Ik gebruik al enkele jaren een Kobo e-reader waar ik tot nu toe heel tevreden van ben. Ik houd nog altijd enorm veel van fysieke boeken, maar e-books lezen heeft ook z’n voordelen. In augustus besloot ik om Kobo Plus eens uit te testen. Ondertussen zijn we al enkele maanden verder waarin ik Kobo Plus uitgebreid heb kunnen uitproberen. Is Kobo Plus de moeite waard?

Wat is Kobo Plus?

Kobo Plus is een dienst waarbij je voor 10 euro per maand onbeperkt e-books kunt lezen. Het gaat weliswaar alleen om de boeken die in het aanbod van Kobo Plus zelf staan. Je kan de boeken raadplegen op de site van Kobo zelf, of op de website van bol.com. Je betaalt 9,99 euro per maand, maar de eerste maand kun je gratis Kobo Plus gebruiken! Wil je gebruik maken van zowel e-books als van luisterboeken, dan betaal je 12,99 euro per maand.

Gebruiksgemak

Kobo Plus is ontzettend handig in gebruik. Zelf gebruik ik altijd de website van Bol om te snuffelen tussen het aanbod en boeken toe te voegen aan mijn e-reader.Zelf heb ik alleen ervaring met het gebruik van Bol om boeken toe te voegen aan mijn e-reader. Je logt in met je Bol account en selecteert de boeken die in Kobo Plus staan om toe te voegen. Het enige wat je hoeft te doen is je abonnement koppelen aan je e-reader en vervolgens kun je boeken eenvoudig downloaden. Je moet wel zorgen dat de wi-fi op je e-reader aanstaat waardoor de boeken gedownload kunnen worden. In al deze maanden heb ik nooit problemen ondervonden met boeken toe te voegen en het gaat ook nog eens relatief snel.

Het aanbod

Het aanbod van Kobo Plus is enorm uitgebreid. Ik heb zelf ongeveer een twintig tal boeken op mijn e-reader staan van Kobo Plus, waar ik dus nog wel een tijdje zoet mee ben. Wat ik dan wel vind tegenvallen is dat vaak enkele boeken uit een serie op Kobo Plus staan, maar de vervolgdelen dan weer niet. Ook moet je niet de meest nieuwe releases verwachten, want die kom je ook niet gauw tegen.

Persoonlijk vind ik Kobo Plus heel interessant omdat ik zo nieuwe boeken kan uitproberen die ik anders niet zou oppakken om te lezen. Ik ben mijn horizon echt aan het uitbreiden en ik vind het geweldig. Het zijn nu vooral ook YA boeken die al enkele jaren uitgebracht zijn, die ik nu aan het lezen ben. Maar ook andere genres/boeken voor andere doelgroepen ben ik aan het uitproberen, net zoals boeken in het Engels.

Positieve punten:

  • Als je meerdere boeken per maand leest, haal je de 10 euro er gemakkelijk uit
  • Het is gebruiksvriendelijk
  • Ruim aanbod (al hangt dat ook af van je persoonlijke smaak en naar waar je op zoek naar bent) waardoor je je horizon kan verbreden
  • Scheelt plaats in je boekenkast
  • Je kan boeken ook offline lezen (max 15 boeken voor 30 dagen)

Negatieve punten:

  • Vaak zijn series niet helemaal volledig te downloaden, of gaat het om een tweede deel
  • Nieuwe releases YA boeken zijn niet gebruikelijk
  • 10 euro is niet veel als je meerdere boeken per maand leest, maar de bib is nog altijd véél goedkoper
  • Als je je abonnement stopzet, verlies je je Kobo Plus boeken

Mijn verdict

Op het moment sluit Kobo Plus mooi aan bij mijn leesbehoeftes. Het biedt een fijne leeservaring. Aan de andere kant ben ik nu wel nieuwe releases aan het uitstellen en ik merk dat ik de afgelopen tijd ook minder fysieke boeken heb gekocht. Ik vind Kobo Plus alleszins een verrijking waardoor ik ook uit mijn schulp ben gekropen en andere boeken probeer die ik anders nooit een kans zou geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.