Bijna echt is een boek dat mij in eerste instantie niet aansprak. Maar na alle positieve reacties op het verhaal was ik toch een tikkeltje nieuwsgierig geworden. Toen ik zag dat het boek beschikbaar was op Kobo Plus leek dit mij de perfecte gelegenheid om het boek een kans te geven. Heeft Bijna echt mij weten te overtuigen?

Brenda Folgering heeft het nooit breed gehad. Wanneer ze gaat studeren besluit ze dat dit de perfecte kans is om opnieuw te beginnen en ze sluit zich aan bij een studentenvereniging. Maar het loopt helemaal niet zoals ze gepland heeft en ze verzint een nieuw plan. Ze loopt weg met geld dat ze gestolen heeft waarna ze naar een duur hotel gaat. Ze neemt een nieuwe identiteit aan en doet zich voor als Aurélie Fabulateur die uit Frankrijk komt. Aurélie maakt nieuwe vrienden die allemaal uit gegoede milieus komen en bekende influencers zijn. Zij rolt mee in hun geweldige leventje van glitter en glamour. Maar geven deze nieuwe vrienden wel oprecht om haar? En hoe lang kan ze haar geheim bewaren? 

Bijna echt is een vlot geschreven verhaal waar je in een mum van tijd doorheen bent. Van Campenhout laat de glamoureuze wereld van influencers met hun dure gsm’s helemaal tot leven komen. Maar algauw drukt het verhaal je ook met je neus op de feiten: hetgeen je ziet op sociale media is nep. 

Ik vond wel dat er net een tikkeltje te veel personages waren waardoor ik wel eens vergat wie wie was. Bovendien vond ik dat de meeste personages nogal aan de oppervlakte bleven en bij een deel vond ik dat ze geen toegevoegde waarde had in het verhaal. Maar Van Campenhout heeft hun problematische trekken en hun oppervlakkigheid realistisch weten weer te geven. Wat betreft spanning bleef het op en neer gaan. Op sommige momenten werd het weleens langdradig en miste ik net dat meer spanning. 

Het hoofdpersonage Brenda is geen fijn personage: ze is manipulatief, ze liegt en steelt, en is oppervlakkig. Maar toch leef je als lezer een beetje mee met haar mee. De wereld van influencers ziet er nu eenmaal aantrekkelijk uit. Ze laat zich verleiden door de aantrekkelijke wereld van geld, desondanks dat ze beetje bij beetje begint te beseffen dat haar nieuwe vrienden niet echt haar vrienden zijn. En dat is waar ik het soms moeilijk met haar had, ik snapte sommige beslissingen niet die ze nam. Ondanks dat Brenda doorhad dat ze haar niet mogen, zet ze toch alles in het werk om met hen om te gaan. 

Titel: Bijna echt| Auteur:  Lisa van Campenhout | Uitgeverij: Blossom Books | Genre: young adult, contemporary | Pagina’s: 344 | Beoordeling: 3,5/5

Al is Bijna echt niet helemaal mijn type verhaal, het was een leuk tussendoortje met veel feesten, glitter en glamour. Ik denk dat dit boek dan ook zeker een aanrader is voor de jeugd (maar zeker ook voor oudere lezers): het laat je stilstaan over de niet perfecte wereld van influencers. Veel is gewoonweg niet echt van wat wij te zien krijgen op sociale media. De boodschap van dit boek is dan ook iets wat ik alleen maar kan toejuichen.

Liefs,

Rani 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.