En zo zitten we al aan de review van het derde deel van de Throne of Glass reeks, Heir of Fire. Zoals ik al eerder had aangegeven, heb ik de eerste delen van de reeks aan een recordtempo uitgelezen, maar dit derde boek stak er met kop en staart bovenuit. Veruit mijn favoriet in de reeks!

In Heir of Fire worden we naar Wendlyn vervoerd, waar Celaena aan het einde van het vorige boek naartoe gestuurd werd. De koning van Adarlan denkt dat ze daar de koninklijke familie zal vermoorden, maar eigenlijk is Celaena naar dit koninkrijk gevlucht om een geheim over haar verleden verborgen te houden. Hier leert ze Rowan kennen, een Fae-prins die haar meeneemt naar Mistward om met haar te trainen en haar te helpen met haar verleden.

Ondertussen leren we in Rifthold een nieuw personage kennen: Aedion Ashryver. Hij is een befaamde generaal in het leger van de koning, maar dit is vooral een façade die zijn ware loyaliteit moet verbergen. Aedion is namelijk de neef van de mystieke Aelin Ashryver Galathynius, de koningin van Terrasen die mogelijk de koning van Adarlan zou kunnen verslaan. Zij werd echter voor dood gewaand, tot Chaol Aedion ervan op de hoogte brengt dat Aelin nog in leven is. Samen met nog andere Terrasen-loyalisten gaan ze op zoek naar een manier om magie terug te bevrijden in Adarlan. 

Ook in Rifthold leert Dorian zijn magische krachten kennen met de hulp van Sorcha, een verpleegster in het paleis. Ze gaan samen op zoek naar een manier waarop Dorian zijn krachten kan bedwingen zodat zijn vader niet zou ontdekken dat Dorian magie kan beoefenen.

Alsof er nog niet genoeg in Wendlyn/Mistward en Rifthold gebeurt, worden we ook meegevoerd naar Morath waar de koning van Adarlan een strijdmacht verzameld om het continent te veroveren. In die strijdmacht vinden we ook Manon Blackbeak, troonopvolger van de Blackbeak-clan, en haar coven de Dertien, terug. Ze leren in Morath werken met de wyverns, een soort draakachtige wezens  waarop ze ten strijde zullen trekken in het leger van de koning.

Je merkt het misschien al, maar de “beperkte” wereld die we in Throne of Glass en Crown of Midnight hebben leren kennen, wordt in dit derde deel fors uitgebreid. Om de zoveel hoofdstukken springen we naar een andere plaats en dus een ander personage, waardoor het verhaal redelijk door elkaar loopt, maar toch slaagt Maas erin om alle informatie zodanig weer te geven dat alles mooi parallel loopt. Ik moet wel toegeven dat ik de stukken in Rifthold wat oppervlakkiger heb gelezen dan de andere stukken, maar dat was voornamelijk omdat ik meer interesse had in de verhaallijn van Celaena.

Titel: Heir of Fire | Auteur: Sarah J. Maas | Uitgeverij: Bloomsbury | Genre: Fantasy, Young Adult | Pagina’s: 400 | Beoordeling: 4.5/5

Dit boek is mijn absolute favoriet van de reeks, en dan vooral omdat het personage van Celaena in dit boek sterk uitgewerkt wordt. Ik had mezelf ervan kunnen weerhouden om al eens te spieken op de achterflappen van de volgende delen om me van eventuele spoilers te behouden, en dat heeft zeker zijn vruchten afgeworpen. Er zaten zeker wel weer enkele voorspelbare stukken in het boek, maar ik zat ook regelmatig met open mond en grote ogen de woorden in me op te nemen. Niet mijn meest favoriete boek van Maas aller tijde, maar zeker eentje die de top 3 waardig is.

Groetjes,

Laura

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.