Al sinds vorig jaar wil ik heel graag de film Little Women (de versie van 2019) zien. Maar alvorens de film te bekijken wou ik het boek eens gelezen te hebben. Gelukkig kon ik met Kobo Plus Onder Moeders Vleugels lezen. Ik moet bekennen dat ik niet meteen wist wat ik moest verwachten van deze klassieker, maar ik ben aangenaam verrast!

Louisa May Alcotts klassieker Onder Moeders vleugels is deels gebaseerd op haar eigen jeugd met haar drie zussen. In Onder Moeders Vleugels volgen we de avonturen van de zussen March met een nadruk op het bevorderen van deugden. Hun vader is ver weg van huis door de Amerikaanse oorlog en onder begeleiding van hun moeder proberen de zussen hun leven deugdzaam te leven. De familie March is een hartverwarmend gezin waarin ook buitenstaanders met open armen worden verwelkomd.

Van Onder moeders vleugels zijn talloze bewerkingen. De versie die ik heb gelezen is een nieuwe uitgave waarin de bewerkingen leiden tot een vlot lezend verhaal. Het taalgebruik is in een nieuw jasje gestoken en maar goed ook, want het gebruik van oud Nederlands zou een totale worsteling zijn geweest om door het verhaal te komen.

Ik was alleszins weg van het verhaal, en ik vind het verhaal zeker nog altijd relevant. De relatie tussen de zussen onderling is bovendien heel teder, maar zeker ook realistisch neergezet met de bijhorende frustraties en ruzies die iedere familie wel kent. Ieder hoofdstuk eindigt ook met een moraal. De jongensachtige Jo was mijn favoriete personage, maar ook de oude meneer Laurence en zijn kleinzoon Laurie waren goed uitgewerkte personages.

Titel: Onder moeders vleugels | Auteur: Louisa May Alcott| Uitgeverij: Kokboekencentrum Fictie| Genre: roman | Pagina’s: 352  | Beoordeling: 4/5

Kortom, Onder moeders vleugels is een boek dat je met je beide voeten op de grond zet en je stof tot nadenken geeft over deugden en moraal. Ondanks de boodschappen die het boek wil overbrengen, komt het totaal niet belerend over en is het plot ook mooi uitgewerkt. Ik wil heel graag Op Eigen Wieken lezen, maar tot nu vond ik alleen maar versies in oud Nederlands…

Liefs

Rani 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.