Ik houd van bloggen en bookstagram. Het is zalig om met gelijkgestemde zielen over boeken te praten en mijn liefde voor boeken met de wereld te delen. Maar toch merkte ik dat ik wat onzeker begon te worden en ook een zekere druk begon te ervaren. Zijn mijn blogposts wel goed genoeg? Moet ik niet wat meer posten op instagram? Oei, iedereen heeft het telkens over hetzelfde boek, maar dat boek interesseert mij niet. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het nog altijd leuk om actief te zijn binnen de boekcommunity maar af en toe komen er onzekerheden naar boven en moet ik mijzelf eraan herinneren dat ik mezelf niet te veel druk moet opleggen. Daarom heb ik een lijstje gemaakt met zaken die allemaal oké zijn en waar ik mij niet te veel van moet aantrekken.

Dit zijn allemaal vanzelfsprekende zaken, maar toch merk ik dat ik ze wel eens uit het oog verlies en te veel pieker over onderstaande gevallen (over sommigen meer dan anderen). 

 • Het is oké om een boek niet uit te lezen. Wanneer ik in een boek begin, wil ik deze helemaal uitlezen, zelfs wanneer het verhaal mij niet kan boeien. Alleen lees ik dan een boek met grote tegenzin, terwijl ik beter mijn energie kan focussen op een boek dat mij meer gaat liggen. 
 • Het is oké om een recensie-exemplaar slecht te vinden. Tja, ik voelde me vaak slecht wanneer ik liet weten dat ik een boek niet goed vind. Je kan nu eenmaal niet alle boeken goed vinden en dat is niet iets om daar een schuldgevoel over te hebben. De uitgeverij moet je mening maar accepteren (natuurlijk moet het wel een goed onderbouwde mening zijn).
 • Het is oké om ebooks/audiobooks te lezen. Er is niets mis met e-books lezen of audiobooks luisteren. Een verhaal is een verhaal. 
 • Het is oké om populaire boeken niet goed te vinden. In mijn geval vond ik bijvoorbeeld Het SchaduwjaarDe Koninginnen serie en De Wrede Prins tegenvallen. Ik vond het vooral een domper dat ik De Wrede Prins niet tof vond, aangezien velen deze serie echt hoog aanschreven en er een heuse buzz rond was.
 • Het is oké om boeken te lezen die niet populair zijn. Iedereen heeft nu eenmaal een andere smaak in boeken. Het is helemaal in orde om niet mee te zijn met de nieuwste releases en gewoon boeken te lezen waar jij van kan genieten.
 • Het is oké om minder boeken te lezen dan anderen. Soms ben ik ook te gefocust op het aantal boeken dat ik wil lezen, terwijl dat helemaal niet het belangrijkste is. Ik denk dat ik sowieso ook een druk voel om veel te lezen wanneer ik zie hoeveel boeken andere mensen verslinden. Ja, ik heb mezelf een reading challenge opgelegd, maar uiteindelijk maakt het niet uit of ik die challenge wel of niet haal. Het gaat om het plezier dat je uit lezen haalt en niet om hoeveel boeken je leest.
 • Het is oké om een pauze in te lassen met bloggen/bookstagrammen. In het verleden heb ik vaak geruime tijd niets gepost om mezelf wat ademruimte te geven en dat is niets om mij over te schamen! 
 • Het is oké om minder te posten dan anderen. Dit puntje sluit een beetje aan bij mijn vorige punt, maar het is oké om minder te posten dan andere bloggers/bookstagrammers. Het is niet omdat iemand iedere dag post en jij dat niet kunt, dat dat iets is om je slecht over te voelen. Het is geen verplichting om constant te posten en soms moeten we niet zo hard zijn voor onszelf.
 • Het is oké om weinig volgers/lezers te hebben. Ik denk dat je sowieso wel eens gaat vergelijken met anderen. Vooral op bookstagram kun je er niet omheen kijken dat er velen zijn met grote aantallen volgers. Ach, zelf probeer ik mij helemaal niet meer te focussen op aantallen, want uiteindelijk doe ik het gewoon om fun te hebben. 
 • Het is oké om bibboeken te lezen! Bibboeken zijn geweldig! Het is door de bibliotheek dat ik vroeger uren leesplezier had. Bovendien kan niet iedereen het veroorloven om telkens boeken te kopen.
 • Het is oké om weinig/minder boeken te hebben. Als je actief bent op bookstagram zie je vaak veel boekenkasten met uitpuilende boeken, maar ja, niet iedereen heeft de ruimte  (of geld) om er zoveel te hebben. Soms kan ik het gevoel niet afschudden dat boeken dienen als statussymbool en dat is iets dat ik moet loslaten. 

Oh ja, dit is natuurlijk geen exhaustieve opsomming ;). Ik denk dat het vooral belangrijk is om jezelf niet telkens te vergelijken met anderen (wat natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan is in deze tijden van social media…). Alleszins, dit heb ik weer van mijn hart geschreven en ik voel mij al wat opgeluchter! Mocht je nog ideeën hebben voor het ‘het is oké-lijstje’, laat me maar weten!

Deze maand doe ik trouwens mee met de #BBBookstagram challenge (waarbij je elke dag een foto plaatst rond een thema) en ik vind het echt zalig om mijn favoriete oudere boeken terug boven te halen en er eventjes bij stil te staan waarom ik ze weer geweldig vond.

Liefs,

Rani 

1 reactie op Persoonlijk | Het is oké-lijstje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.