Hey guys & girls!

Het is weer een tijdje geleden dat ik (Sigrid) nog een boek had gelezen, laat staan een review gepost voor onze blog. Gênant, ik weet het… Hoe dat precies komt, weet ik eigenlijk niet. Misschien de aanloop naar mijn verhuis in oktober vorig jaar? In ieder geval zat ik dan ook een beetje in een leesdipje. Ik besloot het lezen weer op te pakken door mijn e-reader onder het stof te halen – ondertussen kregen we ook de vraag van Clavis of we Dubbelleven van Chinouk Thijssen wilden lezen. (De levering van dit boek bezorgde me trouwens ook een kapotte brievenbus… ik post de anekdote onderaan) Omdat ik heel erg genoten had van Truth or Dance, besloot ik haar nieuwe young adult ook een kans geven. Ondertussen ben ik ook wat verleerd hoe je “Insta-worthy” foto’s maakt, dus ik hou het vandaag gewoon gezellig op mijn terrasje – dan krijgen jullie daar ook al meteen een glimp van te zien. 😉

De hoofdrolspeler van dit boek is Ivy, die op de mode-academie zit en later dan ook modeontwerpster wil worden. (De rechterkant van het boekomslag is trouwens een leuke knipoog daarnaar.) Haar beste vriendinnen hebben echter weinig vertrouwen in haar vriendje, Sander. Hij is namelijk wat ouder en stelt zich naar de buitenwereld niet altijd even betrouwbaar en vriendelijk op. Ivy kan maar moeilijk geloven dat er echt een probleem is met hem, want ze kent hem toch?

Het verhaal verloopt vervolgens een beetje voorspelbaar, zonder verrassende wendingen. Wat de verhaallijn betreft is dit een beetje het dertiende in een dozijn: gelijkaardige verhalen las ik 10 jaar geleden al in de boeken van Helen Vreeswijk of Carry Slee. Die boeken speelden zich echter ook effectief 10 jaar geleden af, waardoor het voor de huidige generatie 14- tot 17-jarigen niet meer herkenbaar is. Dat heeft Chinouk Thijssen dan wel weer mee: dit verhaal speelt zich echt nu af, waarbij de vriendinnen elkaar appjes sturen en geen sms’jes. Ook van oubolllige chatboxen is geen sprake meer. Misschien heeft elke generatie contemporary YA wel een opfrisbeurt nodig om actuele thema’s zo herkenbaar en bespreekbaar mogelijk te maken?

De schrijfstijl is zoals we die van Chinouk Thijssen gewoon zijn: heel erg vlot en aangenaam. Ze gebruikt ook geen moeilijke woorden, zodat je geen tijd verliest met dingen opzoeken. Je raast als een trein door dit boek. Perfect voor op een zonnige namiddag!

Helaas was de verhaalopbouw niet zo spannend zoals bijvoorbeeld in Truth or Dance. Misschien was dat ook niet het doel van dit boek, maar het is jammer dat de spanningsboog niet wat hoger werd gehouden of net doorbroken werd door een plottwist. Ook enkele subplots waren overbodig: er is een kleptomaan personage dat dus telkens aan het stelen gaat, maar dat droeg voor de rest weinig bij aan de karakterontwikkeling van dat personage of aan de algemene verhaallijn.

Voor een jonger doelpubliek is dit boek dus ideaal: gemakkelijk om te lezen en het brengt een delicaat thema ter sprake. Het mocht wat spannender en verrassender, maar al bij al een prima boek.

3/5

Liefs,
Sigrid

P.S. De kapotte brievenbus? Wel, Clavis stuurde me dus het boek in een klein kartonnen doosje dat NIET in de brievenbus past. De postbode dacht daar anders over en besloot het doosje toch maar in de gleuf te proppen tot helemaal beneden. Omdat ik het boek niet wilde beschadigen, heb ik dan wat aan het brievenbusslotje zitten draaien, waardoor het sleuteltje gebarsten is en nu permanent in het slot zit. Ach ja, wat we al niet voor onze boeken over hebben. 😅

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.