Toen bekend werd gemaakt dat Het negende huis van Leigh Bardugo zou worden gepubliceerd in het Nederlands was ik enorm enthousiast. Ik heb namelijk de Grisha-reeks verslonden en had dan ook hoge verwachtingen voor Bardugo’s nieuwe boek. Het negende huis is haar eerste volwassen boek, dus ik wist dat het iets helemaal anders ging zijn. Gelukkig heeft Het negende huis haar verwachtingen voltrokken/waargemaakt!

Alex Stern heeft altijd geesten kunnen zien waardoor ze een traumatische jeugd heeft gekend. Wanneer ze een studiebeurs krijgt om te studeren aan de prestigieuze Yale-universiteit valt Alex compleet uit de lucht. Maar al snel blijkt dat zij de kans krijgt vanwege haar speciale gave. Op Yale zijn er namelijk 8 geheime genootschappen die allerhande rituelen uitvoeren die te maken hebben met het occulte. Om deze 8 genootschappen in het gareel te houden is er Lethe opgericht, ook wel Het Negende Huis. Lethe heeft de taak om de geesten op afstand te houden zodat de levenden veilig blijven.

Wanneer een meisje wordt neergestoken, schiet Lethe onmiddellijk in actie. Alex heeft het vermoeden dat de dood van het meisje te maken heeft met één van de genootschappen, maar deze ontkennen allemaal hun betrokkenheid. Ze besluit om op onderzoek te gaan, maar dat is niet zonder gevaar. Wanneer haar mentor Darlington ook nog eens verdwijnt, komt het onzichtbare kwaad alsmaar dichterbij.

In het begin komt Het negende huis heel traag op gang: alles blijft heel vaag en er worden niet veel details gelost waardoor je als lezer in het ongewisse blijft. Normaal gezien vind ik dat niet heel erg, maar soms werkte het wel frustrerend omdat ik er vaak geen touw aan kon vastknopen. Bovendien werkten de flashbacks ook vaak verwarrend. Het is een beetje doorbijten, maar gaandeweg valt alles op zijn plaats. Eenmaal op dat punt, zit je helemaal in het verhaal en na verloop van tijd kon ik mysterieuze helemaal smaken en paste het ook helemaal bij de sfeer van het verhaal.

De insteek van geheime genootschappen en het occulte vond ik ook heel interessant. De setting van de universiteit was dan ook ontzettend goed beschreven en als lezer waan je je ook op Yale. Bardugo heeft bovendien mooi de privileges van de elite aan de kaak weten te stellen. De verschillende plottwists waren bovendien mooi verweven in het verhaal en zorgden ervoor dat het verhaal in een stroomversnelling terecht kwamen.

Vooral de personages Alex en Darlington maakten dit verhaal een genot. Alex heeft een traumatische jeugd gehad door het feit dat ze geesten kan zien. Geesten zijn namelijk niet goedaardig en worden aangetrokken door de levenden. Haar verleden heeft een immense impact gehad op Alex en als lezer kun je niet anders dan meevoelen met haar en begrijp je haar doorheen het verhaal veel beter.

Darlington daarentegen komt uit een rijke familie, waar echter niet alles rozengeur en maneschijn was. We lezen wel door de ogen van Darlington, maar toch is hij een mysterieus personage. Ondanks zijn overduidelijke privileges, is Darlington heel zachtaardig en gaat hij respectvol met Alex om.

Titel: Het negende huis | Auteur: Leigh Bardugo | Uitgeverij: Meulenhoff Boekerij | Genre: fantasy | Pagina’s: 491 | Beoordeling: 4/5

Ondanks de trage en verwarrende start, kon ik Het negende huis niet meer neerleggen. Het is weliswaar eventjes doorbijten, maar de intrigerende setting van geheime genootschappen op Yale en geestesverschijningen zogen mij helemaal mee in het verhaal. Ik ben alleszins enorm benieuwd naar het volgende deel!

Liefs,

Rani

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.