mijn hart afscheid van moet nemen.

Moskou brandt. De inwoners zoeken naar antwoorden, maar eigenlijk zoeken ze een zondebok. En die hebben ze gevonden in Vasilisa, een meisje met buitengewone gaven. Ze wordt opgejaagd door de inwoners en moet vluchten voor haar leven. Bovendien keert een wraakzuchtige demon terug, en hij is sterker dan ooit. Zijn doel: chaos op de wereld loslaten. Het lot van de mensheid en magische wezens ligt in handen van Vasja…

In mijn vorige recensie konden jullie lezen dat ik een beetje teleurgesteld was in Vasja, maar gelukkig werd ik nu terug helemaal verliefd op Vasja. Ik blijf erbij dat ze een van de uniekste personages is die ik ben tegengekomen in boeken. Haar personageontwikkeling is dan ook indrukwekkend , zeker als je er stil bij staat wat voor tegenspoed ze al allemaal al op haar pad is tegengekomen. Toch laat ze zich niet doen.

Niet alleen Vasja, maar ook de andere personages weet Arden moeiteloos tot leven te laten komen. Zo zijn de vorstdemon en zijn broer Medved enorm boeiende personages, waar ik maar geen genoeg van kon krijgen. Ze zijn elkaars vijanden en hun relatie is complex, maar de manier waarop Arden ze heeft neergezet doet je als lezer begrijpen waar hun emoties vandaan komen en breng je begrip voor hen op. Tegelijkertijd blijven ze altijd een mysterieuze en magische uitstraling behouden. De personages zijn allemaal zo levendig voorgesteld en ik was ook enorm blij om te zien dat er meer tsjerti in het verhaal zaten.

Dit deel leek te bestaan uit 2 grote verhaallijnen. Ten eerste is er de zoektocht naar Morozko, die is vastgeketend door zijn tweelingbroer Medved. Ten tweede had je de aanloop naar de grote strijd en de strijd zelf tegen de vijand. Ik vind het dan ook enorm fascinerend hoe Arden er is in geslaagd om echte historische gebeurtenissen in dit verhaal te verwekken. Bovendien geeft het plot ook meer aandacht aan de magische wezens, de tsjerti.

Titel: De winter van de heks | Auteur: Katherine Arden | Uitgeverij: Luitingh Sijthoff | Genre: fantasy | Pagina’s: 448  | Beoordeling: 5/5

De winter van de heks is een heus pareltje. De ingewikkelde wereld, de manier waarop Arden emoties beschrijft en personages neerzet, het plot,… alles is gewoon meesterlijk gedaan en tot de puntjes uitgewerkt. De schrijfstijl die Arden hanteert is op zich al magisch: elke zin is zo prachtig geschreven zodanig je alle woorden helemaal tot het diepst van je ziel wil opnemen. Het feit hoe Arden moeiteloos de mythische wezens en religie heeft verweven in het verhaal maken deze trilogie echt subliem. Na het lezen voelde ik zelfs een holte in mijn hart, omdat heel de trilogie mij een unieke beleving heeft doen ervaren. De Winternacht trilogie ga ik zeker nog eens herlezen!

Liefs

Rani

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.