Met Rood, Wit & Koningsblauw waagde ik mij aan een romcom, een genre dat ik niet (vaak) lees. Ik had heel hard uitgekeken naar dit boek omdat de reacties allemaal overweldigend positief waren. Ik kan bevestigen dat dit boek ook echt zo goed is zoals ze zeggen, ik kon het maar niet neerleggen. Rood, Wit & Koningsblauw heeft mij echt van mijn sokken geblazen!

Het verhaal speelt zich af in een parallel universum waarin Alex Claremont-Diaz de zoon is van de eerste vrouwelijk president van de Verenigde Staten. Alleen heeft hij een probleempje met de Britse prins. Al vanaf hun eerste ontmoeting liggen de twee in de clinch en na een taartincident worden ze gedwongen om nepvrienden te worden in het belang van internationale betrekkingen. Met grote tegenzin leggen de twee zich toe op hun nepvriendschap, maar die neppe relatie slaat om tot echte vriendschap. Alex realiseert zich dat Henry helemaal niet zo stijf en arrogant is zoals oorspronkelijk gedacht en hun relatie wordt alsmaar dieper en hechter.

Eenmaal je begint, kun je niet meer stoppen met lezen. Het verhaal is in origineel jasje gestoken, hilarisch en diepgaand. Tevens ook een dikke duim voor de schrijfstijl, want die was echt fantastisch. De manier waarom emoties en gezichtsuitdrukkingen worden beschreven is subliem. De beeldige en levendige manier van verwoorden, zorgden ervoor dat je je moeiteloos kon inleven in Alex.

Ik moet bekennen dat ik was verrast dat het verhaal alleen wordt verteld vanuit het perspectief van Alex in derde persoon, ik had eigenlijk twee wisselende perspectieven verwacht. (Stiekem zou ik niet erg vinden om het verhaal ook vanuit het standpunt van Henry te lezen). Alex lijkt het allemaal te hebben: hij is knap, charismatisch, slim maar ook iemand die het hart op de tong heeft. Maar als iemand die een Mexicaanse achtergrond heeft en niet zeker weet of hij alleen op meisjes valt, is het zoeken naar zijn identiteit.

Ook de randpersonages, zoals de ouders van Alex, zijn zus en zijn entourage zijn allemaal volwaardige personages die allemaal een doel hebben en niet zomaar wat als opvulling dienen, waardoor het allemaal een afgerond geheel is. Laat je bovendien niet vangen door de roze cover, want het verhaal behandelt ook maatschappelijke thema’s waardoor de luchtigheid eventjes naar de achtergrond verdwijnt. Bovendien is dit boek beter geschikt voor iets oudere lezers, want er zitten enorm veel steamy scènes tussen die ik niet had verwacht. Naar het einde toe mochten er wel minder intieme scènes tussen gestoken worden, maar dat was op zich geen groot struikelblok.

Titel: Rood, Wit & Koningsblauw | Auteur: Casey McQuiston | Uitgeverij: Zomer & Keuning | Genre: Romcom | Pagina’s: 415 | Publicatie: juli 2020 | Mijn beoordeling: 4,5/5

Rood, Wit & Koningsblauw is een prachtig verhaal met charmante personages en een weliswaar voorspelbaar plot, maar waarin af en toe toch verrassingen in worden gegooid. Dit feelgood boek met hilarische dialogen tovert een glimlach op je gezicht, maar door de maatschappelijke kwesties is er ook een serieuze ondertoon aanwezig doorheen het verhaal. Ik ben alleszins weg van dit boek en kan Rood, Wit & Koningsblauw niet anders dan aanbevelen.

Liefs,

Rani

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.