Na De naam van de wind herlezen te hebben, moest ik natuurlijk ook in het tweede deel duiken. De angst van de wijze is echt een briljant verhaal en ik vind het zelfs nog beter dan het eerste boek. Rothfuss heeft een manier met woorden, en weet een verhaal prachtig te laten ontplooien. Kvothe heeft mijn hart echt weten te veroveren. Het is een dikke pil, maar o zo de moeite waard.

In De angst van de wijze volgen we het leven van Kvothe aan de universiteit. Maar door enkele gebeurtenissen ziet hij zich genoodzaakt om zijn studies voor een tijdje stop te zetten. Hij reist naar Vintas om daar zijn geluk te beproeven om een broodheer te vinden. Daar komt hij aan het hof van maer Alveron, een van de rijkste mannen. Hij wordt opgenomen in het leven aan het hof, waar voor hem een speciale rol is weggelegd. En zoals we van Kvothe natuurlijk gewend zijn, rolt hij van het ene avontuur in het andere.

Zoals ik al heb gezegd is de schrijfstijl van Rothfuss echt een streling voor het oog en is het puur genieten om je in dit verhaal onder te dompelen. Hij weet perfect aan welk tempo hij zijn verhaal moet vertellen zodat de juiste spanning wordt behouden. In dit deel ontbreekt het ook niet aan actie, maar de auteur weet ook wanneer hij rustpauzes moet inlassen. Bovendien is dit zo’n origineel verhaal dat je als lezer met geen enkele mogelijkheid kunt voorspellen waar het verhaal naartoe gaat.

Een van de sterke kanten van het boek zijn de personages. Ze zijn allemaal zo goed uitgewerkt, maar behouden toch allemaal een mysterieus element waardoor je nieuwsgierig blijft. De dynamiek tussen Kvothe en de vele personages is zo mooi en levendig geportretteerd en ik kreeg er maar niet genoeg van. Bovendien is Kvothe gewoonweg een innemend hoofdpersonage.

Titel: De Angst van de Wijze | Auteur: Patrick Rothfuss | Uitgeverij: Boekerij | Genre: Fantasy | Pagina’s: 928 | Beoordeling: 5/5

Bovendien wil ik ook graag opmerken dat er een feministische toets in het verhaal zit. Ten eerste was het wel duidelijk hoe hij de onafhankelijke Denna als personage neerzet, maar ook gewoon hoe vrouwen in het algemeen worden beschreven en hoe moeilijk hun plaats soms is in de wereld. Ik vond het alleszins zeer knap neergezet!

Ik ben zo blij dat ik nog eens dit boek heb gelezen. Ik vond dit deel zelfs nog beter dan het eerste deel. De gebeurtenissen vond ik nét iets interessanter om te lezen en de personages vond ik gewoon allemaal zo goed bedacht en uitgewerkt. Kortom, dit verhaal bezit alles wat ik geweldig vind aan een boek (en zelfs nog meer): van een prachtige schrijfstijl tot puik neergezette personages tot een perfect spannend plot! Het is alleen jammer dat het derde deel al 10 (!) jaar op zich laat wachten. Er zijn nog tal van onbeantwoorde vragen waar ik dringend een antwoord op moet hebben!

Liefs Rani

Mijn verwachtingen en vragen voor het volgende deel:

SPOILERS

Ik denk dat vrouwe Slatlos (de vrouw van de maer) de tante is van Kvothe. Haar zus is gevallen voor een Edema Ruh. Guess what, in het eerste boek werd al terloops verteld dat de moeder van Kvothe van adel (?) was en dat ze verliefd is geworden op Kvothes vader. Bovendien kwam vrouwe Slathlos Kvothe bekend voor (misschien omdat zij lijkt op zijn moeder!). Ik ben er sowieso zeker van dat ze nog een rol gaat spelen in het volgende deel.

Verder vraag ik mij af waarom de arcanist van de maer hem wou vermoorden? Wat was zijn drijfveer? Ik neem aan/hoop dat daar ook een antwoord opkomt.

Ik hoop ook dat er meer antwoorden gaan komen over de geheimen van Denna en haar geheimzinnige broodheer.

De belangrijkste vraag betreft natuurlijk de Amyr? Vind hij de Amyr en kan hij de Chandrian doden? Daar heb ik nog niet echt een theorie voor bedacht, maar ik heb een vermoeden dat de Amyr een rol speelt in de oorlog die gaat komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.