In het verleden heb ik al kennis gemaakt met Jay Kristoff door de bekende sci-fi The Illuminae Files die hij in samenwerking met Amie Kaufmann heeft geschreven. Die serie heeft hoge toppen geschoren en ik was er ook echt gek van. Met Nimmernacht hoopte ik op een herhaling van een geniaal boek.

Mia Corvere heeft op jonge leeftijd gezien hoe haar vader terecht werd gesteld door de senaat van Godsgraf. Niet lang daarna worden haar moeder en broertje meegenomen door de Senaat. Mia zelf weet te ontsnappen uit handen van de vijand en wordt opgeleid door Mercurio als moordenaar. Wanneer ze zestien is gaat ze op zoek naar de verborgen en verboden moordenaarsschool de Rode Kerk om opgeleid te worden tot een Kling, een volwaardige moordenaar om wraak te nemen op de moordenaars van haar vader.

Kristoff heeft een interessante manier om een verhaal te vertellen. Allereerst gebruikt hij een alwetende verteller als verhaalperspectief. Maar het meest interessante is het gebruik van voetnoten waarin allerlei feitjes en legenden worden verteld. Deze zijn soms ellenlang en geven veel details die vaak overbodig zijn en vaker een afleiding vormen. Hij gebruikt een beeldende en uitgebreide schrijfstijl die het verhaal levendig maken. Al gebruikt de auteur – vooral in het begin – veel beschrijvingen met boordenvol informatie die op de lezer afkomen en ook veel flashbacks waardoor het even wennen is aan het verhaal. Maar algauw neemt alles zijn vorm aan en wordt het allemaal duidelijk.

De wereld die Jay Kristoff heeft geschapen is een mix van het oude Rome met Venetië. De republiek Itreya waar het verhaal zich afspeelt is geïnspireerd door de Romeinse geschiedenis en zijn politici, religies en sekten. Het is een duistere, grimmige setting met afschuwelijke gewelddadige scènes en expliciete seksscènes.

Het hoofdpersonage is de strijdlustige Mia. Ze is belust op wraak, maar desondanks heeft ze ook zachte kantjes waardoor ze heel sympathiek overkomt. Mia heeft een speciale gave waardoor ze schaduwen kan beïnvloeden. Buiten Mia zijn er ook tal van randpersonages met achtergrondverhalen die het verhaal nog meer een mysterieus kantje geven.

Het verhaal houdt een hoge spanningsboog aan door de constante plotwendingen. Het plot in dit boek is vooral gefocust op Mia’s opleiding tot Kling waardoor het soms wat deed denken aan Zweinstein, maar dan waar veel leerlingen het loodje leggen. De vele mysterieuze gebeurtenissen en plotwendingen zorgen ervoor dat dit fantasy verhaal ongelooflijk spannend blijft.

Titel: Nimmernacht | Auteur: Jay Kristoff | Uitgeverij: Luitingh Sijthoff | Genre: Fantasy | Pagina’s: 651 |Publicatie: november 2017 | Beoordeling: 4,5/5

Nimmernacht is een gruwelijk en duister boek met een intrigerende setting die je niet gauw los laat. Het is natuurlijk niets nieuw dat een hoofdpersonage een gruwelijk verleden heeft en wraak wil nemen, maar er zijn tal van originele elementen ingestoken die dit verhaal bijzonder maken. De beeldende schrijfstijl van Kristoff, de duistere plotwendingen en een badass hoofdpersonage maken Nimmernacht een aanrader voor fantasy liefhebbers die niet terugdeinzen van een grimmig en bloederig verhaal.

Liefs,

Rani

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.