Enkele maanden geleden kwam de film All The Bright Places uit op Netflix, dit is de verfilming van Waar Het Licht Is. Dat boek staat al jaren op mijn TBR, en ik wou pas de film bekijken na het lezen van het boek. Met Kobo Plus heb ik uiteindelijk het boek gelezen. Het verhaal van Theodore Finch en Violet is echt in mijn huid gekropen en heeft mij echt hartpijn veroorzaakt. 

TW: zelfmoord, depressie, mental illness 

Theodore Finch is gefascineerd door de dood. Violet Markey heeft haar oudere zus in een auto-ongeluk verloren dat ze zelf heeft overleefd. Violet en Finch staan beiden op de richel van de klokkentoren van de school om een einde aan hun leven te maken. Maar Finch weet uiteindelijk Violet te overtuigen om niet te springen en vanaf dat moment ontstaat er band tussen hen. Ze groeien steeds dichter naar elkaar toe, maar kunnen twee gebroken zielen elkaar helpen?

Niven heeft Waar het licht is geschreven na de zelfmoord van een vriend. Het is een heftig boek over depressie en zelfmoord, maar het is ook een liefdesverhaal tussen twee jonge mensen die het moeilijk hebben met zichzelf. Finch heeft suïcidale gedachten en door zijn perspectief kunnen we in zijn hoofd kijken waar we zijn gedachten krijgen voorgeschoteld. En die gedachten zijn natuurlijk niet fraai en komen hard aan. Ik heb wel een beetje gemengde gevoelens: aan de ene kant begrijp je Finch helemaal, maar aan de andere kant kon ik soms niet anders denken dat depressie en mental illness verheerlijkt worden door de mooie bewoordingen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling van de auteur. Ik snap dat we een kijkje in het hoofd van Finch krijgen die worstelt met depressie, maar het is wel iets waar ik de kriebels en kippenvel van kreeg. 

Het openbloeien van Violet die langzaam het verlies van haar zus probeert te verwerken en haar ontwikkeling naar een sterker personage was wondermooi. Maar voor mij was het Finch die er uitsprong. Finch is een ingewikkeld personage, zijn leven is hard en pijnlijk en hij raakt je tot diep in je hart. Beide personages zijn heel realistisch weergeven, waardoor je echt met ze kunt meeleven.

En spijt hebben is zonde van je tijd. Je moet je leven leven alsof je nooit ergens spijt van krijgt. Het is makkelijker om van het begin af aan te doen wat goed is, dan hoef je je ook nergens voor te verontschuldigen.”

Titel: Waar het licht is | Auteur: Jennifer Niven | Uitgeverij: Overamstel | Genre: Young Adult | Pagina’s: 334 | Mijn beoordeling: 4/5

De meeslepende verhaallijn en de opbouw van het verhaal zorgen ervoor dat je het verhaal van Finch en Violet niet kunt loslaten. Niven weet de gevoelens en gedachten van Finch indrukwekkend over te brengen met haar prachtige schrijfstijl. Waar het licht is is een ontroerend verhaal dat ontzettend veel gevoelens teweeg bracht en mijn hart in duizend stukken brak.

Liefs,

Rani

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.