Op Kobo Plus zag ik De Beer en de Nachtegaal staan en ik kende dit boek totaal niet. Ik besloot om gewoon in het diepe te springen zonder de flaptekst te lezen (ik ben sowieso geen fan van flapteksten) en ik heb daar geen moment spijt van gehad. Dit boek heeft mij echt van mijn sokken geblazen en ik ben zelfs zo ver gegaan dat ik de trilogie als fysieke boeken heb aangekocht. 

In Lesnaja Zemlja, een dorpje in het noorden van Rusland waar het altijd lijkt te sneeuwen en de ijskoude wind blaast, vertelt een oude min sprookjes over de vorstdemon Morozko. Maar voor de jonge wilde Vasja zijn die verhalen echt. Zij heeft namelijk een speciale gave: ze kan de geesten zien die de huizen beschermen. Wanneer een priester Konstantin van Moskou naar het kleine dorpje komt, is de eens zo vredelievende sfeer in het dorpje weg en heerst er alleen nog angst en chaos. Vasja voelt de opkomende duistere krachten van het bos groeien…

Arden heeft een bijzonder sfeervol verhaal weten te scheppen waarin je je als lezer helemaal in het oude Rusland bevindt. Geen wonder, want Arden heeft dan ook in Moskou gestudeerd en heeft zich gespecialiseerd in Russische literatuur. De aandacht voor details maken het verhaal zo levendig en ook al weet ik niets af van de Russische geschiedenis, je merkt gewoon dat de auteur uitvoerig onderzoek heeft verricht. Het is fantastisch om te zien dat de auteur sprookjes als fundament/ uitgangspunt heeft genomen voor het verhaal waardoor er een heel donkere sfeer aanwezig is.

Ondanks de introductie/aanwezigheid van enorm veel personages, werd het nooit te veel en kreeg ieder personage de juiste hoeveelheid uitwerking die bijdraagt aan het verhaal. Het verhaal wordt verteld door wisselende perspectieven waardoor je je beter kunt identificeren met de personages. Het hoofdpersonage Vasja is een hoofdpersonage dat niet per se verschilt van andere hoofdpersonages uit andere verhalen, maar de manier waarop ze beschreven wordt en haar acties maken haar enorm intrigerend. Ze is vastberaden en fel en verzet zich hard tegen het patriarchaat. De feministische ondertoon doorheen het verhaal kon ik ook helemaal smaken. Bovendien vond ik het leuk om te zien hoe de auteur de relaties tussen familie en vrienden weergeeft op een heel menselijke en realistische manier.

Titel: De Beer en de Nachtegaal | Auteur: Katherine Arden | Uitgeverij: Luitingh Sijthoff | Genre: fantasy | Pagina’s: 352  | Beoordeling: 4,5

De Beer en de Nachtegaal is een prachtige, sfeervolle roman gebaseerd op Russische folklore. Het is een complex, emotioneel verhaal dat je helemaal meesleurt naar het middeleeuwse Rusland waarbij je de kou gewoon op je huid kunt voelen tijdens het lezen door de prachtige schrijfstijl. Alle personages zijn zo uitgediept dat je je als lezer moeiteloos in hen kunt verplaatsen en de opbouw van het verhaal houdt je helemaal in de greep. Dit magische verhaal is een aanrader voor eenieder die houdt van een meeslepend, sprookjesachtig fantasy-verhaal.

Liefs,

Rani

1 reactie op Booktalk | De Beer en de Nachtegaal (Winternacht #1)

  1. Boek 1 was inderdaad heel erg de moeite, ik heb daar ook van genoten! Maar helaas moet ik zeggen dat ik Boek 2 veel minder sterk vond, ik heb het uiteindelijk niet uitgelezen… Hopelijk heb jij een betere ervaring!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.